Kapitel 2: Sanser Flashcards

1
Q

Hvordan kan sanseceller inddeles?

A

Eksteroceptorer:​ Reagerer på udefra kommende påvirkninger.

Interoceptorer:​ Reagerer på ændringer i kroppens indre.

Proprioceptorer:​ Proprioceptorer bliver også kaldet stillings- og bevægelses sanser. De er knyttet til muskler, led, sener og det indre øre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er et generatorpotentiale?

A

Sanseceller kan omforme mange forskellige energiformer som f.eks. lydbølger, lysbølger og
mekanisk tryk til elektrisk signal.
Når sansecellen irriteres så depolariserer membranen og der opstår et generatorpotentiale. Dette sker på grund af øget Na​+-permeabilitet. Generatorpotentialet bliver størrere når stimulusstyrken øges.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad forstås ved perifer og central adaptation?

A

Perifer adaption:​ ved en tilvænning i sansecellen kalder man det perifer adaptation fx. adaptation af lugtesansen - ved konstant påvirkning af lugte epitelet, opfattes lugten tilsidst ikke. se figur B → (formentlig svaret på hvorfor bonden ikke opfatter gyllelugten)
Hvis generatorpotentialet mindskes når stimulus styrken er uændret kaldes det delvis adaption. Forsvinder generator potentialet helt, er der der tale om fuldstændig adaptation.

Central adaption​: Tilvænningen er placeret i CNS og ikke i sansecellen. Sansecellerne sender stadig signaler til CNS men de opfattes bare ikke af bevidstheden. (fx. ensforming lyd, tilvænningen til den dryppende vandhane)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilken sanseceller findes i huden ?

A

Eksteroceptorer: Tryk- og berøringsreceptorer / mekanoreceptorer, ledstillings, varme- og kuldereceptorer, nociceptorer samt kemoreceptorer.
● Hud sanserne findes knyttet til huden, slimhinderne i næse og mund og der er tale om mange forskellige receptorer, aktivering af de forskellige hud receptorer giver fornemmelse af berøring, tryk, varme, kulde, smerte og viden om de forskellige kropsdeles placering og bevægelse.
● tynde frie nerveender i huden er alle følsomme over for mekaniske, kemiske og termiske påvirkninger
● De tykke myeliniserede nervetråde ender alle i mere eller mindre komplicerede receptorer som alle er mekanoreceptorer
(Ruffinis, Pacinis, Merkels plader og Meissners legeme)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke påvirkninger er nociceptorer følsomme overfor?

A

Nociceptorer er receptorer der påvirkes ved risiko for vævsskade, de er følsomme overfor mekaniske påvirkninger, temperaturpåvirkninger og forskellige former for kemisk påvirkning. Når nociceptorer bliver aktive kan man oftest mærke smerte. Der kan ses autonome reaktioner som øget blodtryk og adfærdsmæssige motoriske reaktioner, som at trække hånden til sig hvis man brænder fingeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly