Kapitel 2: Det autonome nervesystem Flashcards

1
Q

Hvordan er det autonome nervesystem defineret ?

A

● Den del af det perifere nervesystem der påvirker alt andet end skelletmuskulatur kaldes -​det autonome nervesystem, ​dvs har indvirkning på glat muskulatur, hjertemuskulatur, kirtler, fedtvæv, levervæv og lymfoidt væv. Det autonome nervesystem har en sensorisk del der opfanger og bearbejder indkommende ubevidste info fra kroppen og en motorisk del der styrer/ planlægger aktiviteten i hjertemuskulatur, glat muskulatur og visse kirtler på en ikke-viljestyret-måde.
● Det autonome nervesystem er opdelt i sympaticus delen der favoriserer kamp, flugt og parathed, samt i en parasympaticus del der favoriserer fordøjelse, forplantning og bortskaffelse af affaldsstoffer. I hvile dominerer det parasympatiske over det sympatiske.
● Endvidere hører endnu et system til det autonome nervesystem -nemlig det enteriske system der er et lokalt undersystem som er knyttet til mave/ tarm-systemet der primært favoriserer fordøjelsen.
● Baggrunden for navnet -det autonome nervesystem- er at man har ment af denne del af nervesystemet fungerer selvstændigt, altså uden at mennesket er bevidst om hvad der sker og uden viljen er i stand til at styre det. Men idag ved man at opdelingen i det autonome og det somatiske nervesystem, ud fra påvirknings måden er lidt for skarp, idet det er muligt bevidst at lære, til en hvis udstrækning at påvirke nogle at de autonomt styrede funktioner.

​Det autonome nervesystem er delt i det parasympatiske og det sympatiske system. De områder der innerveres af begge systemer, påvirkes typisk modsatrettet (antagonistisk) af de to grene. Oprindeligt defineret som autonom, dvs. udenfor viljens indflydelse, skulle dog redigeres, da viljen også kan gøre sig gældende i virkning af systemerne på kroppen, betegnes dog stadig som det autonome nervesystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad heder transmittersubstansen ved henholdsvis sympatisk og parasympatisk innervation ?

A

Sympatiske innervation: noradrenalin, (adrenalin?) dog acetylkolin i svedkirtler i huden Parasympatiske innervation: transmitter substansen er acetylkolin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke væv og organer innerveres ikke af parasympaticus ?

A

Levervæv, huden, fedtvæv, blodkar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er den sympatiske grænsestreng ?

A

Den sympatiske grænsestreng er en stor ganglion - samling af nervecellekroppe på hver side af columna thoracalis.
Det sympatiske grænsestreng udspringer fra TH1- L3 i columna vertebrae. Det præganglionære neuron er oftest kort og den perifere synapse er placeret i en perlekæde af
ganglier, som kaldes den sympatiske grænsestrang, som ligger på hver side af hvirvellegemerne i thoracal delen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvorfra styres det autonome nervesystem ?

A
  • Det autonome nervesystem reguleres primært fra områder i hjernestammen og mellemhjernen.
  • Hypothalamus indeholder mange reguleringscentre og har stor betydning for styringen af det autonome ns. Både direkte og via hormonudskillelse fra hypofysen.
  • Undersøgelser tyder på at forreste del af hypothalamus regulerer sympaticus.
  • Både emotionelle input og input der har med homeostasen at gøre ender endvidere i området omkring hypothalamus ligesom vi så at vores sensoriske baner alle blev afbrudt i thalamus lige ved siden af.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly