Kapitel 14 Flashcards
Kort, vad hade Karl Marx för tankar?
Han ansåg att arbetstagarna utnyttjas av kapitalismen. Han ville ha ett samhälle som är klasslöst med jämställda grupperingar.
Vad menar Marcuse när han kritiserar den endimensionella människan?
Han menar att samhället förhindrar folk från att ta egna beslut, massmedia styr folk för mycket och världen är förutbestämd och icke-självständig.
Vad menar Habermas med att systemvärlden koloniserar livsvärlden?
Att systemvärlden koloniserar livsvärlden innebär att pengar, regler, byråkrati och makt tar kommandot över områden där normer och värderingar tidigare har styrt.
Exempel på att Habermas har rätt? Exempel på att han inte har rätt?
Exempel på att det stämmer: Allt vi gör är på något sätt en del av systemvärlden. Vi köper kläder, mat, går till sjukhuset osv. Enda sättet att komma bort från det är genom att flytta ut i skogen typ. (Denna fråga har inget vettigt svar)
Vad hade Braverman för kritik mot Taylor, angående de minskade kraven på de anställda?
Han ansåg att Taylorismen systematiskt reducerat antalet kvalificerade arbeten och ersatt dem med monotona och meningslösa arbetsuppgifter. Han menade att taylorismen har avproffesionaliserat yrken (deskilling)
Ett centralt grundantagande inom kritisk organisationsteori är att det finns en konflikt mellan…
..arbete och kapital
Vad är det den kritiska organisations teorin faktiskt kritiserar?
De kritiserar hur en målinriktad instrumentell rationalitet har kommit att dominera managementtänkandet i organisationer. Man kritiserar det maktspelet som sker inom organisationerna. Den kritiska organisationsteorin studerar hur företagskulturen påverkar individer till att agera i enlighet med vissa normer och värderingar som dominerar branscher och företag.
Vad skulle en person som inspireras av kritisk organisationsteori säga om Taylors principer för vetenskaplig företagsledning tror du?
Att den win-win situation som Taylor hävdar skapas genom att relatera lön till prestation inte är inte win-win situation utan att det bara är ett ensidigt vinnande för ägarnas del.
Vad finns det för andra metoder att kontrollera medarbetare än genom inspektion?
Övervakningskameror, stämpelklockor, kontroll av email och telefon, eller genom teamwork (teamet kontrollerar och övervakar varandra)
Varför ökar teknisk övervakning?
Det är kostnadseffektivt och möjliggör också övervakning där fysisk övervakning inte tidigare var möjlig t.ex. med gps:er. Många anställda känner sig även obekväma med att bli fysiskt inspekterade och iakttagna så därför är teknisk övervakning ett bättre alternativ
Vad för kritik har riktats mot postbyråkratiska organisationsmodeller?
Man kritiserar framväxten av nya, mer avancerade former av kontroll. Det riktas kritik mot projekt då dessa är baserade på en byråkratisk modell. Men det mesta handlar om att gruppens medlemmar övervakar varandra och att detta bara är ett annat sätt för ledningen att ha kontroll över de anställda.
Vad finns det för kritik mot företagskultur?
Kulturen döljer den underliggande konflikten mellan arbete och kapital. Kultur är något som gör att medarbetarna kan styras eller kontrolleras av företagets ledning.
Vad hade Foucault för synpunkter om HRM?
Han ansåg att HRM är ett sätt att styra, kontrollera och administrera personalen. Samtidigt som det ses som legitimt och “bra för de anställda”. Enligt detta synsätt bidrar HRM till att konstruera organisationsmedlemmarna som ett subjekt.
Foucault menade att “makten manifesterar sig i diskurser, vad innebär detta påstående?
Makten är dold, den är något som transformeras i situationen. Det är inte en person som har makten utan makten ligger i diskursen.
HRM diskursen konstruerar en medarbetare som “tycker det är bra med utvecklingssamtal” enligt postmodernisterna. Vad innebär det?
Att man konstruerar medarbetaren som ett organisatoriskt subjekt. Att man innan man kommer in i ett utvecklingssamtal är en anställd men att man blir en medarbetare efter. Man är som ett blankt papper först, en tom tunna, som under samtalet färgas av organisationens värderingar. Utvecklingssamtal är ett sätt att utföra dold makt från arbetsgivarens håll, man får den anställda att göra det arbetsgivaren vill men får den anställde att tro att det är den egnas idé.