Kap 6 - Structure Flashcards

1
Q

Preskriptiv norm

A

Definiera det socialt lämpliga sättet att bete sig och respondera i olika situationer. Sätter standarden för förväntat gruppbeteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Proskriptiv norm

A

Definierar vad för slags handlingar som bör undvikas om möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Deskriptiva normer

A

Normer som beskriver vad personer vanligtvis gör, känner eller tänker i en specifik situation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Principle of social proof

A

Ett psykologisk fenomen där människor när de är osäkra i hur de ska agera, tänka eller känna använder andra som en referens för sitt egna beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Injunktiv norm

A

Är mer utvärderande, beskriver vilka beteenden som personer borde utföra och vilka som är fel eller acceptabla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Skillnad mellan deskriptiva och injunktiva normer?

A

Personer som inte anpassar sig till deskriptiva normer kan ses som ovanliga men personer som bryter mot injuktiva normer blir negativt utvärderade då det går emot något som gruppen tycker att personen bör göra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Social tuning

A

Tendensen att individers värderingar och handlingar blir mer och mer lika de värderingar och handlingar som personer i deras närhet har och utför.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär det när en norm är internaliserad?

A

Det innebär att normen är personligt accepterad av varje individ i en grupp. Så även när gruppen inte är närvarande så kommer medlemmarna följa normen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Pluralistic ignorance

A

När medlemmar i en grupp varierar i personliga åsikter men agerar på samma sätt då de tror att de bara är dom själva som har en avvikande åsikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Rolldifferentiering

A

En ökning i antalet roller som finns i gruppen som följs av en minskning i omfattning för dessa roller då de blir mer specificerade med tiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Task role

A

Roller i en grupp som utför beteenden som har och göra med de uppgifter och mål som gruppen har. Som att bygga upp struktur, ge uppgiftsrelaterad feedback och sätta mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Relationship role

A

Roller i en grupp som utför beteenden som förbättrar de interpersonella relationerna mellan medlemmarna. Som att visa angelägenhet kring medlemmarnas känslor, minska konflikter och förstärka känslor som tillfredsställelse och tillit i gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Functional role theories

A

Fokuserar på rollers funktionella användbarhet. Menar att individer, givet deras tidigare erfarenheter i grupper och deras personlighet, dras mot en viss typ av roll oavsett vilken grupp de går med i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Interactionist theories

A

Menar att alla medlemmar i en grupp vet om vilka grundläggande roller som behövs i en grupp men deras egna roller växer fram när de börjar interagera med varandra. Rollerna som växer fram i gruppen gör de i en ömsesidig process, medlemmar visar upp vissa beteenden som tillhör den rollen som passar en själv och förväntningar från gruppmedlemmarna gentemot varandra kring de etablerade rollerna delas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Self-presentation

A

Menar att individer influerar andra personer genom att selektivt visa upp viss personlig information. Kan både vara avsiktliga och omedvetna försök att fastställa, upprätthålla och förfina bilden som andra har av en själv. Liknar interaktionismens syn på roller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Role-taking

A

Inkluderar inte bara att ta på sig en egen roll utan också förmågan att sätta sig in i andra personers roller för att se gruppen så som dem ser den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Dynamic role theories

A

Freuds syn på grupper genom the replacement hypothesis, han menade att vi genom grupper ersätter vår första och mest basala grupp, vår familj. Och ifall det är en väldigt stark sammanhållning i gruppen så blir medlemmarna som syskon. Ledarna i gruppen får istället rollerna som en mamma och pappa har haft för en.

18
Q

SYMLOG model

A

En förklaring till de vanligaste rollerna som observeras i grupper. Bestående av tre dimensioner:

(1) Dominance-submissiveness (är medlemmen aktiv, utåtriktad, pratsam eller passiv, tyst och introvert?)
(2) Friendliness - unfriendliness (är medlemmen varm, öppen, positiv eller negativ, irriterande?)
(3) Acceptance - nonacceptance of task-oriented authority (är medlemmen analytisk och uppgiftsorienterad eller emotionell, icke-traditionell och i vissa fall förnärmad?)

Observatörer av en grupp eller medlemmarna själva kan skatta varje individ i gruppen genom att använda 26 kategorier.

19
Q

Gruppsocialisation

A

Ett förhållande mellan en individ och en grupp som börjar när individen överväger att ansluta till gruppen och slutar när individen lämnar. Gruppsocialisation är en ömsesidig process. Genom assimilation så accepterar individen gruppens normer, värderingar och perspektiv och genom ackommodation så anpassar sig gruppen efter den nya individens behov.

20
Q

Role ambiguity (tvetydighet)

A

När det uppstår en osäkerhet kring vilka förväntningar en roll har i en grupp. Som orsakas av att själva rollen i sig uppfattas som oklar, brist på samstämmighet inom gruppen kring vilka beteenden som är associerade med rollen eller att individen som innehar rollen är osäker på vad som förväntas av de andra gruppmedlemmarna.

21
Q

Rollkonflikt

A

En känsla av spänning, ångest eller osäkerhet som orsakas av motsägande eller oförenliga förväntningar kring de rollerna man har i en grupp.

22
Q

Interrole conflict

A

En typ av rollkonflikt som uppstår när individer har flera roller i en grupp och förväntningarna och beteenden som är associerade med en av dessa roller inte är förenliga med den andra rollen.

23
Q

Intrarole conflict

A

En typ av rollkonflikt som uppstår när beteenden som tillhör en roll är motsägelsefulla, uppstår ofta från oförenliga förväntningar som finns på personen som innehar rollen och medlemmarna i gruppen.

24
Q

Role fit

A

Graden av överensstämmelse mellan en specifik roll och attityder, värderingar, färdigheter och andra egenskaper hos individen som innehar rollen.

25
Q

Statusdifferentiering

A

När vissa medlemmar i en grupp gradvis får mer makt samtidigt som resten av medlemmarna i gruppen får mindre makt. Statusen i gruppen förändras.

26
Q

Sociometrisk differentiering

A

Utvecklingen av starkare och mer positiva interpersonella band mellan några av medlemmar i gruppen som efterföljs av försvagande av andra relationer i gruppen.

27
Q

Balansteorin

A

En analys av sociala relationer som antar att relationer kan antingen vara balanserade eller obalanserade. Obalanserade grupper kan skapa en obekväm spänning i gruppen som kan ändras genom att förändra delar i gruppen…utveckla

28
Q

Kommunikationsnätverk

A

Mönster av hur information flödar och utbyts inom en grupp som beskriver vilka i gruppen som kommunicera oftast och vilka som kommunicerar med vilka.

29
Q

Centraliserade nätverk

A

När en person i gruppen har en väldigt central roll. Personen befinner sig i mitten av kommunikationsnätverket.

30
Q

Decentraliserade nätverk

A

Ett kommunikationsnätverk där det inte finns någon central position som får information från alla, istället så är alla positioner jämställda.

31
Q

Centraliserade nätverk vs decentraliserade

A
  • Tidiga studier visade att centraliserade nätverk överträffar de decentraliserade. Det går snabbare att lösa problem, krävs inte lika många meddelanden och fler fel upptäcks
  • Men det finns ett undantag och det är när uppgifterna är mer komplexa, då fungerar decentraliserade nätverk bättre.
  • Lättare för centraliserade nätverk att nå informationsmättnad vilket gör gruppen mindre effektiv
  • Som en konsekvens av att det finns färre centrala positioner i ett centraliserat nätverk, är den generella tillfredsställelsen lägre i centraliserade nätverk än i decentraliserade
32
Q

Information saturation (informationsmättnad)

A

När en grupp arbetar på ett problem och tar beslut så är det den centrala positionen som bäst kan hantera alla input och interaktioner i gruppen. Men när antalet interaktioner och processer i gruppen ökar så kan en “mättnadspunkt” bli nådd då personen på den centrala positionen inte längre på ett effektivt sätt kan hantera alla interaktioner.

33
Q

Social network analysis (SNA)

A

Ett sätt att analysera grupper och få en bild över de interaktionsmönster och relationer som finns. SNA är uppbyggt på procedurer som grundar sig på:

(1) Strukturerna som finns i sociala grupper och banden mellan gruppmedlemmarna
(2) Den systematiska mätningen av dessa strukturer
(3) Användningen av grafer för att representera strukturerna
(4) Användningen av statistiska och matematiska proceduerer för att kvantifiera strukturerna

34
Q

Degree centrality (SNA)

A

Antalet band som finns mellan gruppmedlemmarna. Gruppens grad av centralitet är medelvärdet av direkta kopplingar mellan gruppmedlemmarna.

35
Q

Outdegree (SNA)

A

Antalet band som är riktade från en individ till en annan i ett nätverk

36
Q

Indegree (SNA)

A

Antalet band som är riktade mot en individ från en annan i ett nätverk

37
Q

Betweenness (SNA)

A

Till vilken grad en individ är placerad mellan flera andra individer i nätverket. T.ex även om man har en låg grad av centralitet så kan man fortfarande ha en hög grad av betweenness, då man är den som länkar ihop många individer.

38
Q

Closeness (SNA)

A

Hur nära man är andra individer i gruppen, om man har många band kopplade till sig eller bara några få.

39
Q

Density (SNA)

A

Graden av samhörighet bland gruppens medlemmar, som kan räknas ut som ett index genom att ta alla band som finns mellan medlemmarna och dela på max-antalet av band som är möjligt i gruppen.

40
Q

Cliques (SNA)

A

Undergrupper av relationer mellan medlemmar som finns i den stora gruppen.

41
Q

Holes (SNA)

A

Luckor eller schismer som separerar två klickar ifrån varandra. Kan ha en positiv effekt på gruppen om de hindrar ifrån för frekvent kontakt med de andra klickarna i gruppen. Men de kan också isolera medlemmar ifrån gruppen,