Kap 5 - Cohesion and development Flashcards
Social cohesion
Attraktionen som finns mellan medlemmarna i en grupp och attraktionen till gruppen från medlemmarna.
Task cohesion
Ett delat engagemang bland medlemmarna i en grupp för att nå ett mål som kräver hela gruppens ansträngning. “Uppgiftssammanhållning” grundar sig på en motivation inom hela gruppen för att nå det utsatta målet.
Collective efficacy/gruppförmåga
Övertygelsen om att ens grupp är kapabel till att organisera och utföra de handlingar som krävs för att gruppen ska uppnå deras mål och lyckas med deras uppgift. I en grupp med hög task cohesion så delas denna övertygelse av majoriteten av gruppens medlemmar.
Group potency/gruppstyrka
Nivån på gruppens delade optimism angående vad gruppen är kapabel till. Hur troligt gruppmedlemmarna tycker det är att de ska lyckas.
Collective cohesion
Till vilken grad en grupp ses som en enhet, och hur väl gruppen förenar alla medlemmar. Indikeras av den upplevda solidariteten i gruppen (entitativity) och medlemmarnas identifikation med gruppen. T.ex när en grupp använder fler plural än singular för att beskriva sin grupp. Individer som tillhör grupper med denna sammanhållning känner en större anknytning till gruppen och känner även att gruppen är en stor del av ens egna självkoncept.
Identity fusion theory
En konceptuell analys som förklarar vad som händer när gränsen mellan vårat individuella jag och vårt kollektiva jag försvinner. Det är väldigt ovanligt men i de fallen där det händer så blir vårt kollektiva jag förstärkt och vi blir villiga till att engagera oss i extrema former av beteende för vår grupps skull.
Emotion cohesion
Den emotionella intensiteten i gruppen och mellan medlemmarna när gruppen. Emotioner är ofta interpersonella och delade. När grupper har denna typ av sammanhållning så kan känslor och humör upplevas som delade i gruppen.
Relational cohesion theory
En konceptuell analys av sammanhållning som antar att medlemmar av grupper utvecklar starkare band till de grupper som antas innehålla mer positiva känslor och emotioner och svagare band till de grupper som antas innehålla mer negativa känslor och emotioner.
Structural cohesion
En sammanhållning som byggs upp av gruppens struktur som gruppens normer, roller och relationer. För att gruppens sammanhållning ska vara stark så krävs en normativ sammanhållning, en klarhet bland vilka roller som finns och starka band mellan medlemmarna. Om en grupp har en tydlig struktur så minskar det också risken för konflikter inom gruppen.
Five-stage model of group development
En teoretisk analys av de fem olika stegen som en grupp går igenom medan de utvecklas som en grupp.
(1) Orientation (forming)
(2) Conflict (storming)
(3) Structure (norming)
(4) Performance (performing)
(5) Dissolution (adjourning)
Forming (femstegsmodellen - grupputveckling)
Orienteringsstadiet. Under det här stadiet så blir medlemmarna bekanta med varandra. Medlemmarna är väldigt medvetna om deras beteenden och försöker undvika att göra bort sig. Alla försöker även hitta sina roller och blir mer och mer personliga.
Storming (femstegsmodellen - grupputveckling)
Konfliktstadiet. Under detta stadiet så uppstår oenighet kring olika procedurer och mål i gruppen, medlemmar uttrycker missnöje, det kan skapas spänning mellan medlemmar och missnöje gentemot ledaren om en sådan har utsetts. Om inte kan det skapas konflikter mellan individer om vilka som ska ha de rollerna med mest makt.
Norming (femstegsmodellen - grupputveckling)
Struktureringsstadiet. I detta stadiet så blir medlemmar mer förtroendefulla, stöttande och samarbetsvilliga. Det är i detta stadiet som gruppen skapar sammanhållning. När gruppen blir mer organiserad så löser det problemen och konflikterna som uppstod i storming-stadiet. Normer skapar en större tydlighet i gruppen och guidar medlemmarna i gruppen.
Performing (femstegsmodellen - grupputveckling)
Arbetsstadiet. När en grupp har blivit bekväm och mognat så är det lättare att fokusera på ett mål istället för att socialisera eller argumentera. Alla grupper når inte detta stadiet, det är ganska vanligt att en grupp inte kan nå ett mål tillsammans.
Adjourning (femstegsmodellen - grupputveckling)
Avslutningsstadiet. En grupp kan komma till detta stadiet både spontant men också planerat. Om det är planerat så är det för att gruppen har nått sitt mål eller förbrukat sin tid och sina resurser. När det sker spontant så kan de bero på att gruppen har misslyckats gång på gång med att uppnå sitt mål. Eller så kan tycker inte medlemmarna i gruppen att det är tillräckligt tillfredställande för att stanna.