Kap 13 - Conflict Flashcards

1
Q

Intragroup conflict

A

Oenighet eller konfrontationer mellan medlemmar av samma grupp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Intergroup conflict

A

Oenighet eller konfrontation mellan två eller flera grupper och deras medlemmar som kan involvera fysisk våld, interpersonell oenighet och psykologisk spänning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Samarbete vs tävling (konflikter)

A

Antingen så kan gruppmedlemmar samarbeta eller tävla mot varandra. När de samarbetar så genererar en vinst hos en av medlemmarna större chans för de andra medlemmarna att lyckas. Men när vinstsituationen istället går över till en tävling så gäller de för varje medlem att prestera bättre än de andra medlemmarna. Samarbete och tävling triggar olika motivationssystem. Samarbete triggar öppenhet, tillit och viljan till att samarbeta. Tävling triggar egoism, misstanke och beslagtagande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mixed-motive situation

A

En prestationssituation där det finns ett ömsesidigt beroende mellan två medlemmar som involverar både målstrukturer grundade på tävling och samarbete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Prisoner’s dilemma game (PDG)

A

En speciell teknik som används för att studera mixed-motive situationer. Experimentet går ut på en simulation av en social interaktion där spelare måste göra ett samarbetes - eller tävlingsval för att kunna vinna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beteendeassimilering

A

Den eventuella matchningen av beteende (tävling/samarbete) som andra medlemmar använder. Ex, m man i PDG bara möter folk som tävlar så kommer man troligtvis själv göra det också.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Social values orientation theory (SVO)

A

Förklarar varför vi väljer att samarbeta eller tävla. Menar att vår vilja att samarbeta eller tävla bestäms av två olika värderingar. Våra bekymmer över våra egna resultat och våra bekymmer över andras resultat. SVO identifierar fyra distinkta orienteringar som människor har och som leder fram till vilken strategi man använder:
Indvidualist, competitors, cooperators & altruist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Social dilemma

A

En interpersonell situation där individer måste välja mellan att maximera deras personliga resultat eller maximera gruppens resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Commons dilemma/social trap

A

Ett socialt dilemma där individer kan maximera deras resultat genom att söka personliga mål istället för gemensamma mål, men ifall för många individer agerar själviskt så kommer alla medlemmar i gruppen få långvariga betydande förluster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Public goods dilemma

A

Ett socialt dilemma när en individ kan välja att bidra eller inte bidra något alls till gruppens men kan inte bli exkluderad för att inte ha bidragit till gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Task conflict

A

Oenighet kring problem som är relevanta för gruppens mål och procedurer. Orsakas av att idéer, åsikter och tolkningar krockar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Process conflict

A

Oenighet kring de metoder som en grupp borde använda för att klara en enkel uppgift.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Relationship conflict

A

Interpersonella oenigheter som uppstår när gruppmedlemmar inte gillar varandra. Kritik även om den är befogad skapar ofta konflikter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Osäkerhet –> engagemang (konflikt)

A

När en konflikt eskalerar så ersätts medlemmars tvivel och osäkerheter med ett orubblig engagemang i deras ställningstagande. Människor rationaliserar deras val när de har bestämts sig för dem. Dem söker information som stödjer deras synsätt och bortser från information som säger emot det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Reactance

A

En komplex emotionell och kognitiv reaktion som inträffar när individer känner att deras frihet till att göra val blir hotad eller eliminerad. Den reaktion kan göra att en individ står fast vid sitt val och inte vill kompromissa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Perception –> misperception (konflikt)

A

Individers reaktioner under en konflikt formas till stor del av deras perception av situationen. Men under konflikter så kan dessa perceptioner bli så förträngda att de förvärrar konflikten snarare än hjälper den.

När vår perceptions blir förvrängd tenderar vi att göra attributionsfel. Och även missbedöma motiv till konflikten.

17
Q

Soft tactics –> hard tactics (konflikt)

A

Människor använder ofta mjuka taktiker i början av en konflikt men i takt med att konflikten eskalerar så börjar de ofta använda hårdare och hårdare taktiker.

18
Q

Trucking game experiment

A

En forskningsprocedur som används i studier som studerar konflikter där individer skiljer sig i sin möjlighet att hota och bestraffa andra.

Har visat på att kapaciteten till att kunna hota någon gör konflikten värre.

19
Q

Ömsesidighet –> hämnd (konflikt)

A

Om en medlem i gruppen börjar kritisera idéer, åsikter eller egenskaper hos någon annan i gruppen så kan offret för den attacken motiveras till att hämnas om inte någon situationsfaktor förklarar attacken.

Dem personerna som hämnas tenderar att “overmatch” personen som attackerade dem. Alltså dem ger igen med mer än vad de fick ta emot. Den här tuffa ömsesidigheten får en konflikt att eskalera.

20
Q

Irritation –> ilska (konflikt)

A

Emotionella reaktioner tenderar att eskalera i takt med att konflikten gör det. När en medlem upplever att den är fast i sin position så kan de göra att dens temperament ökar. När personer börjar uttrycka sin ilska så förändrar det situationen från ett samarbete till en konflikt.

21
Q

Få –> många (konflikt)

A

En konflikt brukar starta mellan två av gruppmedlemmarna men med tiden när konflikten börjar eskalera så kan neutrala medlemmar börja välja sida.

22
Q

Engagemang –> förhandling (konflikt)

A

När en konflikt har eskalerat och medlemmarna har ett stark engagemang i deras position så tenderar konflikter att de-eskaler när gruppmedlemmar är villiga att förhandla med den andra för att nå en lösning som passar alla.

23
Q

Distributive negotiation

A

Förhandling där parterna behåller sin tävlingsorientering och turas om att lägga fram förslag om vad de kan gå med på tills båda parterna är nöjda.

24
Q

Integrative negotiation

A

En samarbetsorienterad lösnings metod. Istället för att maximera sina egna resultat så letar man efter en lösning som kommer gynna båda sidorna.

25
Q

Misperception –> förståelse (konflikt)

A

Många konflikter baseras på att vår perception av situationer och personer blir förvrängd. Vi tenderar att tro att andra gruppmedlemmar vill tävla mot oss när de egentligen bara vill samarbeta, vi tror att medlemmar kritiserar oss personligt när de egentligen bara kritiserar våra idéer osv.

När personer kommunicerar med medlemmarna i gruppen om deras mål, intressen och motiv så blir perceptionen inte lika lätt förvrängd.

26
Q

Dual concern model

A

En modell som förklarar olika metoder för att ta itu med konflikter, avoiding, yielding, fighting och cooperating som grundar sig på två grundläggande dimensioner; concern for self och concern for other.

Avoidance: Låg concern for self, låg concern for others. Den som undviker konflikter och har en vänta och se - attityd, som hoppas att problem löser sig av sig själva.

Yielding: Låg concern for self, hög concern for others. En procsocial attityd till konflikter. Den som löser problem genom att ge efter för andras krav.

Fighting: Hög concern for self, låg concern for others. Den som tvingar andra att acceptera deras synsätt. Tenderar att se konflikter som en win-lose situation.

Cooperation: Hög concern for others, hög concern for self. En aktiv, prosocial och proself approach till konfliktlösning. Hittar orsaken till problemet och arbetar tillsammans för att hitta en lösning som gör båda sidorna nöjda.

27
Q

Tit for tat (TFT)

A

En förhandlingsstrategi som börjar med samarbete men sen fortsätter med att man imiterar den andra personens val så att samarbete möts med samarbete och tävling möts med tävling.

28
Q

Mediators/medlare

A

En person som ingriper mellan två personer under en konflikt, men en avsikt att försona de två personerna.