Kap 14 - Intergroup relations Flashcards
Robbers cave experiment
En fältstudie som undersökte orsakerna och konsekvenserna av konflikter mellan två grupper av pojkar på ett läger. Visade på hur snabbt grupper formas och hur stora konflikter kan skapas även om gruppmedlemmarna nyss har lärt känna varandra.
Realistic group conflict theory
En teori som menar att konflikter mellan grupper uppstår när det finns en tävling om otillräckliga resurser, som mat, mark, rikedom och makt.
Discontinuity effect
Det faktum att det finns en markant större konkurrenskraft mellan grupper som interagerar med andra grupper relativt till den konkurrenskraft som finns mellan individer som interagerar med andra individer.
Social dominance theory
Ett teori som menar att konflikter mellan grupper är ett resultat av det finns hierarkiskt ordnande grupper inom ett samhälle. Precis som att en olika medlemmar i en grupp kan ha olika mycket influens och makt så fungerar det på samma sätt med grupper i ett samhälle.
The frustration-aggression hypothesis
En tidig motivationsmodel som menar att individer blir mer aggressiva när externa förutsättningar hindrar dem från att nå deras mål.
General aggression model
Ett ramverk som organiserar biologiska, miljömässiga, sociala och psykologiska faktorer som influerar fientliga, negativa beteenden. Ramverket inkluderar personliga och situationella inputs, kognitiva, affektiva och arousal states och kognitiva bedömningar.
T.ex om en grupp utsätts för negativa miljöfaktorer som smärta, hot eller stressorer så ökar de deras arousal och när dessa två faktorer kombineras med en negativ bedömning av situationen så uppstår ilska och aggression.
Scapegoat theory (syndabock teorin)
En förklaring till intergruppkonflikt som menar att fientlighet som orsakas av frustrerande faktorer i miljön frigörs genom att utföra fientliga handlingar mot medlemmar av en annan social grupp. Som får bli som en syndabock för aggressionen.
Social categorization
Skapas en kognitiv grund för intragrupp konflikter. Skapar ett vi - och dem tänk, när man kategoriserar in människor i olika grupper. Kategorisering startar ett antal affektiva, kognitiva, emotionella och interpersonella processer som tillsammans skapar och uppmuntrar konflikter mellan grupper.
The ingroup-outgroup bias
Den mänskliga tendensen att favorisera sin egna ingrupp över alla andra grupper. Består av två biases:
(1) Den selektiva favoriseringen av ingruppen, dens medlemmar och produkter och (2) försämrande av utgruppen, dens medlemmar och produkter.
Etnocentrism
På en högre nivå, att se sin egna kultur som bättre än alla andras. Och där man ser allting utifrån sin egna grupp/kultur.
Double-standard thinking
När en person bedömer handlingar och attribut av ens egna grupp positivt men samtidigt bedömer exakt samma beteenden negativt när en utgrupp utför dem.
Linguistic intergroup bias
Tendensen att beskriva positiva ingrupps och negativa utgrupps beteenden väldigt abstrakt samtidigt som man beskriver negativa ingrupps och positiva utgrupps beteenden mer konkret.
Implicit association test (IAT)
Kan användas för att testa t.ex ingroup-outgroup bias. Ska koppla samman två koncept och beroende på hur snabbt man gör det, visar det på vilka bias man har.
Outgroup homogeneity bias
Den perceptuella tendensen att anta att medlemmarna i andra grupper är väldigt lika varandra medan medlemmarna i ens egna grupp är väldigt olika. Den svaga gruppen (ofta utgruppen) ses som väldigt homogen medan den starka gruppen (ofta ingruppen) som som väldigt varierad.
Law of small numbers
Basera generaliseringar om utgruppen på observationer av några få av medlemmarna från den gruppen.
Ultimate attribution error (UAE)
När man attribuerar negativa handlingar som har utförts av medlemmar i en utgrupp till dispositionella/personliga egenskaper och positiva handlingar till situationella omständigheter.
Group attribution error
Felaktigt anta att specifika gruppmedlemmars personliga egenskaper och preferenser, som deras övertygelser, attityder och beslut är liknande deras grupps preferenser.
Stereotype content model
En teori om grupperception som menar att människors stereotypiska synsätt på sociala grupper reflekterar deras tro på värmen och kompetensen hos den stereotypiska gruppen. När människor möter en grupp så kategoriserar den gruppen på de två dimensionerna värme och kompetens.
Teorin menar att genom att applicera dessa två dimensioner på grupper så kan vi svara på två viktiga frågor: (1) kommer den här gruppen försöka skada mig och min grupp och (2) är den här gruppen kapabel till att skada mig och min grupp?
Moral exclusion
Under extrema intergrupp-konflikter så kan individer i deras ingrupper se sig själva och sina medlemmar som moraliskt överlägsna samtidigt som de ser medlemmarna i utgruppen som mindre än människor.
Dehumanization
Tron på att andra människor eller hela grupper av individer saknar kvaliteter som gör oss till människor, det rationaliserar extrem behandling av dessa människor.
Contact hypothesis
Förutsägelsen att skapa kontakt mellan två medlemmar från olika grupper kan minska intergrupp-konflikter.
Superordinate goals
Ett mål som endast kan uppnås om två eller flera individer eller grupper jobbar tillsammans genom att föra samman deras ansträngningar och resurser.
Extended contact hypothesis
Förutsägelsen att tvärgrupps-vänskap inte bara ökar de två vännernas acceptans av respektive utgrupp utan även får andra medlemmar i deras grupper att bli mer positiva till utgruppen.
Decategorization
Att minska social kategorisering genom att minimera känslan av att man har en kollektiv identitet och istället främja individualiteten hos varje person i gruppen. Det här minskar intergrupp-konflikter då man påminner gruppmedlemmar att tänka på utgruppens medlemmar som individer snarare än typiska gruppmedlemmar.
Common ingroup identity model
En model över hur intergrupp konflikter kan minska genom att betona medlemskap i inkluderande sociala kategorier och ett ömsesidigt beroende av individer i gruppen.
Genom att förändra gruppmedlemmars representationer av dem själva som medlemmar i en av två separata grupper till en gemensam ingrupp-kategori så kan man skapa fler positiva attityder till tidigare medlemmar av utgruppen.
Recategorization
En förminskning av sociala kategorisering som uppnås genom att slå ihop grupper som är i konflikt till en stor grupp eller kategori.
Cross-categorization
Ett försök att minska inflytandet av social kategorisering på individers perception genom att förankra deras medlemskap i två eller fler social kategorier som inte är relaterade till kategorier som genererar ingroup-outgroup tensions.
Jigsaw method
En inlärningsstrategi som går ut på att t.ex en lärare delar ut olika topics till varje student, de studenter som får samma topics får jobba tillsammans och sen ska dessa studenter lära ut deras topics till de andra medlemmarna i gruppen.