Kap 10 - Performance Flashcards
Social facilitation
En förbättring i prestation som sker när människor utför en uppgift i närvaro av andra personer.
Coaction
Att utföra en uppgift i närvaron av en annan person som utför en liknande uppgift.
Dominant response vs nondominant response (social facilitation)
Dominanta responser är beteenden som är lättare att lära sig och framföra. Icke-dominanta responser är beteenden som inte lika troligt kommer framföras.
Mycket av forskningen om social facilitation har gjorts på väl inlärda och instinktiva responser som att lyfta vikter, cykla eller äta snabbt. Medan i studier som har involverat mer komplicerade och icke-praktiska beteenden har forskare hittat väldigt lite evidens för social facilitation.
Alltså beteenden som vi är bekväma med och känner oss duktiga på kommer vi kunna se en förbättring av när andra är närvarande och tvärtom för de beteenden som vi känner oss osäkra på.
Drive theory (social facilitation)
Menar att social facilitation sker även om alla former av interaktion, kommunikation och utvärdering mellan en individ och en observatör är blockerad. Bara genom att en observatör är närvarande så kommer utförandet av en enkel uppgift förbättras och utförandet av en svår uppgift försämras.
Evaluation apprehension theory
En analys av prestationsvinster i grupper som argumenterar för att individer som arbetar i närvaron av andra upplever en generell oro över hur dessa ska utvärdera dem och denna farhågan underlättar deras prestation när de utför enkla och väl inlärda uppgifter.
Self-presentation theory
En analys av prestationsvinster i en grupp som antar att social facilitation orsakas att individer strävar efter att gör ett gott intryck när de utför en uppgift i närvaron av någon annan. För att få en social image.
Distraction-conflict theory
En analys av prestationsvinster i grupper som antar att när andra är närvarande så delas ens uppmärksamhet upp mellan andra personer och uppgiften. Denna uppmärksamhetskonflikt ökar motivationen och resulterar i utförande av enkla och väl inlärda uppgifter.
Social orientation theory
En analys av prestationsvinster i en grupp som menar att individuella skillnader i social orientering (antingen positivt inställd eller negativt inställd till sociala situationer) kommer påverka om social facilitation kommer inträffa. Det är mer troligt att det inträffar för dem som har en positiv social orientering.
Ringelmann effect
Tendensen hos människor att bli mindre produktiva när de arbetar med andra, den här förlusten av effektivitet ökar gradvis när gruppstorleken ökar.
Tros bero på två huvudsakliga faktorer:
(1) Coordination losses - när flera personer arbetar tillsammans så kan det vara svårt att koordinera arbetet så att alla jobbar lika effektivt samtidigt
(2) Motivation losses - när människor jobbar ihop så anstränger de sig inte fullt ut för att de förlitar sig på de andra personerna
Social loafing
Minskningen i den individuella prestationen som sker när personer arbetar i grupp jämfört med när de arbetar själva.
Vad kan man göra för att minska social loafing?
Öka identifierbarhet - när personer känner att de kan bli utvärderade eller att deras uppgift är individuell snarare än kollektiv, så minskar social loafing och social facilitation främjas istället.
Minimera free riding - kan ske genom att minska storleken på gruppen, stärka gruppens prestationsnormer och öka gruppmedlemmarnas känsla av nödvändighet - individer som känner att deras bidrag till gruppen är unikt eller viktigt för gruppens framgång arbetar också hårdare.
Sätta upp mål
Öka inblandning/engagemang
Öka identifikationen med gruppen
Free riding
När en personer väljer att bidra mindre till en kollektiv uppgift för att personen tror eller vet att andra personer i gruppen kommer täcka upp för deras brist på ansträngning.
Sucker effect
Tendensen för medlemmar att bidra mindre till en grupps ansträngning när de förväntar sig att andra i gruppen kommer tänka negativt om dem som arbetar för hårt eller bidrar med för mycket.
Social compensation
Tendensen för gruppmedlemmar att anstränga sig mer när det kommer till viktiga kollektiva uppgifter för att kompensera för de förväntade bristerna i ansträngning och förmåga hos de andra gruppmedlemmarna.
Collective effort model (CEM)
En teoretisk förklaring av grupproduktivitet som menar att förlorandet av produktivitet i grupper kan härledas till minskade förväntningar på att framgångsrikt nå gruppens mål och ett minskat värde av gruppens mål för individen.
Teorin menar alltså att motivation för en individ i en grupp är störst när målet är inom räckhåll (förväntningarna är höga) och individen anser att målet är värdefullt.
Process loss (Steiner, group process and productivity)
När grupper inte presterar fullt ut och inte använder sin fulla potential som en konsekvens av minskad ansträngning, felaktiga grupprocesser, koordinationsproblem eller oeffektivt ledarskap. Det blir svårare för en grupp att arbeta tillsammans för att deras ansträngning beror av flera komponenter än om en individ arbetar själv.
Task demands (Steiner, group process and productivity)
Hur ett problem eller en uppgift är uppbyggd och vad den har för egenskaper, hur delbar den är och hur svår den är, som influerar procedurerna som gruppen måste använda för att slutföra uppgiften eller lösa problemet.
Divisible task (delbara uppgifter)
En uppgift om kan brytas ner till flera delar och som flera medlemmar i gruppen kan hjälpa till med.
Unitary tasks
En uppgift som endast kan utföras av en person, då den inte kan delas in i olika delar.
Maximizing tasks
En uppgift som kräver en hög produktionshastighet. En kvantitetsuppgift.
Optimazing tasks
En uppgift som kräver hög kvalitet och där fokuset är på det rätta resultatet.
Additive tasks
En uppgift eller ett projekt som en grupp kan slutföra genom att kombinera medlemmars inputs.
Compensatory tasks
En uppgift eller ett projekt som en grupp kan slutföra genom att ta ett medelvärde av medlemmarnas lösningar, rekommendationer eller uppskattningar.
Disjunctive tasks
En uppgift eller ett projekt som bara kan slutföras genom att gruppen kommer med en enda lösning, beslut eller rekommendation.
Intellective tasks
Ett problem, projekt eller någon annan typ av uppgift med ett resultats som kan utvärderas objektivt med någon form av normativa kriterier, som ett matematikproblem eller stavningen av ett ord.
Judgemental tasks
Ett problem, projekt eller någon annan typ av uppgift som inte kan bli utvärderat objektivt för att det inte finns något självklart kriterium att jämföra dem emot.
Conjunctive tasks
En uppgift som endast går att lösa om alla medlemmar bidrar.
Köhler effect
En ökning i prestation i grupper som arbetar med en conjuntive task som kräver uthållighet men inte så mycket koordination. Och beror troligen av en ökad prestation av de minst kapabla medlemmarna i gruppen.
Discretionary tasks
En relativt ostrukturerad uppgift som kan lösas genom att använda sig av flera olika social-combination procedures, det blir alltså upp till gruppen eller gruppen ledare vilken metod som är den bästa att använda.
Synergi
När grupper kan producera ett resultat som är bättre än de resultat som hade kunnat uppstå om alla individer producerade ett individuellt resultat oberoende av varandra. En prestationsvinst som uppstår av en prestationsförhöjande grupp process. När gruppen lyckas åstadkomma något som ingen individ i gruppen eller en kombination av individuella resultat någonsin hade kunnat åstadkomma. T.ex så skapas det en synergieffekt om två droger har en starkare effekt när de tas tillsammans än när man tar dem var för sig.
Social matching effect
Tendensen hos individer i brainstorm-grupper att matcha nivån av produktivitet som uppvisas av dem i gruppen.
Illusion of group productivity
Tendensen hos medlemmar att tro att deras grupp är mer effektiva än vad de egentligen är.
Nominal group technique (NGT)
En sätt att generera idéer där medlemmarna i gruppen först sitter själva för att komma på idéer och sedan sammanstrålar som en grupp för att fortsätta.
Delphi technique
Den här tekniken eliminerar hela gruppnivå diskussionen. Metoden går ut på att en panel av experter var för sig får ett antal frågor för bedömning. Svaren sammanställs och sänds ut till panelen igen, eventuellt med kompletterade frågor. Experterna har då möjlighet att ändra sina bedömningar efter vad som framkommit av de övrigas synpunkter. Avsikten är att komma fram till en gemensam ståndpunkt.