Kap 4 - Formation Flashcards
Personality (group formation)
En del av förklaring till varför personer går med i grupper kan förklaras med personlighet.
Extraversion (group formation)
Alla faktorer i FFM predicerar om en person är intresserad av att gå med i en grupp eller inte, men extraversion är det personlighetsdraget som är extra inflytelserikt. Då extraversion är tendensen att dra sig till människor snarare än ifrån.
Personality-group fit
Desto bättre fit det är mellan en individs personliga egenskaper och en grupps syfte och organisation, desto mer sannolikt är det att individen kommer söka sig till att gå med i gruppen. Olika personlighetsdrag kräver olika egenskaper hos en grupp.
Blyghet (group-formation)
De individer som är blyga är inte lika ivriga att gå med i en grupp och tycker inte heller att gruppaktiviteter är lika njutningsfyllda. När man har studerat hjärnan hos personer som inte är blyga så aktiveras accumbenskärnan när man ser främmande ansikten. Medan hos blyga personer aktiveras amygdala.
Social ångest
Blyghet kan ibland eskalera till social ångest. Social ångest skapas när personer vill göra ett bra intryck men tror inte att deras försök att etablerar en relationen kommer att lyckas. Dessa tankar kan få emotionella, fysiologiska och beteendemässiga konsekvenser.
Experience sampling
En forskningsmetod som går ut på att forskningsdeltagare spelar in deras tankar, känslor och beteenden när dem upplever dem snarare än i efterhand.
Social anxiety disorder (SAD)
En överdriven och orimlig rädsla för sociala situationer som snarare blir som en fobi för en sociala situation än en stressande och obekväm känsla. Kan uppstå som en konsekvens av att en person är väldigt blyg och samtidigt har en rädsla för att göra bort sig eller förödmjukas. Kan också uppstå som en följd av att en individ är väldigt självmedveten i sociala och interagerande situationer.
Anknytningsstilar
En individs karaktäristiska förhållningssätt till relationer med andra människor. Det finns fyra olika anknytningsstilar:
(1) Secure (säker)
(2) Preoccupied (frånvarande)
(3) Fearful (rädd)
(4) Dismissing (avvisande)
Dessa fyra stilar reflekterar två underliggande dimensioner:
(1) Ångest kring relationer
(2) Undvikande från närhet och beroende av andra
Need for affiliation
En social motivation som skapar en spänning som kan bli lättad genom att gå med i grupper men som ofta inkluderar bekymmer över att få godkännande av andra personer. Även fast personer med denna motivationen har en starkare drift för att umgås med andra personer och även verkar gladare när de är med personer så har dem också en rädsla för att en grupp ska avvisa dem.
Need for intimacy
En social motivation som skapar en spänning som kan bli lättad genom att söka sig till varma, positiva relationer med andra. Dessa personer utstrålar ofta själva värme och omtänksamhet inför andra personer. Dem är inte rädda för att bli avvisade utan istället så är de fokuserade på vänskap, kamratskap, ömsesidighet och ömsesidig hjälp.
Need for power
En social motivation som skapar en spänning som kan bli lättad genom att få kontroll över andra personer och ens omgivning. Vill bibehålla och främja deras kapacitet att influera andra personer. Dessa personer söker sig därför inte till grupper för att skapa relationer utan för att grupper ger dem en möjlighet till att influera människor.
Fundamental interpersonal relations orientation theory (FIRO)
En teori som inkluderar de tre motiven men i form av “the need for inclusion, affection and control”, och förklarar hur dessa behov tillsammans bestämmer hur människor behandlar andra och hur de vill att andra behandlar dem. FIRO menar att personer går med i grupper och stannar i dem för att ett eller flera behov uppnås.
Collaborative circle (samarbetscirkel)
En relativt liten grupp av kompisar som jobbar tillsammans under en längre period, utbyter idéer, kommenterar, kritiserar och utvecklar delade uppfattningar om vad deras metoder och mål bör vara. Har ofta att göra med konst, musik, litteratur eller forskning.
Social movement
En avsiktlig och organiserad grupp individer som söker förändring eller motsätter sig en förändring i ett socialt system. Rörelserna hålls ihop av individer som delar samma åsikter om ett visst problem. Det finns två huvudsakliga anledningar till att människor går med i sociala rörelser, starka känslor om något och en känsla av orättvisa.
Affiliation/”anslutning”
När individer samlas på en gemensam plats. Även när en individ ansluter en grupp.
Social comparison/social jämförelse
Processen då vi kontrasterar våra individuella kvaliteter och resultat, som tankar, attityder, värderingar, förmågor, prestationer och upplevelser med andra personer. Festinger föreslog att detta uppstår när en person ställs inför en tvetydig och förvirrande situations. Personen ansluter sig då till andra för att få information som kan förminska deras förvirring.
Downward social comparison
När vi väljer att jämföra oss med personer som egentligen inte passar så bra att jämföra oss med (som inte är lika oss själva eller bättre än oss själva). Sker t.ex när det har med vår självkänsla att göra
Upward social comparison
När vi väljer att jämföra oss med personer som är bättre än oss själva eller vars resultat är bättre än ens egna.
Self-evaluation maintenance (SEM) model
En teoretisk analys av social jämförelse som menar att individer bibehåller och förbättrar deras självkänsla genom att associera sig med högre presterande individer som utmärker sig i områden som inte är relevanta för individens egna självkänsla. Men individers självkänsla försämras om de associerar sig med de som presterar bra inom områden som är viktiga för individens egna självkänsla.
Proximity principle
Tendens att individer formar interpersonella relationer med dem som finns i deras närhet. När folk är i varandras närhet så ökar också interaktion mellan personerna och interaktion frambringar ofta attraktion.
Familiarity principle (“mere exposure effect”)
Tendensen att individer visar ett större intresse för det som känns familjärt snarare än det som känns främmande.
Elaboration principle
Tendens att grupper ökar i storlek när icke-medlemmar som känner medlemmar i gruppen blir en del av gruppen och lär känna de andra medlemmarna i gruppen.
Similarity principle
Tendensen att individer söker och ansluter sig till de individer som liknar dem själva på något sätt, Den här tendensen gör att grupper ofta blir homogena istället för varierande. Om en grupp minskar i storlek så är det troligtvis den medlemmen i gruppen som är mest olik dem andra i gruppen.
Complementarity principle
Tendensen att personer dras till personer som kompletterar deras egna personliga egenskaper.
Interchange compatibility
Förenlighet mellan gruppmedlemmarna som baseras på deras behov av inkludering, kontroll och affektion. Förenligheten kommer vara hög om alla gruppmedlemmar upplever att dem har samma krav och behov.
Originator compatibility
När gruppmedlemmar har olika men kompletterande behov när det kommer till uttrycka och ta emot kontroll, inkludering och affektion. T.ex så skulle denna förenlighet vara hög om en medlem i en grupp har ett starkt behov av att kontrollera och resten av gruppmedlemmarna vill ha en stark ledare.
Reciprocity principle
Tendens att om person A gillar person B så är sannolikheten hög att person B kommer att gilla person A.
Minimax principle
En generell preferens för relationer och medlemskap som ger en maximalt antal av belöningar i olika former samtidigt som relationerna eller medlemskapen ger en minimalt antal kostnader.
Comparison level (CL)
Inom social exchange theory så är det den standarden som en individ utvärderar kvalitén på alla sociala relationer utifrån. T.ex de individer som har haft tidigare relationer med positiva belöningar och få kostnader kommer ha en högre CL - en högre standard. Medan de personer som har haft tidigare relationer med färre belöningar och fler kostnader kommer ha en lägre standard.
Comparison level for alternatives
Inom social exchange theory så är det den standarden som individer utvärderar kvalitén hos andra grupper, som de funderar på att gå med i, utifrån. Alltså när en person har flera grupper som kanske alla uppfyller deras CL-standard så är det denna standarden som avgör vilken grupp man vill gå med i.