introductie Flashcards
introductie: onderzoek van de geschiedenis van de psychologie
de psychologie heeft een geschiedenis. Alle vakkennis en alle theorieën, methoden en technieken in de psychologie hebben we te danken aan voorgangers uit het verleden. Wetenschap is zo bezien een dialoog met degenen die ons zijn voorgegaan. Daarbij is het de vraag hoe je de geschiedenis van de psychologie zou moeten bestuderen.
Fancher en Rutherford geven drie redenen waarom geschiedenis van de psychologie als apart vak relevant is.
Beschrijf deze drie redenen
Op de eerste plaats is het goed om door een historische benadering even afstand te nemen van de zaken die in beoefening van de psychologie centraal staan, zoals data, methoden, experimenten en theorie, en je af te vragen door welke (vaak toevallige) historische omstandigheden die tot stand zijn gekomen.
Ten tweede is geschiedenis belangrijk om psychologische verworvenheden uit het verleden in hun oorspronkelijke context te zien. Praktijken als magnetiseren en hypnose zijn vanuit hedendaags standpunt wat ridicuul, maar waren in de achttiende en negentiende eeuw plausibele methoden. Fancher en Rutherford merken op dat in de toekomst mogelijk net zo zal worden gegniffeld om methoden die wij nu als degelijk beschouwen.
Als derde reden wordt reflexiviteit genoemd, de manier(en) waarop wij als mens naar onze ‘menselijke natuur’ kijken. Die visie op onszelf is nogal eens gewijzigd in de loop van de geschiedenis, en de geschiedenis van zulke veranderende inzichten is op zichzelf al leerzaam.
Hoe geschiedenis van de psychologie kan worden beoefend, levert een breed palet aan mogelijkheden op. Fancher en Rutherford noemen drie paren van benaderingen: internalisme versus externalisme, ‘Great Man approach’ versus ‘Zeitgeist approach’ en presentisme versus historicisme.
Internalisme is de strikt disciplinegerichte benadering, waarbij alleen aandacht is voor historische ontwikkelingen binnen het vakgebied. Externalisme is de benadering waarbij de aandacht vooral uitgaat naar externe factoren die de ontwikkelingen in een vakgebied hebben beïnvloed.
De ‘Great Man approach’ is geschiedschrijving die is gebaseerd op grote namen, bij de ‘Zeitgeist approach’ zijn de omstandigheden van een bepaalde tijd maatgevend.
Presentisme bekijkt de geschiedenis door een hedendaagse bril en ziet het nu als de situatie die het beste is, terwijl historicisme probeert het verleden te reconstrueren en daar recht aan wil doen. Een compromisbenadering heet sophisticated presentism, dat zowel heden als verleden recht doet.
Deze drie paren van tegengestelde benaderingen leiden tegenwoordig vaak tot compromissen, waarbij zowel het vak als de maatschappelijke context, zowel de grote namen als de ‘geest van een tijd’ en een genuanceerde benadering van heden versus verleden aan bod komen.
Welke criteria hebben Fancher en Rutherford gebruikt bij hun keuze voor de pioniers die in het boek zijn opgenomen?
De auteurs kiezen voor een ‘personalistisch-contextuele’ benadering waarbij we aan de hand van het werk en vooral het leven van pioniers kunnen zien hoe de centrale thema’s van de psychologie zich hebben ontwikkeld. De historische context heeft altijd een grote rol gespeeld, zo wordt duidelijk.
De auteurs gebruiken drie criteria voor hun keuze van pioniers.
Ten eerste moest iedere pionier door zijn of haar werk en gedachtegoed evident belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van de psychologie. Op de tweede plaats moest er genoeg biografische informatie voorhanden zijn over iedere pionier. Ten derde moesten de pioniers samen een goede afspiegeling vormen van de geschiedenis, van de antieke tijd tot de psychologie van nu.
Naast het hanteren van deze drie criteria maken de auteurs de keuze om meer aandacht te willen besteden aan de rol van vrouwen (en het denken over vrouwen) in de geschiedenis van de psychologie.
reflexiviteit
verwijst naar het menselijk vermogen zich bewust te zijn van en na te denken over onszelf.
de geschiedenis van de psychologie heeft een verleden
fascinerend vak voor psychologen zelf. 1 van de eerste amerikaanse publicaties over de geschiedenis van de psychologie was het boek: Founders of Modern Psycholgy van Stanley Hall (1912)
1929 a history of experimental psychology van Edwin Boring, over wie er in de geschiedenisboeken komen en hoe wetenschappelijke eminentie gedefinieerd en bereikt kan worden.
Robert Watson
is in de VS van invloed geweest bij het tot stand komen van de geschiedenis van de psychologie als wetenschappelijk deelgebied. Hij richtte een groep op die zich het uitwisselen van ideeën en het stimuleren van historisch onderzoek ten doel stelde. Een bescheiden begin leidde uiteindelijk tot het ontstaan van een nieuwe divisie binnen de APA: Division 26.
In de jaren 70 en 80 groeide ook de organisatiegraad van de geschiedenis van de psychologie in Canada en Europa
historiografie
is een verzamelterm voor de theorie, historie, methoden en uitgangspunten bij geschiedschrijving/verzameling historisch werk.
Alle historiografische benaderingen en methodologische keuzen dienen hun eigen doel, maar het is belangrijk te beseffen dat de beslissingen en uitgangspunten van historici van invloed zijn op de geschiedschrijving van hun hand.
kritiek geschiedschrijving
In de late jaren 60 uitte Robert Young kritiek op bestaande geschiedschrijving als te presentistisch en te veel gericht op grote mensen en ideeën. In de jaren 80 kwam Laurel Furumoto met een overzichtsstudie en een nieuwe term; de nieuwe geschiedenis van de psychologie. Deze gaat verder dan het opsommen van grote verrichtingen en zou ook een kritische geschiedenis van de psychologie genoemd kunnen worden. Meer contextueel en historisch, archieven en oorspronkelijke documenten en anekdotes, op juistheid gecontroleerd
De ommezwaai naar meer inclusieve geschiedschrijving leverde in 1976 het eerste geschiedenisboek van de zwarte psychologie op, van de hand van de Afro-Amerikaan Robert Guthrie. Hij vroeg aandacht voor zwarte pioniers die in de traditionele boeken ontbraken en stelde de rascistische praktijken van blanke psychologen aan de kaak.
oorspronsmythe proces
In dit proces wordt de gescheidenis selectief beschreven als een reeks van succesvolle ontdekkingen, met voorbijgaan aan elke complexiteit en controverse.
continuïteit-discontinuïteit debat
discussie over de continuïteit van het lange verleden van de psychologie en de kortere geschiedenis ervan. Anders gezegd, hebben psychologische ideeën en concepten als tijdloze entiteiten altijd dezelfde betekenis gehad, of zijn het sociale en historische entiteiten met een betekenis die afhangt van sociale context en wijzigende betekenissen?
Veel vroege ideeën, vragen en attitudes gaan terug op het lange verleden maar komen in een nieuwe gedaante weer terug. Vroege pioniers beschikten niet over de bronnen en technieken van nu, en de termen die ze gebruikten waren anders maar de fundamentele vragen prikkelen nog steeds tot onderzoek in die zin is er sprake van continuïteit
de participatie van vrouwen
in wetenschappelijke instellingen in de 17e eeuw nog erg beperkt, en dit duurde tot het einde van de 19e eeuw. De invloed van vrouwen was slechts indirect en ondersteunend van aard. Toch blijkt uit historisch onderzoek dat de rol van vrouwen vaak zeer belangrijk was. Hoger onderwijs werd voor vrouwen vaak als ongepast gezien, toch waren er instituten waren het kon. Tot in de jaren 80 de de genderverdeling begon te verschuiven. In de jaren 70 kwam een project van de grond om het vrouwelijke aandeel te erkennen en te herwaarderen.
psychologie vs psychologieën
in de loop van de 20e eeuw groeide de psychologie uit van een relatief kleine discipline tot 1 van de grootste en populairste, met een grote verzameling deelgebieden. Welke onderdelen en in welke mate? En ook psychologie ziet er in verschillende delen van de wereld zeer verschillen uit.
Deze bespreking richt zich op de ontwikkeling van de Westerse psychologie.
inheems bewustzijn
aandacht onder historici voor de manieren waarop specifieke geografische en politieke contexten de psychologie hebben gevormd.
onze historiografische benadering
personalistisch-contextueel; een poging om positieve kenmerken van alle verschillende beschreven benaderingen te gebruiken. We hebben ervoor gekozen de belangrijkste theorieën, vragen en toepassingen van de psychologie te presenteren aan de hand van analyses van het leven en de tijd van belangrijke personen. Persoonlijke context tijd en plaats hebben invloed. Ook aandacht voor positie van vrouwen en rassenverschillen.
deel 1 oorsprong H1 tm H9
Het gaat over grote pioniers en disciplines die bepalend zijn geweest voor de vorming van de hedendaagse psychologie. Dat verhaal begint met de opvattingen van de klassieke filosofen als Socrates, Plato en Aristoteles, en loopt vervolgens via vroegmoderne filosofen als René Descartes, John Locke, Gottfried Leibniz en Immanuel Kant naar de moderne tijd waarin de nadruk voor het eerst sterk op de fysiologische, in plaats van de filosofische, grondslagen van de psychologie komt te liggen.
Daarna ontvouwt zich het verhaal van de grote grondleggers van de hedendaagse psychologie: de Duitse psychofysiologen en de experimentele psychologie van Wilhelm Wundt, de Britse evolutieleer van Charles Darwin en de toepassing daarvan door Francis Galton, en het ontstaan van de Amerikaanse psychologie in het werk van William James en de doorwerking daarvan in het behaviorisme. Dat verhaal eindigt met het werk van Burrhus Frederic Skinner, die in veel opzichten beschouwd kan worden als de definitieve architect van de hedendaagse psychologie.
Dit deel heeft het meeste gewicht 3 vragen per hoofdstuk en deel 2, 1 vraag.
antieke grondslagen
Psychologie bestaat, als je er wat conservatief naar kijkt, pas sinds het eind van de negentiende eeuw. Meestal wordt Wilhelm Wundt dan aangewezen als aartsvader, met name omdat hij in 1874 het eerste lijvige basiswerk over psychologie publiceerde, en in 1879 het eerste psychologische laboratorium inrichtte.
Maar ook ver voor die tijd waren denkers bezig met vragen over menselijk gedrag en menselijke ervaring, en bij de reconstructie van de geschiedenis van een vakgebied grijpt men natuurlijk graag terug naar die grote denkers om het vakgebied te voorzien van een stevig fundament.
Ook in deze cursus gebeurt dat en wordt dus teruggegrepen naar de eerste filosofen uit de westerse denktraditie. Vaak is er weinig over hun werk bekend, en zeker in het werk van de eersten is slechts sporadisch wat te vinden dat bestempeld kan worden als een psychologische theorie, maar het werk van Plato en Aristoteles is rijk aan verhandelingen over de menselijke psyche.
Veel van dat werk was na het klassieke tijdvak wellicht voor altijd verloren gegaan als het niet door islamitische geleerden was overgeleverd en geherintroduceerd in Europa na de middeleeuwen. In deze studietaak concentreren we ons op deze geboorte van het hedendaagse denken over de mens.