hc 6 hob Flashcards

1
Q

Verloop van het ontstaan van een staat

De status van de natuurstaat: hypothetisch

A

Hobbes verwerpt het idee dat een volk of een pre politieke identiteit is voordat er een staat is.

  1. Er zijn alleen individuen met tegenstelden belangen met het gedeelde belang dat ze allen willen overleven en daarom gaan ze een contract aan met een sterke overheid, de soeverein (leviathan: bijbels figuur die ontzag en vrees inboezemt, intimideert), die de eenheid van de staat afdwingt doordat hij alle macht krijgt.
  2. De staat is geen organische eenheid, maar het wordt kunstmatig afgedwongen en binnen die staat blijft elk individu een individu die kunstmatig bijeen gehouden worden. De soeverein krijgt zowel de kerkelijke en statelijke macht onder zich.
  3. De staat komt tot stand om die ellendige oorlogssituatie te stoppen en dat is tegelijk ook de legitimatie van de staat. Om die oorlog te vermijden mag de staat niet te zwak zijn, dan lukt het niet de individuen bij elkaar te houden, dus het is in het eigen belang van de individuen om een leider te hebben met veel macht, de soeverein die wordt aangesteld creëert daarmee het volk.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

De status van de natuurstaat

De status van de natuurstaat

A

Als je wil begrijpen waarom je een staat nodig hebt, zal je moeten begrijpen wat er zal gebeuren wanneer er geen staat aanwezig zal zijn. De natuurstaat houdt in dat er een hypothetisch gezien een situatie ontstaat waar er geen staat aanwezig is. De natuurstaat is een gedachte-experiment. De natuurstaat bij Hobbes is een strijd van allen tegen allen, die je wilt vermijden. Het doel is niet geschiedschrijven.

Op die manier kan je komen tot een rechtvaardiging daarvoor (staat wegdenken leidt tot natuurstaat, oorlog van allen tegen allen). Als je dan weer de staat in elkaar zet met de gedachte wat er nodig is om die problemen die ontstaan als er geen staat is op te lossen (hij haalt het uit elkaar en probeert het weer in elkaar te zetten in zijn hoofd om te onderzoeken hoe de staat werkt)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

De status van de natuurstaat

De status van de natuurstaat

A

Het is een gedachte-experiment

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Leviathan, ontzag en vrees

A

Hij neemt een zeemonster omdat de eenheid van het volk alleen tot stand kan komen als iedereen genoeg ontzag en vrees heeft. Parallel met Machiavelli: de staat moet angst en vrees uitstralen. Een sterke absolustische staat is noodzakelijk. Verschil met Machiavelli: Hobbes is meer wetenschappelijk benaderd.

Hij schrijft in zijn boek dat de enige manier is om een oorlog te voorkomen, een sterke staat te hebben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ook een deel van de hypothese is het sociale contract.

de status van de natuurstaat

A

we moeten allemaal de pointe van het contract inzien alsof we die allemaal zelf ondertekend hebben, alsof ze onze gezamenlijke wil representeren enkel dan zijn ze legitiem. Hij vindt dus dat we de overheid moeten zien als representatie van onze eigen wil (wel tegen democratie!). Hij vergelijkt het wel met Amerika, waar de ‘savage people’ level zonder overheid in een soortement natuurstaat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mensbeeld en strijd

A

Hobbes was onder de indruk van de moderne fysica en probeerde dat toe te passen op de mens. Hij had een materialistisch mensbeeld, de menselijke werkelijkheid bestaat uit lichamen die altijd in beweging zijn. De natuurlijke toestand is het lichaam altijd in beweging.

Vanuit Aristoteles: het lichaam is altijd op zoek naar rust.

Volgens Hobbes is de mens een rusteloze beweging. Macht is van groot belang voor zelfbehoud.
Mensen zijn gelijk aan elkaar, fysiek en mentaal. Concurrentie is daarom een eindeloze strijd. Iedereen kan iedereen ombrengen om haar wensen te realiseren. De gelijkheid speelt een rol, dit is niet hetzelfde als gelijkwaardigheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Gegeven de ruwe gelijkheid, zijn er eigenlijk
drie oorzaken voor strijd en conflict

A

De drie oorzaken voor strijd en conflict:
1. Wedijver voor het verkrijgen van schaarse goederen
2. Permanent wantrouwen
3. Trots en reputatie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Recht in de natuurstaat

A

De mens is niet van nature kwaad, in vergelijking met Machiavelli die dat wel dacht. De mens is van nature angstig. De angst ontstaat omdat men continu bezig is met zelfbehoud.

Als er geen positief recht is, dan kan je ook niet spreken van rechtvaardigheid. Er is maar een recht in de natuurstaat, de recht van de sterkste, de recht van de sterkste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

De natuurstaat aldus Hobbes

A

Het is een strijd van allen tegen allen. het heeft een specifieke rol. maar het is hypothetisch, het is niet aanwezig.

Het enige wat er in de natuurstaat is is het natuurrecht, alles is gerechtvaardigd om te overleven en iedereen is hierin gelijk en dat is gebaseerd op eigen oordelen, geen verantwoording afleggen aan de anderen.

Zonder staat kan er ook geen moraal zijn, Hobbes is een rechtspositivist. Recht en rechtvaardigheid vallen samen in de regels van de soeverein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

strijd

mensbeeld en strijd

A
  • De samenleving is een geheel aan lichamen die in beweging zijn, allerlei functies van de mens omschrijft hij ook als permanent in beweging, omdat leven in zichzelf altijd beweegt kan er nooit rust zijn.
  • De begeerte van de mens heeft iets eindeloos, die beweegt telkens en is nooit helemaal vervult, de belangrijkste begeerte van mensen staat in het teken van zelfbehoud/overleven en vanuit die overlevingsdrang willen mensen macht dat is instrumenteel en kan de toekomst naar de eigen hand zetten.
  • Machtsmiddelen zijn bijv. kracht, sociaal kapitaal, vrienden en die** zijn in de natuurtoestand belangrijk omdat ze je in leven houden.** In deze toestand staat competitie en concurrentie centraal om schaarse hulpmiddelen en die competitie leidt tot strijd en oorlog.
  • Dit leidt tot oorlog omdat er veel op het spel staat en mensen gelijk zijn aan elkaar, met gelijke kracht en hulpmiddelen en die strijd zal nooit tot rust komen omdat mensen altijd gevaar lopen hun machtsmiddelen te verliezen zullen ze altijd wantrouwen koesteren jegens de anderen.
  • Reputatie is vanwege dat permanente wantrouwen heel belangrijk in de natuurstaat. Er zijn wel vormen van samenwerking mogelijk, maar ook die staan altijd in het teken van overleven en zijn fragiel.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

De totstandkoming van de staat

Overgang naar de staat

A

De angst die uit de natuurstaat voortkomt is de motivatie voor de totstandkoming van de staat, de mensen hebben rede en verstand en komen bij elkaar en hier komt het idee van het sociaal contract, elk individu gaat een contract aan met elk ander individu vanwege hun grootste individuele belang: overleven.

Gezamenlijk stellen de individuen de soeverein aan die orde kan gaan scheppen om het kan enkel werken als die individuen bereid zijn hun macht over te dragen aan de soeverein.

De absolute macht van de soeverein is ongebonden, hij is geen partner in het contract. Hobbes ziet het als de keuze tussen dood en onderwerping.

Enkel als de soeverein gevaar loopt voor de overleving van het volk hebben zei het recht om zich te verzetten. E
n als de soeverein niet machtig genoeg blijkt om de veiligheid te bewerkstelligen waarom het contact is aangegaan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De eerste natuurwet

de natuurwetten

A

vrede zoeken en deze volgen, maar als deze niet te vinden is (als we het niet met elkaar gaan doen) dan weer oorlog.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

tweede natuurwet

de natuurwetten

A

opgeven van het natuurrecht als de anderen dat ook doen. Met natuurrecht is een staat immers niet mogelijk. Er moeten dan ook regels vastgelegd worden en die moeten wederkerig zijn: enkel zoveel regels als ik zelf ook wil dat anderen jegens mij hebben

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

derde natuurwet

de natuurwetten

A

respecteer de overeenkomst, het sociale contract. Anders zal het niet werken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

vierde tot negentiende natuurwet

de natuurwetten

A

alleen zijn geformuleerd om oorlog en strijd te voorkomen en komen neer op de bijbelse gouden regel: behandel men zoals je zelf ook behandeld wil worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

vier situaties van slecht tot goed qua eigen belang individu

A
  1. Enige die alle regels volgt, anderen niet
  2. Niemand houdt zich aan de regels
  3. Collectieve afspraken maken die lijden tot lange termijn voordelen
  4. Iedereen volgt alle regels, behalve ik als individu

Om te zorgen dat 3 tot stand komt moet de soeverein alles voor het zeggen hebben en enkel dan kan het individu erop vertrouwen dat de anderen net als hijzelf de regels volgen omdat de prijs van het niet navolgen te groot is (afschrikking).

16
Q

Formele kenmerken vd
soeverein

4

de soeverein

A

De oplossing voor de problemen van de natuurstaat

1. Kunstmatige rechtspersoon die het volk representeert
a. Het is niet iemand die de staat als persoonlijke eigendom ziet. Het is geen representatieve democratie.

2. Absoluut en onverdeeld
a. Onverdeeld: geen machtenscheiding, een macht die alles bepaalt, ook wat rechtvaardig is

3. De enige rechtsbron
a. Nixon: ‘’when the president does it, it is not illegal’’

4. Censureert opvattingen
a. Hobbes vindt dit belangrijk, er is een relatie tussen opvattingen en handelen. Dit kan de soeverein in gevaar bregen.

i. Kerk: sekte die meer macht wil
ii. Universiteiten: door het bestuderen van de werken van Aristoteles, kan gelezen worden dat de middenstand in het mag besturen.

17
Q

Hobbes en internationale betrekkingen

A

Hobbes heeft weinig gezegd over internationale betrekkingen, vooral focus op staat om burgeroorlog te voorkomen. Een paar kleine opmerkingen wijzen erop dat het probleem van de natuurstaat zich ook op internationaal belang voortdoet, alle staten concurreren om macht en er is geen gezag over allen. Hobbes redeneert hier niet door, maar je zou kunnen zeggen dat de staten onderling ook een soeverein missen die de orde handhaaft in de internationale wereld.

Belangrijk verschil: het fundamentele kenmerk van de natuurstaat is dat iedereen gelijk is, maar in de internationale wereld is er wel een bepaalde rangorde, de een is machtiger dan de ander.

Tot kernwapens: nu kan een klein land eveneens vernietiging aanbrengen bij een veel groter/machtiger land en dat maakt dat staten weer gelijk aan elkaar zijn en er een soeverein nodig is om vrede en veiligheid van iedereen te bewaken op internationaal niveau.

18
Q

Individuele vrijheid in de staat

INDIVIDUELE VRIJHEID IN DE STAAT

A

Vrijheid is de afwezigheid van externe belemmeringen. Je bent vrij als niemand jou vasthoudt. Zolang je vrij kan bewegen, heb je vrijheid.

19
Q

Is er nog een vrijheid mogelijk in de staat met zo’n soeverein

A

Ja, zelfs in de Leviathan is vrijheid mogelijk stelt hij, dit is een negatieve conceptie van vrijheid. Het is de vrijheid van het afwezig zijn van fysieke beperkingen/externe belemmeringen.

Belangrijk is dat die conceptie van vrijheid uitstekend te verenigen is met conceptie van een absolutistische monarch, je kan bang zijn van de monarch maar wel vrij.
Hobbes stelt tegelijk ook dat vrijheid mogelijk is in wat hij de stiltes van de wet noemt, er zijn handelingen mogelijk die niet door de rechtsregels worden besproken, als de wet er geen uitspraak over doet is er een soort privésfeer van vrijheid (omdat iets niet moet).