H fys gl. thyroidea Flashcards

1
Q

Beskriv syntesen og sekretion af skjoldbruskkirtlens hormoner (T3 og T4)

A

Skjoldbruskkirtel hormonerne (T3 og T4) syntetiseres af tyrosin og jod. De bliver primært produceret ekstracellulært ude i follikellumen dvs i kolloid.
Først skal der en iodid ind i follikelcellen via Natrium ioied symporter (NIS). Dette er faciliteret transport, dvs sekundær aktiv transport. Ved denne transport kommer der også natrium ind i cellen. Jod går gennem cellen og vil via et transport protein (pendrin) komme ud i follikellumen. Her vil den oxideres af TPO så den er klar til næste trin.
Follikelcellerne producerer også grundproteinet (thyroglobulin)som danner grundlag for T3 og T4. For at danne dette skal de bruge tyrosin. Tyrosin går til ER når den er dannet og her vil den pakkes i thyroglobulin sammen med TPO. Thyroglobulin går ud i follikellumen. TPO sætter sig på membranen. Thyroid peroxidase (TPO) går sammen med dual oxidase og kobler iodid til tyrosinrester og thyroglobulinen. I thyroglobulin molekylet vil to af tyrosinmolekylerne blive konjugeret, hvilket danner MIT og DIT. DIT+DIT -> T4. MIT+DIT -> T3.
Nu har vi en thyroglobulin hvor MIT, DIT, T4 og T3 er bundet. Den vil gå ind i cellen via makropinocytose som faciliteres af megalin. Dette er hvor noget af plasma membranen omkapsler en del af kolloid i lumen, hvor thyroglobulin er i. Så er TG inde i cellen. TG interagerer med lysosomer i follikelcellen, så lysoendosom dannes. SÅ vil thyroglobulin nedbrydes. Backbone af thyroglobulin hydrolyseres så T3 og t4 frigives. T3 og T4 kan transporteres ud af follikelcellen til blodet, via MCT8/10. For hver gang der laves 1 T3 så er der 10 T4. MIT og DIT vil kløves via deiodinasen, så iod og tyrosin kan bruges igen.
TSH stimulerer alle disse processer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Redegør for hvorledes skjoldbruskkirtlens hormonsekretion er reguleret

A

Hypothalamus frigiver Thyroidea releasing hormon (TRH), som binder til tyrotrope celler. Denne binding gør at Thyroidea stimulerende hormon (TSH) syntetiseres og frigives fra hypofysen. TSH vil virke på follikel cellerne i gl. Thyroidea, hvilket gør at T3 og T4 frigives.
T3 og T4 vil hæmme TRH receptoren på de tyrotrope celler i hypofysen og også hypothalamus fra at frigive TRH. T4 og T3 vil stimulere Hypothalamus til at frigive somatostatin.
Hvis somatostatin frigives fra hypothalamus vil den hæmme frigivelsen af TSh fra tyrotrope celler i hypofysen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv TSHs virkning på follikelcellerne

A

Øjeblikkelige effekter på follikelceller:
- Øget aktivitet af NIS
o Dvs mere iodid transporteres ind i cellen, så der er mere materiale tilgængelig til syntese af thyroglobulin og derved T3 og T4
- Øget ekspression af megalin
o Dvs mere makropinocytose af thyroglobulin med MIT, DIT, T3 og T4
- Øget proteolyse ad thyroglobulin.
o Dvs mere nedbrydning af thyroglobulin så T3 og T4 kan fås.
- Øget optag af colloidmasse fra follikkellumen

Intermediære:
- Øget transkription og proteinsyntese af gener der koder for NIS, TPO og thyroglobulin
o Der laves genregulering og øget syntese af proteiner og enzymerne.

Langsigtede:

  • Follikelcellerne vokser i antal og størrelse
  • Øget blodgennemstrømning i kirtlen
  • Større ophobning af kolloid i lumen (kan førre til struma)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv kort thyreoidea hormons effekt på BMR, lipidmetabolismen, proteinmetabolismen, og kulhydratmetabolismen

A

Thyroidea hormonerne vil øge BMR:
- øge Na+/K+ ATPasen
o øger syntesen af nyre transportere i cellemembranen
o T3 stimulerer transkriptionen af subunits til NaK-ATPasen
o T3 stabiliserer mRNA der koder for Na,K-ATPase
 Denne øgede aktivitet bliver dog kompenseret af leak af Na,K ATPasen hvilket betyder at aktiviteten øges men en del af energien omdannes til varme fremfor ATP.
- øge ilt forbrug
- øge varme produktion.
T3 og T4 vil øge lipidmetabolismen:
- Øger nedbrydning af lagrede triglycerider i fedtvæv
o Frigiver glycerol til gluconeogenese
o Frie lipider understøtter energikravet for gluconeogenese
- Øger Lipolyse (nedbrydning af selve lipiderne)
- Øger lipogenesen (opbygning af lipiderne)
T3 og T4 vil øge proteinmetabolisme:
- Øger protelyse (protein nedbrydning) primært i muskelvæv
- Øger proteinsyntese
Den katabolske effekt overdrives ved overskud af T3, dvs proteolysen dominerer. -> symptomer på hyperthyroidisme er muscle wasting og svaghed.

T3 og T4 vil øge kulhydratmetabolisme:

  • Øger hepatisk gluconeogenese
  • Øger tilgængeligeden af substrater til gluconeogenese
  • Øger ekspression af gluconeogenetiske enzymer

Hvis der er for meget hormon (T3 og T4), vil de nedbrydende processer dominere. Dvs tab af fedt og muskel -> vægttab.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Redegør kort for, hvorfor det er vigtigt, at der umiddelbart efter fødslen tages en blodprøve til bestemmelse af den nyfødtes thyreoida stimulerende hormon (TSH) niveau?

A

Denne screening via blodprøve i hælen er vigtigt for at vurdere barnets skjoldbruskkirtelhormon niveau. Hvis et barn ikke danner skjoldbruskirtelhormoner, så vil de ikke vokse og udvikle sig. Så man måler disse niveauer for at sikre sig at de ikke har hypotyreose som er for lidt T3 og T4 og er en medfødt defekt. Hvis TSH er forhøjet, betyder det mangel på T3 og T4. Mangler man disse hormoner fra fødslen vil man udvikle kretinisme, som er kendetegnet ved mental retardering, lav højde og forsinket motorisk udvikling. T3 og T4 er rigtig vigtig for den mentale modning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv hvorledes thyreoidea hormon transporteres rundt i blodbanen

A

Thyroidea hormonerne (T3 og T4) transporteres rundt i blodbanen via transport proteiner (også kaldet plasma protein. Fx albumin, transthyretin eller TBG thyroxine binding globulin). 98% af T4 er bundet til et plasma protein, hvor 0,02% er frit i blodet. T4 har en halveringstid på 6-7 dage. 98% af T3 er bundet til plasma protein, hvor 0,2% er frit i blodet. T3 har en halveringstid på 24 timer.
Plasmaproteiner som T3 og T4 binder til:
70% er bundet til TBG
15% er bundet til TTR
15% er bundet til albumin
De dannes i leveren.
Mængden af disse transportproteiner i blodet er et godt index for thyroidhormon sekretion.
Fordele ved at T3 og T4 er bundet til plasma proteiner:
- beskytter mod renal clearance. Hvis det er frit vil det renses ud via nyren. Men når det er bundet til protein bliver det i blodet.
- gør at vi har et reservoir/buffer som respons på akutte forandringer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redegør kort for hvorledes thyreoidea hormoner udøver sin effekt på target celler (receptor aktivering).

A

Ved målcellen vil T3 og T4 transporteres ind i cellen enten ved MCT8/10 eller diffusion. T3 diffunderer ind i kernen og binder til THR receptor. Her vil de danne en heterodimer kompleks med RXR. Dette binder til response elementer (TRE) på DNA. Alt dette gør at påvirke gentranskription.
T4 bliver optaget i cellen. Der findes specifikke deiodinaer i cellen (ofte deiodinase 1) som spalter en jod molekyle fra T4, hvilket gør at det bliver til T3.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv deiodinaserne.

A

Deiodinase 1 findes primært i nyrer og lever, men også andre væv med høj blodgennemstrømning. Har en mellem/okay affinitet over for T4.

Deiodinase 2 findes i hjernen, hypofysen og placenta. Det har en højere affinitet for T4. Det sørger for at der er et stabilt niveau af T3 i disse kritiske væv (hjernen, hypofysen, placenta).

Deiodinase 3 danner den inaktive form -> revers T3 (rT3). Hvis kroppen er i en situation (sult, faste), hvor T3 skal skrues ned, så kan det regulere T3.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

En kvinde, som har fået fjernet sin skjoldbruskkirtel pga. kræft, indtager piller, som kun indeholder rekombinant T4.
c) Redegør kort for hvorfor denne behandling er effektiv, til trods for at T4 har ca. 10 gange lavere affinitet end T3 for thyreoidea hormon receptoren (TR).

A

Kvinden får rekombinant T4 fordi meget at det T4 der er i kroppen bliver omdannet til T3, hvis der er lav T3 niveau. Dvs. hvis kroppen har nok T4 kan den altid sørge for at der er nok T3. Kroppen er stadigvæk i stand til at omdanne T4 til T3 da deiodinasen sidder i target cells og ikke i skjoldbruskkirtlen. Kroppen kan selv regulere når den får T4. T4 har længere halveringstid end T3. Hvis man gave T3 vil man have noget med kun 24 timer i blodet.

Rekombinant T4 betyder at det er dannet i celler (her gærceller). Man tager et gen som man gerne vil replikere og så sætter man det ind i en celle så der dannes flere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Case 1
En 27-årig kvinde går til sin praktiserende læge. Ved konsultationen klager hun over en øget svedtendens og fornemmelsen af at have ”klamme” hænder.
Hun er til gengæld rigtig glad for, at have tabt sig selvom hun ikke har ændret sine kostvaner.
Ved undersøgelse finder du en lettere forstørret skjoldbruskkirtel og pulsen er lettere forhøjet og uregelmæssig – Det er ikke noget hun tidligere har bemærket.
1) Beskriv hvilket endokrint system kan tænkes at være involveret i sygdomsprocessen

A

Det endokrine system der er involveret i sygdomsprocessen er gl. Thyroidea (skjoldbruskkirtlen). Dvs der er et problem et sted i thyroidhormon-aksen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Case 1
En 27-årig kvinde går til sin praktiserende læge. Ved konsultationen klager hun over en øget svedtendens og fornemmelsen af at have ”klamme” hænder.
Hun er til gengæld rigtig glad for, at have tabt sig selvom hun ikke har ændret sine kostvaner.
Ved undersøgelse finder du en lettere forstørret skjoldbruskkirtel og pulsen er lettere forhøjet og uregelmæssig – Det er ikke noget hun tidligere har bemærket.
2) Beskriv hvorledes reguleringen af dette endokrine system kan være forstyrret

A

CASE 1: Manglende negativ feedback (ofte pga. for meget TSH) ELLER For meget T4 og/eller T3.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Case 1
En 27-årig kvinde går til sin praktiserende læge. Ved konsultationen klager hun over en øget svedtendens og fornemmelsen af at have ”klamme” hænder.
Hun er til gengæld rigtig glad for, at have tabt sig selvom hun ikke har ændret sine kostvaner.
Ved undersøgelse finder du en lettere forstørret skjoldbruskkirtel og pulsen er lettere forhøjet og uregelmæssig – Det er ikke noget hun tidligere har bemærket.
3) Angiv hvilke laboratorieprøver der er relevante at tage?

A

CASE 1: Man skal måle TSH, (+ T4, T3 men det er ustabilt så ikke altid brugbar information) og relevante antistoffer (f.eks. TRAB).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Case 1
En 27-årig kvinde går til sin praktiserende læge. Ved konsultationen klager hun over en øget svedtendens og fornemmelsen af at have ”klamme” hænder.
Hun er til gengæld rigtig glad for, at have tabt sig selvom hun ikke har ændret sine kostvaner.
Ved undersøgelse finder du en lettere forstørret skjoldbruskkirtel og pulsen er lettere forhøjet og uregelmæssig – Det er ikke noget hun tidligere har bemærket.
4) Kan du ud fra din mistanke om oplagt diagnose redegøre for de enkelte symptomer kvinderne beskriver?

A

I case 1 får kvinden vægttab og svedtendens, hvilket er fordi alle processer i hendes krop kører i overdrive, dvs. de arbejder rigtig meget. Hypertyreose.
Øget svedtendens: forhøjelse af BMR og dermed øget varmeproduktion.
Vægttab: forhøjelse af BMR, muscle wasting.
Forstørret skjoldbruskkirtel (struma): langvarig stimulering af follikelceller giver struma (forstørret kirtel), hvilket er pga. øget TSH eller noget lignende.
Hurtig og uregelmæssig hjerteaktion:
- direkte stimulering ved øget ekspression af beta adrenerge receptorer-> øget sympatisk følsomhed
- Indirekte stimulering ved øget vasodilation -> baro-receptor stimulering bevirker øget HR

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Case 1
En 27-årig kvinde går til sin praktiserende læge. Ved konsultationen klager hun over en øget svedtendens og fornemmelsen af at have ”klamme” hænder.
Hun er til gengæld rigtig glad for, at have tabt sig selvom hun ikke har ændret sine kostvaner.
Ved undersøgelse finder du en lettere forstørret skjoldbruskkirtel og pulsen er lettere forhøjet og uregelmæssig – Det er ikke noget hun tidligere har bemærket.
5) Angiv oplagte diagnoser og en mulig behandling

A

Kvinden i case 1 kan have:
- Tumor i gl. Thyroidea
o Hormonproducerende tumor. TSH vil være lav grundet negativ feedback fra T4 og T3.
o (Er Primær hyperthyroidisme)
o Behandling: kirurgi eller radioaktivt jod
- Adenom i hypofysen (sjælden)
o Hormnproducerende tumor der vil udskille store mængder TSH som derfor stimulerer follikelcellerne til at syntetisere og sekrere mere thyroidhormon (sekundær hyperthyrodisme). TSH vil være høj.
o Behandling: kirurgi eller SRIF analog
- Graves sygdom
o Autoimmun lidelse hvor der dannes antistof TRAB som minder om TSH og kan binde TSHR og derved aktivere denne. TSH vil være lav grundet negativ feedback fra T4 og T3
o Behandling: medicinsk behandling med anti-thyroidt middel

Udover at behandle underliggende årsag ville man også give beta-blokkere for hjertet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Case 2
En 65-årig kvinde går på sin mands opfordring til lægen, da han ikke synes, at hun er som hun plejer. Dette skyldes bla. at det går ned ad bakke med humøret, hun virker træt og hun gider ikke længere, at tage de 18 huller på golfbanen, men vil nu kun gå de første 9 huller. Hun har taget på, men fortæller at hun ikke har ændret sine kostvaner gennem de sidste par måneder.

Din praksis-kompagnon har for 6 måneder siden set hende med lignende sygebillede og derfor sat hende i behandling med cipralex (SSRI-præparat) mod depression. Dette har ikke hjulpet og hun føler faktisk at det strejf af lyst til fysisk samvær, der var tilbage nu er helt forsvundet.
1) Beskriv hvilket endokrint system kan tænkes at være involveret i sygdomsprocessen

A

Det endokrine system der er involveret i sygdomsprocessen er gl. Thyroidea (skjoldbruskkirtlen). Dvs der er et problem et sted i thyroidhormon-aksen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Case 2
En 65-årig kvinde går på sin mands opfordring til lægen, da han ikke synes, at hun er som hun plejer. Dette skyldes bla. at det går ned ad bakke med humøret, hun virker træt og hun gider ikke længere, at tage de 18 huller på golfbanen, men vil nu kun gå de første 9 huller. Hun har taget på, men fortæller at hun ikke har ændret sine kostvaner gennem de sidste par måneder.

Din praksis-kompagnon har for 6 måneder siden set hende med lignende sygebillede og derfor sat hende i behandling med cipralex (SSRI-præparat) mod depression. Dette har ikke hjulpet og hun føler faktisk at det strejf af lyst til fysisk samvær, der var tilbage nu er helt forsvundet.
2) Beskriv hvorledes reguleringen af dette endokrine system kan være forstyrret

A

CASE 2: For lidt T4 og/eller T3. Jod mangel. For lidt TRH eller TSH. Autoimmun sygdom med dannelse med noget essentielt for syntese, sekretion eller virkning af T4 og T3.

17
Q

Case 2
En 65-årig kvinde går på sin mands opfordring til lægen, da han ikke synes, at hun er som hun plejer. Dette skyldes bla. at det går ned ad bakke med humøret, hun virker træt og hun gider ikke længere, at tage de 18 huller på golfbanen, men vil nu kun gå de første 9 huller. Hun har taget på, men fortæller at hun ikke har ændret sine kostvaner gennem de sidste par måneder.

Din praksis-kompagnon har for 6 måneder siden set hende med lignende sygebillede og derfor sat hende i behandling med cipralex (SSRI-præparat) mod depression. Dette har ikke hjulpet og hun føler faktisk at det strejf af lyst til fysisk samvær, der var tilbage nu er helt forsvundet.
3) Angiv hvilke laboratorieprøver der er relevante at tage?

A

CASE 2: TSH, (+T3 og T4), jod, relevante antistoffer

18
Q

Case 2
En 65-årig kvinde går på sin mands opfordring til lægen, da han ikke synes, at hun er som hun plejer. Dette skyldes bla. at det går ned ad bakke med humøret, hun virker træt og hun gider ikke længere, at tage de 18 huller på golfbanen, men vil nu kun gå de første 9 huller. Hun har taget på, men fortæller at hun ikke har ændret sine kostvaner gennem de sidste par måneder.

Din praksis-kompagnon har for 6 måneder siden set hende med lignende sygebillede og derfor sat hende i behandling med cipralex (SSRI-præparat) mod depression. Dette har ikke hjulpet og hun føler faktisk at det strejf af lyst til fysisk samvær, der var tilbage nu er helt forsvundet.
4) Kan du ud fra din mistanke om oplagt diagnose redegøre for de enkelte symptomer kvinderne beskriver?

A

I case 2 er kvinden træt, hvilket er fordi alle processer i kroppens er der skruet ned for. Hypothyreose.
Træt: Sænket BMR, nedsat cirkulation i hjernen, nedsat følsomhed for sympaticus
Nedsat stemningsleje: nedsat kognitivitet, nedsat BMR
Vægtøgning: nedsat BMR
Kan depressions medicin havde effekt?
Ja sandsynligvis – søvnbesvær, nervøsitet, ængstelse og agitation regnes for bivirkninger af antidepressiv medicin.

19
Q

Case 2
En 65-årig kvinde går på sin mands opfordring til lægen, da han ikke synes, at hun er som hun plejer. Dette skyldes bla. at det går ned ad bakke med humøret, hun virker træt og hun gider ikke længere, at tage de 18 huller på golfbanen, men vil nu kun gå de første 9 huller. Hun har taget på, men fortæller at hun ikke har ændret sine kostvaner gennem de sidste par måneder.

Din praksis-kompagnon har for 6 måneder siden set hende med lignende sygebillede og derfor sat hende i behandling med cipralex (SSRI-præparat) mod depression. Dette har ikke hjulpet og hun føler faktisk at det strejf af lyst til fysisk samvær, der var tilbage nu er helt forsvundet.
5) Angiv oplagte diagnoser og en mulig behandling

A

Kvinden i case 2 kan have:
- Hashimotos thyreodit
o Autoimmun lidelse, hvor der dannes antistof mod TPO og evt. TG. TSH vil være forhøjet.
o Behandling: thyroxin (T4)
- Sporadisk thyreodit
o Ligner postpartum thyreodit. Periode med hyperthyreose efterfult af hypothyreose.
o Behandling: som regel ikke nødvendig men ved langvarig hypothyreoseperiode kan gives T4
- Jodmangel
o Behandling: spis mere jod
Man ville nok stoppe behandlingen med SSRI-præparat.