H farm Dopamin og Serotonin Flashcards

1
Q

1) Redegør for a) Den subcellulære placering og for funktionen af VMAT og b) årsagen til at cellernes indhold af monoaminer, herunder dopamin og serotonin, reduceres under reserpinbehandling.

A

a. I cytosolen af enterokromaffine celler vil VMAT pumper stofferne (serotonin og dopamin) ind i vesikler via energi fra en H+-ATPase.
b. Reserpin går ind og hæmmer VMAT så serotonin og dopamin ikke kan pakkes i vesikler. Serotonin og dopamin vil så nedbrydes af hhv. MAO-A og MAO-B. Så Reserpin er en irreversibel inhibitor af de vesikulære transportere VMAT 1 og 2, hvilket gør at serotonin og dopamin ikke kan lagres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

c) Redegør kort (max linjer) for en teori, der forklarer reserpins depressionsfremkaldende effekt.

A

c. Reserpin sænker serotonin, dopamin og noradrenalin i kroppen. Dette gør at man kan få sværre depressioner. Depression er en psykisk sygdom, der skyldes lav serotonin og noradrenalin i synapsespalterne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

d) Redegør for, hvordan dopa og 5-hydroxytryptofan normalt dannes og i hvilke celletyper, og hvordan stofferne videreomdannes til dopamin og serotonin henholdsvis.

A

d. Dopamin dannes i specialiseret celler i nerveender, dopamin producerende celler. Dopamin dannes ved TYROSIN som hydroxyleres til DOPA af tyrosinhydroxylase (TH). Dette er det hastighedsbegrænsende trin. DOPA decarboxyleres til DOPAMIN af DOPA-decarboxylase. Dopamin kan videredannes til adrenaline.

Serotonin også kaldet 5-hydroxytryptamin dannes i serotonin producerende celler, hvilket ofte er neuroner i raphne nuclei. Først kommer tryptofan ind i cellen. Det vil hydroxyleres til 5-hydroxytryphtophan via enzymet tryptofanhydroxylase. 5-hydroxytryphtophan decarboxyleres til 5-hydroxytryptamin (Serotonin) via enzymet serotonin-dekarboxylase.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

e) Angiv den anatomiske og subcellulære placering af MAO, og redegør kort for, hvorfor en MAO-hæmmer forlængede virkningen af eksogent tilført dopa

A

e. MAO (monoaminooxidase) findes bundet intracellulært til den ydre mitochondrielle membran i præsynaptiske nerveender. MAO nedbryder dopamin eller serotonin. MAO-A nedbryder serotonin, (dopamin) og noradrenaline. MAO-B nedbryder kun dopamin ved oxidering.
En MAO hæmmer vil gøre at dopamin vil være i nerveende i længere tid fordi det ikke nedbrydes. Dvs. virkningen forlænges.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

f) Redegør kort for den anatomiske placering af de neuroner i hjernen, som producerer dopamin, for de patologanatomiske forandringer, der fører til Parkinsons sygdom, og for rationalet for at benytte levodopa mod denne sygdom.

A

f. Dopamin produceres i basal ganglier i hjernen.
Hvis man har nedsat dopamin eller en dopamin forstyrrelse så kan man få Parkinsons sygdom. Ved Parkinson er det ofte at man mister nervecellerne som har dopamin i sig. Levodopa er symptombehandling, hvor man får levodopa som omdannes til dopamin, så man får højere dopamin niveau og derved førre symptomer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

g) Redegør kort (1-2 linjer) for dopaminteorien for opståelse af skizofreni og for virkningsmekanismen af antipsykotiske lægemidler

A

g. Skizofreni er en psykisk sygdom, der skyldes for meget dopamin eller en overfølsomhed for dopamin i den præfrontale cortex.
Antipsykotika er dopamin D2-receptor antagonister, dvs de receptorer der sidder på den postsynaptiske nerveende og skal optage dopamin til næste nerve. Dette gør at dopamin ikke øges i andre nerveceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Anvendelse af levodopa til patienter med Parkinson’s sygdom kan udløse psykoser, og anvendelsen af især ældre antipsykotika, som oprindeligt blev kaldt ”neuroleptika”, til skizofrene patienter kan medføre parkinson-lignende bevægeforstyrrelser, som beskrevet ovenfor, og til stigning i serumkoncentrationen af hormonet prolaktin.

h) Redegør kort (max 5 linjer) for, hvorfor disse bivirkninger opstår

A

h. Parkinson skyldes en nedsat produktion eller nedsat sensitivitet til dopamin. Ved tilførsel af Levodopa vil man have et forstadie til dopamin som kan udløse psykoser.
Ved neuroleptika vil skizofrene patienter have parkinson-lignende bevægeforstyrrelser, fordi de får sænket dopamin niveauet som ses ved parkinson. Der sker en stigning i prolaktin, fordi dopamin styrer det. Kvinder vil få cyklusforstyrrelser og mænd kan få gynækomasti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

i) Angiv hvilken dopamin-receptor, der også er en autoreceptor, angiv hvor receptoren er placeret, og hvorfor antipsykotika øger dopaminfrisætningen.

A

i. En dopamin-receptor der også er en autoreceptor er den præsynaptiske D2 receptor, fordi den er placeret i membranerne i præsynaptiske nerveceller og fordi den er en del af et negativ feedback-loop i signaltransduktion. Den er også kun følsom overfor dopamin frigivet fra neuronet, hvor den sidder.
Antipsykotika øger dopaminfrisætningen fordi de blokerer dopamin receptorer, dvs. dopamin frisættes men vil ikke optages via receptorer til nerveenderne. Dvs konc. Øges i den synaptiske kløft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

j) Redegør for den cellulære placering og for funktionerne af SERT og DAT og den indvirkning, som kokain har på synapsespalte-indholdet af serotonin og dopamin

A

j. SERT og DAT er dopamin og serotonin transportere. DAT transporterer dopamin. SERT transporterer serotonin. De sidder i nervehinderne på serotonin eller dopamin producerende neuroner. De fjerner neurotransmitteren fra synapsespalten.
Kokain hæmmer SERT og DAT, hvilket gør at serotonin og dopamin indholdet i synapsespalten øges, fordi de ikke kan transporteres væk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

k) Angiv hvilke andre typer af lægemidler, som også hæmmer SERT

A

k. SERT bliver også hæmmet af antidepressiva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

l) Angiv den subcellulære placering af 5-HT1, 5-HT2 og 5-HT3, på neuroner i hjernen

A

l. 5-HT1 findes både præ og postsynaptisk. 5-HT2 findes postsynaptisk. 5-HT3 findes postsynaptisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

m) Angiv for 5-HT1, 5-HT2 og 5-HT3 receptorerne hvilke typer af lægemidler, der er enten agonister eller antagonister for disse receptorer, samt hvilke sygdomme og kliniske tilstande de pågældende lægemidler anvendes imod.

A

m. Der findes agonister mod 5-HT1 f.eks lægemiddler mod migræne, fx triptaner.
Der findes agonister og antagonister mod 5-HT2. Agonist er LSD og meskalin som er hallucinationsfremmende, misbrugsstoffer. Antagonist for 5-HT2 er nyere antipsykotika eller NaSSA antidepressiva.
Der findes antagonister for 5-HT3. F.eks. kvalmestillende lægemiddler fx Ondansetron. Fx NaSSA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

n) Angiv definitionen på en autoreceptor og en heteroceptor henholdsvis.

A

n. En autoreceptor er kun sensitiv til de neurotransmittere eller hormoner frigivet fra neuronet som de sidder på. De er præsynaptiske placeret. Ligand binding giver negativ feedback som giver besked om at der skal mindre neurotransmitter.
En heteroreceptor er aktiveret af neurotransmittere og hormoner (liganden) frigivet fra naboliggende neuroner eller celler. De sidder også præsynaptisk. Giver nedsat frisætning af neurotransmitteren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

o) Redegør for den indvirkning, som mirtazapin har på synapseindholdet af serotonin.

A

o. Mirtazapin er en antagonist for præsynaptisk alfa2-adrenerge heteroreceptorer som betyder at de hæmmer noradrenaline receptoren så man får øget frisætning af serotonin. Noradrenalin vil normalt hæmme frisætningen af serotonin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mirtazapin kaldes også et ”NaSSA” fordi det som nævnt ovenfor både er en antagonist for alfa2-adrenerge auto- og heteroceptorer i hjernen samt en specifik antagonist for 5-HT2 og 5-HT3 receptorer. Mirtazapin er kendt for at øge appetitten og give vægtstigning samtidig med, at det give mindre kvalme end mange andre antidepressiva.
p) Redegør kort for årsagerne hertil.

A

p. Mirtazapin øger apetitten fordi det sænker serotonin og derfor vil appetit øges. Serotonin vil nemlig dæmpe appetit.
Mirtazapin giver vægtstigning fordi appetit øges og derved vil man tage på.
Mirtazapin giver mindre kvalme fordi det sænker dopamin niveauet og derfor sænkes kvalme

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly