H Fys diagnostiske metoder Flashcards

1
Q

Angiv hvilke detekteringssystemer benyttes ved hhv. RIA og ELISA

A

I RIA benytter radioaktivitet. Fx radioaktiv isotop af jod.
ELISA benytter enten visuel vurdering med øjet, dvs. kvalitativ analyse (farve/ingen farve) eller måles med spektrofotometer (kvantitativ) der aflæser absorbansen i brøndene. Fx Urease som omdanner urinstof med indikator, så der sker et farveskift fra gul til lilla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Redegør kort for hvilke fordele og ulemper der er ved hhv. RIA og ELISA

A

Fordel ved ELISA:
- Prisen pr. analyse er lav sammenlignet med andre metoder, idet prøveforbehandlingen er enkel. Dvs. det er mindre arbejdskrævende.
- Der kan måles et stort antal prøver på meget kort tid, dvs. det er hurtigere.
- Udstyret er billigt.
Ulempe ved ELISA:
- Kan være uspecifikt.
- Der kan ske krydsbindiger (noget binder sig som ikke skal fx et forkert antigen binder sig)og non-specifikke bindinger (antigen eller antistof binder sig til overfladen af prøveglasset)

Fordel ved RIA:
-	Giver god kvantitativ bestemmelse
-	Er let at detektere
-	Billig, hurtig og effektiv
Ulempe ved RIA:
-	Radioaktivt så kan være farligt
-	Certificeret personale
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan og hvornår screener man nyfødte børn for hypothyroidisme (hypotyreose)? Hvilken diagnostisk metode kan anvendes?

A

Man screener nyfødte børn for hypothyroidisme når de er 2-3 dage gamle med en blodprøve i hælen. Man måler TSH. Forhøjet TSH viser hypothyreose, dvs manglende negativ feedback så øger kroppen TSH, men dette vil ikke øge T3 og T4 mængden. For lidt TSH viser hypertyreose, dvs øget negativ feedback. Lav TSH kan også tyde på hypofyseinsufficiens. ELISA anvendes for det meste, men kan også være RIA. Det er en kvantitativ test fordi koncentrationen måles. Meget radioaktivietet betyder lav TSH.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Diskuter hvorfor drengens blodprøve bliver opkoncentreret

A

Man opkoncetrerer drengens blodprøve fordi hans værdier er så lave så det er svært at være præcis. Så man opkoncetrerer for at være mere præcis, nemlig så værdierne flyttes til midten af kurven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

d) Redegør kort for hvorfor lægen har valgt at få målt IGF-1 niveauet fremfor væksthormon niveauet?

A

IGF-1 niveauet er nemmere at måle på, da det har en længere halveringstid (over 12 timer). Det giver desuden et højere niveau i serum. GH er pulserende og har en halveringstid på 20 minutter. Serumniveauet kan derfor svinge pludseligt fra mere eller mindre end 0 til højt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly