Grupptänkande och beslutsfattande - Kapitel 6 Flashcards
När uppstår det som Janis kallar för “grupptänkande”
Då medlemmar i en grupp gemensamt ska försöka fatta rationella och välgrundade beslut uppstår emellanåt grupptänkande
Grupptänkandet kan vara en effekt av något av följande förhållanden:
En överskattning av gruppens kompetens och moral
“Close-mindedness” dvs ett alltför enkelspårigt eller begränsat länkande och problematiserande.
En benägenhet att dela uppfattningar (uniformity) och kontroll över vad som är legitima diskussionspunkter (mindguarding).
Vad innebär grupptänkande?
att gruppen skapar sig en missvisande eller felaktig bild av faktiska förhållanden och på så vis gravt underskattar svårigheter och problem som man måste hantera. I många fall beror grupptänkandet på att gruppens medlemmar inte lyssnar på varandra eller vågar säg emot personer som är särskilt påstridiga. Det är dessutom en effekt av att medlemmarna känner sig intellektuellt överlägsna och har en överdriven tilltro till sin förmåga.
Vad kan drabba en grupptänkande grupp?
Kognitiv dissonans
Beslutsfattare är då enligt detta perspektiv beroende av de delaktiga beslutsfattares förmåga att få ett problem belyst ur många olika perspektiv och samtidigt inte överskatta sin förmåga att ta alla dessa perspektiv i beräkningen.
*Kognitiv dissonans: är en känsla som uppstår när man har flera motsägelsefulla idéer samtidigt. Teorin om kognitiv dissonans är att människan har en drift att minska sin dissonans genom att ändra sina attityder, åsikter och handlingar. Dissonansen minskar genom att människan motiverar, klandrar och förnekar saker.
Allison forskade också kring grupptänkande och kom fram till 3 olika teorier, vilka var dessa?
- Rational Actor Modellen
- Modell II
- Modell III
Beskriv Allisons “Rational Actor modellen”
baserad på rational choice teorin, Utgår från att beslut görs utifrån ett kalkylerande av vinster och förluster och ett önskvärt utfall. MOdellen är starkt rationalistisk och betonar att beslutsfattaren som en autonom, självständig aktör.
För att komma förbi denna förenklade modell utvecklade Allison “Modell II”
Beskriv Allisons “Modell II”
Som avser att ett beslut alltid sker inom ramen för organisations byråkratiska rutiner för hanteringen av diverse frågor.
Ett beslut är lika mycket beroende av hur beslut fattas som vilka externa mål beslutsfattaren vill ippnå.
I denna modell är organisationen själv som styr vilka beslut som är möjliga att fatta och implementera.
Beskriv Allisons “Modell III”
Denna modell är mer statsvetenskapligt orienterad. Ett beslut är en effekt av ett förhållande mellan ett antal berörda organisationer eller delar av organisationer. Beslutet är politiskt färgat och betingat av de olika målsättningar och ideologier som organisationer har.
Vad skiljer Allison med Janis?
Jämfört med Janis Teori om grupptänkande ger Allison en tydligare koppöing till omvärlden och effekterna av ett beslut.
Enligt Janis är gruppen kognitivt isolerad från sin omvärld medan Allison menar att besluten är en effekt av att de fattas i en miljö där olika organisationer, aktörer och intressen integreras och blir ömsesidigt beroende.