Flyvbjerg, Delusion and deception in large infrastructure projects, 2009 Flashcards
What is Flyvbjerg well known for? What concept is he introducing us to in the text?
Flyvbjerg is known for the idea of strategic misrepresentation: we lie in our estimations to get our project approved.
In this text he presents: Optimism bias
Explain why delusion happens.
- Explanation for delusion: Optimism bias: We think we are better than we are. Also: planning fallacy, overconfidence etc.
- The order we receive information matters - We hold on to first/recent information: Anchoring
- We hate loosing: prospect theory, cost sunk fallacy, escalation of commitment.
Explain why deception happens.
Deception (lies).
- Strategic misrepresentation: overestimate benefits, underestimate costs/time. To get our project approved.
2. A principle-agent problem can arise. Causes: Divergent interests and incentives Asymmetric information Different risk preferences Different time horizons Diffuse and asymmetric accountability
Flyvbjerg skriver om en artikel i The Economist. Hvad fortæller den?
En artikel fra The Economist viser at investeringer i infrastruktur er på det højeste nogensinde. Infrastrukturprojekter og samarbejder mellem virksomheder i det private og offentlige er derfor særligt vigtige for at få disse investeringer ført til effektive resultater.
Flyvbjerg inddrager nogle eksempler på projekter. Hvad er pointen med disse?
Dog er der store problemer med at holde budgetter og tidsplaner, hvilket artiklen kommer med en række eksempler på: ”Toll Collect”, ”Eurotunnel” og ”Sydney Opera House” (OBS: har valgt ikke at bruge plads på at lave resume af eksemplerne – hovedpointen i dem alle er at de har været for optimistiske med deres budgetter, tidsplaner eller ressourcer, hvilket har ført til kompleksiteter og problematiske projekter, som har endt med at koste væsentligt mere eller taget væsentligt længere tid end først estimeret.)
Hvorfor estimeres omkostninger, tidsplan og fordele systematisk forkert i megaprojekter ifølge Flyvbjerg?
Årsagen til dette deler han op i 3 kategorier:
Delusions or honest mistakes.
Deceptions or strategic manipulation of information or process.
Bad luck (bliver ikke uddybet yderligere).
The planning fallacy
Indebærer at managers tager beslutninger baseret på en vildfarende optimisme fremfor et rationelt/velovervejet grundlag. Dette bunder i Inside View eftersom man har en tendens til at se problemer, som enkeltstående. Tager man i stedet og også får et Outside View (fx sammenligne med lignende, tidligere projekter) på problemet har det vist sig at kunne reducere urealistiske forestillinger og estimeringer.
Hvilke to kognitive vrangforestillinger skaber inside view?
The planning fallacy
Anchoring and adjustment
Anchoring and adjustment.
Også en konsekvens af inside view, hvor man holder fast i den første plan eller estimering der gives, som en mulighed. Selv når man prøver at ændre på den første plan/estimering er det bevist i flere forsøg at det næsten altid er utilstrækkeligt – eksempelvis, hvis du skal give et bud på, hvor mange procent af FN der består af lande fra Afrika og der først bliver foreslået et bud der hedder 10% så er der størst tendens til at man derefter korrigere det op til max omkring 25%, hvorimod, hvis der først blev foreslået 65% så har man større tendens til at foreslå eksempelvis 45% - det har altså ofte en stor betydning for en eventuel korrugering af et estimat, hvad det første forslag er.
Overcoming Delusion and Deception in Large Infrastructure Projects
Through accountability and transparency.
Reference forecasting: This technique requires the decision maker to obtain a reference class of past, comparable cases when making predictions about costs and benefits of a new project.