Deel 2, hart Flashcards
hartproblemen
Tetralogie van Fallot, 4 delen
- Ventrikelseptumdefect (VSD): gaatje in het tussenschot van de linker- en rechterkamer
- Vernauwde longslagader: toegang van de rechterhartkamer naar de longslagader is vernauwd
- Scheef geplaatste aorta (overrijdende aorta): aorta staat scheef boven het tussenschot van de hartkamers en is aangesloten op de linker- en de rechterhartkamer.
- Verdikte hartspier van de rechterkamer: verdikking komt doordat de rechterhartkamer door de vernauwde longslagader meer druk moet zetten om het bloed in de longslagader te pompen.
Ductus Botalli
Voor de geboorte is er een open verbinding tussen de aorta en de longslagader, Dit gaatje is voor de geboorte nodig om de foetus van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, want de longen werken niet.
open ductus botalli
Normaal sluit dit binnen enkele uren tot 3 dagen na de geboorte. Als dit open blijft, spreken we van een open ductus botalli (ODB). Vooral bij vroeggeboren kinderen sluit dit niet altijd. Er stroomt dan zuurstofrijk bloed terug naar de longslagader. Dit is zinloos en zorgt ervoor dat het hart extra hard moet pompen.
prostaglandine
De oorzaak van de ODB is het hormoon prostaglandine. Dit neemt na de geboorte langzaam af en zo sluit dit gat. Bij te vroeg geborene is er veel prostaglandine, waardoor het niet snel genoeg sluit. Bij à terme baby’s is het een raadsel.
Cyanotische afwijking
hartafwijking die gepaard gaat met een blauwe kleur van huid en slijmvliezen. Deze kleur ontstaat wanneer zuurstofarm bloed in de lichaamscirculatie komt.
- Blauw paarse verkleuring van de huis en slijmvliezen
- Verkleuring waarneembaar aan tong, lippen en nagelbed
- Tetralogie van fallot
- Transpositie van de grote arteriën.
Decompensatio cordis, klinische verschijnselen
- Tachypneu
- Voedingsproblemen
- Onvoldoende gewichtstoename
- Cardiomegalie → vergroot hart
- Tachycardie
- Hepatomegalie → vergrote lever
- Vochtretentie en oedeem
- Ruisje
atrium
De bovenste twee holtes noemen we boezems (atria)
septum
tussenschot
ventrikels
De ventrikels of hartkamers zijn de holten in het hart waarmee door samentrekking van de hartspier het bloed de slagaders in gestuwd wordt
pulmonalisklep
De pulmonalisklep is een van de vier hartkleppen. Deze klep bevindt zich tussen de rechterkamer (rechterventrikel) en de longslagader, die het bloed van het hart naar de longen voert. De klep zorgt ervoor dat het bloed alleen vanuit de rechterkamer naar de longslagader kan stromen en niet andersom.
stenose
Een vernauwing van iets noemen we een stenose
Ventrikelseptumdefect (VSD)
Een opening in het tussenschot (septum) tussen de rechter- en linkerkamer van het hart, waardoor de rechterkamer extra wordt belast (28%). Dit is meestal niet-cyanotisch.
Atriumseptumdefect (ASD):
Een opening in het septum tussen de rechter- en linkerboezem van het hart, wat leidt tot extra belasting van zowel de rechterboezem als de rechterkamer (10%). Dit is meestal niet-cyanotisch.
AtrioVentriculair septumdefect (AVSD):
Een open ductus arteriosus die normaal kort na de geboorte sluit, waardoor de rechterkamer extra wordt belast (10%). Dit is meestal niet-cyanotisch
Aorta(klep)stenose
Een vernauwing van de aortaklep, die leidt tot drukbelasting van de linkerkamer. Dit is meestal niet-cyanotisch.