Chapter 12: Morality in thought and action Flashcards

1
Q

altruism (p. 443)

A

der enkeltpersonen handler til fordel for en annen, selv om det går på bekostning av sin egen personlige interesse eller velvære

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

antisocial behavior (p. 448

A

Består av handlinger som skader en annen person eller en gruppe. Dette inkluderer ikke bare fysisk vold, men også verbale angrep og angrep på samfunn og normer, som juks og tyveri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

autonomous stage (p. 434)

A

Steg 2 av Piagets moralske resonnering. Barn begynner å se på regler som menneskeskapte konvensjoner, og forstår dermed at folk lager regler for å organisere samspill, og at folk også kan endre reglene. (10/11 år)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

cognitive empathy (p. 455)

A

Dette innebærer å forstå og representere andres følelsesmessige og mentale synspunkter, krever sosiale kognitive ferdigheter og evnen til å ta en annens perspektiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

collectivist culture (p. 441)

A

En kollektivistisk kultur er en kulturell tilnærming der gruppenes rettigheter og behov står sentralt, og individets rettigheter er underordnet og underlagt gruppens behov og interesser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

constructivist approach (p. 442)

A

barnet følger ikke bare faste regler eller normer, men tar hensyn til situasjonen og kulturspesifikke aspekter for å forstå hva som er rett eller galt i den gitte situasjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

cultural psychology (p. 429)

A

studiet om moralsk tankegang og atferd som fokuserer på hvordan kulturer tenker og fremkaller spesifikk atferd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

delay of gratification (p. 453)

A

evnen til å vente med en handling som fører til en ønsket belønning (tenk på videoen med marshmallow, hvor de kunne få to marshmallows om de klarte vente 1 minutt)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ego (p. 462)

A

1 av 3 deler Freud mente sinnet var delt inn i. Ego utvikles etter id, og gjør det mulig for barnet å styre sine grunnleggende behov og drifter (id).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

emotional empathy (p. 455)

A

involverer å være vitne til en annens emosjonelle tilstand og på en relativt umiddelbar og direkte måte føle den samme følelsen. Det ser ut til å være en mer grunnleggende og tidligere form for empati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

evolutionary psychology(p. 429)

A

anser moralsk tankegang som atferdsmønstre som et resultat av evolusjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

heteronomous stage (p. 432)

A

Dette er det første stadiet i Piagets teori om moralsk utvikling. Vanligvis barn mellom 4 og 10 år. I denne fasen ser barn regler som ukrenkelige og uforanderlige, lignende naturlover. De tror at reglene er eksterne og pålagt av autoriteter, og de følger reglene strengt uten å vurdere intensjonene bak handlingene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

id (p. 462)

A

1 av 3 deler Freud mente sinnet var delt inn i. Representerer grunnleggende behov og drifter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

immanent justice (p. 434)

A

refererer til en form for tankegang der en person tror at negative eller positive hendelser som skjer med enkeltpersoner, umiddelbart og automatisk blir belønnet eller straffet av en overnaturlig kraft, uten noen form for forsinkelse eller mellomliggende årsak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

impersonal moral situation (p. 446)

A

en moralsk situasjon som er abstrakt og ikke direkte involverer spesifikke enkeltpersoner eller konkrete individer. Dette kan gjøre det lettere å betrakte situasjonen objektivt og ta beslutninger basert på moralske prinsipper eller etiske overveielser, da det ikke er personlige bånd eller følelser knyttet til situasjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

individualist culture (p. 441)

A

der rettighetene til individet er satt høyest og gruppens behov blir ansett som underordnet.

17
Q

information integration theory (p. 436)

A

en teori som undersøker hvordan barn integrerer ulike dimensjoner av et problem for å oppnå forståelse og ta beslutninger. Denne teorien hevder at yngre barn ofte fokuserer på én dimensjon av et problem (i tilfelle av moralske vurderinger kan dette være enten intensjoner eller konsekvenser), mens eldre barn er i stand til å integrere flere dimensjoner samtidig (både intensjoner og konsekvenser i tilfelle moralske vurderinger). Teorien legger vekt på hvordan barns kognitive kapasiteter utvikler seg over tid, slik at de blir bedre i stand til å ta hensyn til flere aspekter av et problem når de vurderer og tar beslutninger.

18
Q

instrumental helping (p. 451)

A

en handling der en person oppfatter at noen ikke klarer å oppnå et mål, og deretter handler altruistisk for å hjelpe den personen, selv når det ikke er noen åpenbare fordeler eller belønninger for hjelperen. Dette innebærer å tilby hjelp eller støtte for å bidra til å oppnå et spesifikt mål eller løse et problem, selv om det ikke er noen personlige fordeler eller egeninteresse involvert. Handlingen er drevet av et ønske om å hjelpe den andre personen i en situasjon der de trenger det.

19
Q

meta-analysis (p. 459)

A

en statistisk analysemetode som involverer sammenstilling og analyse av data fra flere forskningsstudier om samme eller lignende emne.

20
Q

modeling theory (p. 460)

A

bygger på ideen om at folk har en tendens til å reprodusere atferd de ser andre utføre. Teorien ble først utviklet av Albert Bandura i 1971.

21
Q

moral dilemma (p. 437)

A

en situasjon der en person står overfor en vanskelig og utfordrende beslutning der de må velge mellom ulike moralske prinsipper eller verdier som tilsynelatende kolliderer med hverandre. I et moralsk dilemma må en person vurdere og avgjøre hva som er den mest rettferdige eller etiske handlingen å ta, og valget kan være komplisert og føre til konflikt mellom forskjellige moralske hensyn.

22
Q

moral dumbfounding (p. 446)

A

“Moral forvirring” refererer til fenomenet hvor enkeltpersoner har sterke overbevisninger om hva som er rett og galt i visse moralske situasjoner, men likevel er ute av stand til å gi en rasjonell eller overbevisende begrunnelse for hvorfor de føler på den måten de gjør.

23
Q

moral modules (p. 444)

A

en teoretisk idé innenfor studier av moralsk utvikling og kognisjon. Begrepet refererer til tanken om at menneskelig evne til å forstå og danne moralske oppfatninger er resultatet av innebygde kognitive strukturer eller “moduler” i hjernen. Disse modulene antas å være medfødte og spesialiserte for å håndtere moralske spørsmål og dilemmaer.

24
Q

motor empathy (p. 455)

A

Dette er en form for empati der en person er i stand til å forstå og oppleve andres følelser ved å i stor grad føle de samme fysiske sensasjonene eller reaksjonene som den andre personen opplever.

25
Q

personal moral situation (p. 446)

A

refererer til en moralsk situasjon som involverer individet i situasjonen på en direkte og umiddelbar måte. Dette betyr at beslutningen har en personlig, emosjonell eller følelsesmessig kobling til individet, og de kan føle seg sterkt berørt av konsekvensene av handlingen eller valget de må ta. Personlige moralske situasjoner er ofte mer komplekse og utfordrende, da de kan involvere sterke følelser og personlige hensyn.

26
Q

prosocial behavior (p. 448

A

refererer vanligvis til handlinger utført til fordel for andre og med en viss kostnad for personen som utfører handlingen

27
Q

resilience (p. 453)

A

evnen til å tilpasse seg eller komme seg etter ugunstige hendelser eller situasjoner, i en krevende miljø

28
Q

self-regulation (p. 452)

A

Evnen til å kontrollere våre impulser ved å håndtere våre emosjonelle tilstander og våre reaksjoner på andre og situasjoner, og å utsette tilfredsstillelse av ønsker i stedet for å alltid handle på dem umiddelbart.

29
Q

social aggression (p. 454)

A

atferd som inkluderer ondsinnet erting, sosial eksklusjon fra en gruppe og ydmykelse. Dette er handlinger som tar sikte på å såre eller skade en persons følelser eller sosiale tilknytning, og det ser ut til at genetiske faktorer er mindre sannsynlige til å påvirke utviklingen av slik sosial aggresjon sammenlignet med fysisk aggresjon.

30
Q

social convention (p. 435)

A

samfunnsmessige regler, normer eller praksiser som er etablert og vedtatt av samfunnet, men som ikke nødvendigvis er basert på moral eller etiske prinsipper. Sosiale konvensjoner er ofte regler for oppførsel som kan variere fra kultur til kultur eller fra tid til tid, og de kan inkludere ting som kleskoder, hilseneritualer eller skikker knyttet til bordoppførsel.

31
Q

social intuitionist model (p. 446)

A

teoretisk tilnærming til forståelse av moral og etiske beslutninger som fremhever rollen følelser og intuisjon spiller i dannelsen av moralske oppfatninger. Ifølge denne modellen, basert på forskning av Jonathan Haidt og andre, er mennesker tilbøyelige til å fatte moralske beslutninger raskt og intuitivt, og deretter etterpå konstruere rasjonelle begrunnelser for sine valg.

32
Q

social learning theory (p. 460)

A

teori innenfor psykologi som fokuserer på hvordan mennesker tilegner seg nye atferdsmønstre og ferdigheter ved å observere andre (modeller) og ved å lære gjennom sosial interaksjon

33
Q

superego (p. 462)

A

1 av 3 deler Freud mente sinnet var delt inn i. Oppstår sist, det er først nå den virkelige moralen kan inntre. Før superego er barnet drevet av eksterne faktorer, og moralske handlinger er styrt av straff og belønning.