Attachment Theory Flashcards
התקשרות
בין ילד להוריו, איזשהו צורך בדמות להיקשר אליה, להיות לצידה, שתיתן לנו ביטחון כשאנו בסכנה או בחרדה. אבל התקשרות לא קיימת רק בהקשר זה, אלא גם בשלל הקשרים חברתיים: מול חברים או דמויות סמכות וביחסים רומנטיים.
למה התקשרות חשובה לפסיכולוגיה חברתית?
הבנת החשיבות החברתית של נושאים כמו יחסים במשפחה - בעיות התפתחויות בהתקשרות יכולות להשפיע רבות על חיינו החברתיים: איך נתקשר עם אחרים, למי נפנה בעת צרה, יחסים חרדתיים עם האחר.
חוקרים מהתחום של פסיכולוגיה חברתית גילו עניין בנושא ההתקשרות – פעמים רבות הגדרת תחום בפסיכולוגיה נובעת ממה שחוקרים באותו תחום מעוניינים לחקור.
התפתחות בשיטות המחקר – מתודות של פסיכולוגיה חברתית התאימו לחקירת תאוריית ההתקשרות.
איכות היחסים עם דמויות היקשרות קובעת ביטחון, קבלה חברתית ורווחה חברתית
אדם עם התקשרות בטוחה יפנה לדמות ההיקשרות שלו ויסתמך עליה בעת סכנה, מה שיאפשר לו לחקור את העולם כילד. לעומתו, ילדים ללא התקשרות בטוחה יאבדו את יצר החקירה כי אין להם עוגן לחזור אליו.
מערכת ההתקשרות כמערכת התנהגותית
לפי מודלים התנהגותיים קלאסיים כל ההיקשרות היא תוצאה של התניות: ילד נקשר לאמו ופונה אליה בשעת צרה כי היא זו שנותנת לו אוכל ודואגת לצרכיו.
מערכת ההתקשרות כמנגנון ביולוגי אינהרנטי
תכנית ביולוגית שמארגנת את ההתנהגות באופן שמעלה את סיכויי ההישרדות (כמו מודל ההחתמה של לורנץ). כלומר, ההיצמדות לדמויות היקשרות בעתות צרה הייתה מועילה לאורך האבולוציה, ולכן המנגנון נשמר. למשל, גור שלא מצליח להשיג אוכל, מתקרב להוריו שמאכילים אותו – כך הסיכוי שלו לשרוד עולה. מי שאין לו מנגנון כזה – ישרוד פחות.
attachment behavioral system
תגרום לאדם שנתקל באיום להיצמד לדמות ההיקשרות שלו. תגובת היצמדות מוגזמת היא לא אופטימלית – ילד/גור כזה יתקשה לצאת ולחקור את העולם.
caregiving behavioral system
מהצד של המטפל תהיה תגובה מגוננת בזמן איום.
הפונקציה הביולוגית של המערכת
הגנה דרך קירבה לדמויות ההתקשרות. היא קיימת בכל אחד מאתנו, גם בבעלי חיים. המערכת פועלת ברמה תת-קורטיקלית, אך כוללת גם מכניזמים התנהגותיים-קוגניטיביים: הערכת סיכונים – אנחנו יכולים להעריך סיכונים בסביבתנו שמצריכים הפעלה של המערכת בצורה יותר טובה או פחות טובה. כמו כן, לא תמיד המנגנון יעבוד – לכן נדרשת למידה בהתאם לניסיון.
אירועים חברתיים מתכנתים את הפעולות העצביות והקוגניטיביות בתהליך למידה
מה שמוביל ליצירת ציפיות לגבי נתיבי פעולה או מכשולים בדרך להשגת מטרות המערכת בהקשרים שונים. הציפיות האלה הן המקור להמשכיות תוך אישית ולשונות תוך אישית.
פונקציות של מערכת ההתקשרות
האקטיבציה של המערכת בולטת יותר בינקות, אך ממשיכה כל החיים. דמות ההתקשרות צריכה לספק באופן אמין הגנה, תמיכה והקלה. היא צריכה לספק גם ביטחון במפגש עם איום, בשונה מאינטראקציות חברתיות רגילות. בינקות דמויות ההתקשרות הן המטפלים ובבגרות הם פרטנרים ליחסים או דמויות מופשטות (אלוהים או בן זוג שנפטר).
מטרת המערכת היא לשמר שיווי משקל רגשי, תוך וויסות רגשי.
כשהאיום מוסר, חוסר ביטחון בהתקשרות מכשיל את התפתחותן של מערכות אחרות. למשל ילד שבשל חוסר ביטחון לא יעשה חקירה של סביבתו.
מחקר אקספרימנטאלי של מערכת ההתקשרות
בינקות – ניתן לביצוע באמצעות אקטיבציה של המערכת, בביטוי צרכים לא וורבליים (למשל הניסויים של הארלו).
בבגרות – ניתן לביצוע באמצעות ייצוגים מנטליים הקשורים בדמויות ההתקשרות.
איום הסטראוטיפ
מתייחסים אלינו באופן מסוים, הסטראוטיפ נהיה בולט ולכן נתנהג בהתאם לו.
הבדלים בין-אישיים
הנחת התיאוריה היא שכולם נולדים עם מערכת התקשרות נורמלית, אולם יש הבדלי טמפרמנט וכתוצאה מהם הבדלים בין-אישיים. למשל, יש ילדים שקשה להם יותר לחוש נחמה כשדמות ההתקשרות מנסה לנחם אותם.
תסריט הבסיס הבטוח
דמות ההתקשרות זמינה במקרה של מצוקה, ומעניקה תמיכה נפשית שמסייעת לאדם לחזור לפעילותיו האחרות.