acute HIV infectie & AIDS Flashcards

1
Q

Waarom zijn slijmvlies van vagina, rectum (eerder scheurtjes) en mond een porte d ‘entree?

A

Onder porte d’ entree worden neus, mond, keel en andere natuurlijke lichaamsopeningen verstaan. Huid en slijmvliezen vormen een natuurlijke barrière voor het pathogeen. Soms kunnen de pathogene deze barrière doorbreken door bijvoorbeeld passage door een wondje of injectienaald.

De porte d’ entree van een ziekteverwekker is belangrijk, omdat in het ene geval wel, in het andere geval geen infectie ontstaat. Zo kan de malariaparasiet zonder schade worden ingeslikt, maar bij binnendringen van de bloedbaan veroorzaakt de parasiet malaria.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is porte d ‘entree?

A

De porte d’ entree is in de microbiologie de plaats waar een pathogeen micro-organisme het lichaam binnendringt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe zit het met besmetting van HIV en aids (op het eind) van de zwangerschap?

A

Een zwangere vrouw die seropositief is, kan het virus overdragen op haar kind. Dat kan gebeuren tijdens de zwangerschap of de bevalling. Eén op de vier vrouwen met hiv draagt het virus tijdens de zwangerschap of de bevalling over op haar baby. Ook na de geboorte is er een risico door het geven van borstvoeding.
Wanneer een seropositieve vrouw tijdens de zwangerschap medicijnen tegen hiv gebruikt, neemt de kans af dat de baby het virus ook krijgt. Wanneer de hoeveelheid virus in het bloed heel laag is, is ook de kans op overdracht laag (1 op 50 tot 1 op 100).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hoe zit het met besmetting van HIV en aids tijdens de bevalling?

A

Tijdens de bevalling kunnen speciale voorzorgsmaatregelen de kans op infectie van de baby ook beperken. De gynaecoloog zal zorgen dat tijdens de geboorte zo min mogelijk wondjes ontstaan in de huid van het kind. Zulke wondjes kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het aanleggen van een schedelelektrode of het doen van bloedonderzoek tijdens de bevalling. Ook een keizersnede kan infectie van het kind voorkomen; wanneer het niet lukt om met medicijnen de hoeveelheid virus voldoende te verlagen. De gynaecoloog zal met de patiënt bespreken welke behandeling voor die patiënt het verstandigst is.
Voor het kiezen van de beste behandeling is het dus van belang te weten wat de hoeveelheid virus in het bloed is, voordat met de behandeling gestart wordt. Is de hoeveelheid virus in het bloed al laag zonder medicijnen, dan is een keizersnede misschien te verkiezen boven medicijnen, omdat deze bijwerkingen kunnen hebben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe zit het met besmetting van HIV en aids bij borstvoeding?

A

Kans op infectie via borstvoeding wordt uitgesloten, wanneer de baby na de geboorte flesvoeding krijgt. Via de fles krijgt het kind de eerste vier weken na de geboorte medicijnen, die de kans op infectie van het kind verlagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is de incubatietijd van HIV en aids?

A

De incubatietijd van een HIV- infectie met griepverschijnselen is 2-4 weken. De incubatietijd van AIDS (in zekere zin zou je AIDS kunnen zien als een complicatie van een HIV- infectie) is tot wel 15 jaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn de verschijnselen van acute HIV-infecties en AIDS?

A

Opportinistische infecties ( infecties waarvan men bij een goed functioneel afweersysteem niet of nauwelijks ziek wordt ), bijv. candida infectie in de oesophagus (slokdarm), toxoplasmose (klierziekte veroorzaakt door het virus toxoplasma ) in de hersenen, cytomegalieinfectie (Besmettelijke virusziekte waarbij de geïnfecteerde cellen opzwellen. De aandoening komt voornamelijk voor bij patiënten met een verzwakt afweersysteem = immunodeficiëntie) in het netvlies en tuberculose.

Kanker zoals Kaposisarcoom (tumor van bloedvaten, verschijnt meestal als roze, paarse vlekken op de huid ) in huid en longen, non-Hodgkin lymfoom en cervixcarcinoom ( baarmoederhalskanker ).

Koorts, diarree, gewichtsverlies, hersenvliesontsteking en dementie.


How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Leg de virale load als aanwijzing voor AIDS uit.

A

Aanwijzingen voor AIDS zijn:

Een hoge virale load (dit geeft aan de belasting van het bloed met HIV, de hoeveelheid virussen in het bloed).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Leg de vermindering van T4 (CD4) cellen als aanwijzing voor AIDS uit.

A

Minder dan een bepaalde hoeveelheid CD4 (=T4)cellen in het bloed. Hierdoor is er een ernstige verzwakking van het immuunsysteem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat betekend exposure profylaxe?

A

Post Exposure Profylaxe is een behandeling met HIV- remmers, deze ondergaat men binnen 48- 72 uur na een prikaccident en deze kuur duurt een maand. Hoe eerder men ermee begint des te kleiner is de kans op innesteling van het virus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly