9. Afskrivninger (bygninger) Flashcards

1
Q

Indledning

A

Skattemæssige afskrivninger er udtryk for en periodefordeling af anskaffelsessummen over en årrække

I årsregnskabet skal afskrivningerne udtrykke en reel værdiforringelse

I skatteretten sker afskrivninger efter objektive fastsatte satser, hvorfor det ikke altid dækker over forskellige værdier man afskriver på. Et eksempel på dette kunne være, at man afskriver et hus, som befinder sig uden for en byzone. Husets værdi er lavere end havde den været i en byzone. Hvis kommunen nu rykkede byzonen, hvoraf huset nu omfattes, ville huset være mere værd. Afskrivningssatsen stiger, selvom prisen på huset ikke nødvendigvis stiger

Yderligere har Afskrivningslovens § 1 et ejerskabskrav, hvoraf aktivet skal være anskaffet, før man kan afskrive det. Dette betyder, at man f.eks. ikke kan afskrive et hus man lejer, men et hus man ejer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bundende og ubundende afskrivninger

A

Bundende er det modsatte af ubundende afskrivninger, hvorved afskrivningsretten beholdes, hvis man stopper med at afskrive et aktiv. I realiteten er alle afskrivninger i Danmark bundende, hvorfor retten til at afskrive et aktiv fortabes, hvis man undlader at afskrive aktivet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Afskrivninger efter Afskrivningsloven

A

Afskrivninger foretages for forskellige kategorier af afskrivninger, hvoraf kapitel 2 af Afskrivningsloven regulerer afskrivninger af driftsmidler og skibe, og Afskrivningslovens kapitel 3 regulerer bygninger og installationer.

Yderligere findes andre afskrivningskategorier i Afskrivningslovens kapitel 5, som b.la. omfatter goodwill og knowhow

Når man arbejder med afskrivninger, er det vigtigt at sondre mellem hvilket kapitel i Afskrivningsloven man befinder sig i, da afskrivningssatserne, samt afskrivningsmetoder, varierer alt efter hvilken afskrivningskategori der er tale om.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Anvendelse:

A

Afskrivningslovens § 1 henviser til at skattemæssige afskrivninger kun omfattes af erhvervsmæssigt forbrug. Erhvervsmæssigt forbrug, er dog ikke lig med begrebet erhvervsmæssig virksomhed, hvorfor en lønmodtager godt kan afskrive et aktiv, såfremt aktivet har en erhvervsmæssig anvendelse.

Der er ikke tale om erhvervsmæssigt forbrug, hvis aktivet benyttes i led af en hobbyvirksomhed, hvoraf virksomheden drives af personlige interesser. Problematikken ved en hobbyvirksomhed er, at fordi de drives af personlige interesser, og ikke med hensigt om at tjene et overskud, ville det ikke være tilstrækkeligt at afskrive på virksomhedens aktiver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Afskrivning på bygninger

A

Afskrivningslovens § 14 siger at erhvervsmæssigt benyttede bygninger afskrives særskilt for hver enkelt bygning efter reglerne i Afskrivningslovens kapitel 3. Lovens stk. 2, har dog en opremsning af bygninger som ikke kan afskrives, hvilket b.la. omfatter bygninger der anvendes til kontor. Modsætningsvis til Afskrivningslovens § 14, stk. 2, nr. 1-3 kan bygninger eller lokaler med en tilknytning til erhvervsmæssigt benyttede bygninger godt afskrives. Dette kunne f.eks. være et kontor som har en direkte tilknytning til virksomhedens bygning, hvoraf der foretages produktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Afskrivninger på installationer

A

Afskrivningslovens § 15, stk. 1, siger at installationer, der udelukkende tjener bygninger, som kan afskrives efter Afskrivningslovens § 14, behandles og afskrives installationerne på samme måde som bygningerne i § 14. Dette gælder dog ikke for installationer, der kan afskrives efter Afskrivningslovens § 15, stk. 2 eller 3. Det vil altså sige, at alle installationer som ifalder § 15, afskrives sammen med bygningen.

Afskrivningslovens § 15, stk. 2, siger at installationer der udelukkende benyttes erhvervsmæssigt, og ikke er omfattet af stk. 1 afskrives særskilt for hver enkelt installation efter reglerne i Afskrivningslovens kapitel 3

Afskrivningslovens § 15, stk. 3, siger at installationer der benyttes til både erhvervsmæssige og private formål, afskrives særskilt, hvoraf afskrivningen beregnes af den samlede anskaffelsessum

Afslutningsvist er Afskrivningslovens § 15, stk. 4 en negativ bestemmelse, hvoraf installationer IKKE kan afskrives, såfremt installationerne er i beboelsesejendomme med en eller to selvstændige lejligheder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly