7. Driftsomkostninger, driftstab og andre fradrag Flashcards

1
Q

Hvad er driftsomkostninger?

A

Statsskattelovens § 6 beskriver driftsomkostninger som de udgifter der i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, herunder ordinære afskrivninger.

Det vil altså sige, at driftsomkostninger afgivet inden for f.eks. 2024 skal behandles skattemæssigt i 2024. Yderligere finder Lex Speciales princippet anvendelse, hvoraf afskrivningsloven har forrang frem for Statsskatteloven

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Driftsomkostninger - Udgiftens karakter

A

Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a siger at driftsomkostninger kan fratrækkes fra den skattepligtige indkomst.

Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a sondrer ikke mellem hvorvidt der er tale om selvstændig erhvervsvirksomhed eller lønmodtagerforhold:
o Lønmodtagere kan også med henvisning til bestemmelsen få deres udgifter fratrukket, såfremt de har karakter af en driftsomkostning

Driftsomkostninger fradrages i den personlige indkomst for erhvervsdrivende

Yderligere er fradragsretten i Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a knyttet til udgifter, der sigter på erhvervelse af indkomst, og ikke forbrug af indkomst. Det vil sige at man kun er fradragsberettiget, såfremt omkostningerne afstammer fra indkomstskabelsen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Driftsomkostninger - øvrige udgifter

A

Efter Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, afgrænses fradragsberettigede udgifter af hvorvidt:
o De er anvendt til privat forbrug
o De er etableringsomkostninger
o De er udgifter med flerårig virkning, hvorfor de skal afskrives
o Afskrivningen foregår efter Afskrivningsloven

Statsskattelovens § 6 giver IKKE hjemmel til at fradrage udgifter til privatforbrug. Ligningslovens § 9 siger også lønmodtagers udgifter med hensigt om at udføre sit erhverv er fradragsberettiget, dog skal udgifterne overstige et grundbeløb. Dette betyder, at udgifter til frokost i arbejdstiden f.eks. ikke er fradragsberettigede, hvorimod kørsel kan blive fradragsberettiget. Det skal dog benævnes, at hvis lønmodtageren f.eks. arbejder hjemmefra ville sondringen for, hvorfor udgifter er berettet til sit erhverv kontra privatforbrug være anderledes.

Etableringsomkostninger omfatter efter Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, udgifter med hensigt til:
o Formueforøgelse
o Forbedring af ejendom
o Udvidelse af næring eller drift
o Henlæggelse til reserve eller lignende og/eller
o Til gaver

Hvilke etableringsomkostninger er fradragsberettigede?:
o Udgifter der er anvendt til at erhverve indkomsten
o Udgifter der er anvendt til at sikre og vedligeholde indkomstgrundlaget

Hvilke etableringsomkostninger er ikke fradragsberettigede?:
o Udgifter, der er afholdt til forbrug af indkomsten
o Udgifter, der er afholdt for at forbedre, ændre eller forringe indkomstgrundlaget

Udgifter der skal afskrives; Udgifter til forbedring af fast ejendom betragtes efter Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, ikke som en driftsomkostning. Dette betyder at der ikke forelægger et fradragsgrundlag, dog kan disse udgifter afskrives efter Afskrivningslovens § 17. Såfremt der er tale om udgifter til forbedring af ejendommen er der efter Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, tale om en driftsomkostning, hvorfor dette er fradragsberettiget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fradragsbegrænsninger

A

Ligningsloven opremser en liste af visse driftsomkostninger som ikke er fradragsberettigede, f.eks. så som udgifter til tobak, bistand eller andre finansielle udgifter. Yderligere findes der også driftsomkostninger som ikke er fradragsberettiget efter praksis, f.eks. bøder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Driftstab

A

Selvom driftstab ikke er direkte lovreguleret, anses driftstab som en udvidet fortolkning af Statsskattelovens §§ 4-6. Årsagen til driftstab skyldes uforsigelige omkostninger, f.eks. brand og tyveri.

Iht. hvorvidt en erhvervsvirksomhed kan få fradrag for driftstab skal dette bedømmes efter genstands- og årsagskritieriet.

Genstandskriteriet tager UP i sondringen mellem anlægsaktiver og omsætningsaktiver. Ved omsætningsaktiver kan der fratrækkes et fradrag, såfremt der er tale om et tyveri eller en destruktion af et varelager. Ved anlægsaktiver får erhvervsvirksomheden fradrag, såfremt der er tale om et tab af aktiver som er afskrivningsberettiget.

Årsagskriteriet tager UP i de tabsfremkaldende omstændigheder, og deres naturlige forbindelse med den skattepligtige virksomhed. Et eksempel på dette kan være en fyrværkerifabrik som eksploderer. Såfremt virksomhedens drift har en risiko for tab, ville tabet anses som et driftstab.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly