8. Afskrivninger (driftsmidler) Flashcards

1
Q

Indledning

A

Skattemæssige afskrivninger er udtryk for en periodefordeling af anskaffelsessummen over en årrække

I årsregnskabet skal afskrivningerne udtrykke en reel værdiforringelse

I skatteretten sker afskrivninger efter objektive fastsatte satser, hvorfor det ikke altid dækker over forskellige værdier man afskriver på. Et eksempel på dette kunne være, at man afskriver et hus, som befinder sig uden for en byzone. Husets værdi er lavere end havde den været i en byzone. Hvis kommunen nu rykkede byzonen, hvoraf huset nu omfattes, ville huset være mere værd. Afskrivningssatsen stiger, selvom prisen på huset ikke nødvendigvis stiger

Yderligere har Afskrivningslovens § 1 et ejerskabskrav, hvoraf aktivet skal være anskaffet, før man kan afskrive det. Dette betyder, at man f.eks. ikke kan afskrive et hus man lejer, men et hus man ejer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bundende og ubundende afskrivninger

A

Bundende er det modsatte af ubundende afskrivninger, hvorved afskrivningsretten beholdes, hvis man stopper med at afskrive et aktiv. I realiteten er alle afskrivninger i Danmark bundende, hvorfor retten til at afskrive et aktiv fortabes, hvis man undlader at afskrive aktivet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Afskrivninger efter Afskrivningsloven

A

Afskrivninger foretages for forskellige kategorier af afskrivninger, hvoraf kapitel 2 af Afskrivningsloven regulerer afskrivninger af driftsmidler og skibe, og Afskrivningslovens kapitel 3 regulerer bygninger og installationer.

Yderligere findes andre afskrivningskategorier i Afskrivningslovens kapitel 5, som b.la. omfatter goodwill og knowhow

Når man arbejder med afskrivninger, er det vigtigt at sondre mellem hvilket kapitel i Afskrivningsloven man befinder sig i, da afskrivningssatserne, samt afskrivningsmetoder, varierer alt efter hvilken afskrivningskategori der er tale om.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Anvendelse

A

Afskrivningslovens § 1 henviser til at skattemæssige afskrivninger kun omfattes af erhvervsmæssigt forbrug. Erhvervsmæssigt forbrug, er dog ikke lig med begrebet erhvervsmæssig virksomhed, hvorfor en lønmodtager godt kan afskrive et aktiv, såfremt aktivet har en erhvervsmæssig anvendelse.

Der er ikke tale om erhvervsmæssigt forbrug, hvis aktivet benyttes i led af en hobbyvirksomhed, hvoraf virksomheden drives af personlige interesser. Problematikken ved en hobbyvirksomhed er, at fordi de drives af personlige interesser, og ikke med hensigt om at tjene et overskud, ville det ikke være tilstrækkeligt at afskrive på virksomhedens aktiver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Driftsmidler

A

Driftsmidler og skibe reguleres af Afskrivningslovens kapitel 2, opdeles i fælles bestemmelser, jf. lovens §§ 2-4. Erhvervsmæssigt benyttede driftsmidler, jf. Lovens §§ 5-9 og delvis erhvervsmæssigt benyttede driftsmidler, jf. Lovens §§ 11-13.

Et driftsmiddel er et aktiv der er bestemt til at indgå i virksomhedens drift. Dette omfatter b.la. maskiner, inventar og andre driftsmidler.

Et driftsmiddel skal afgrænses overfor et varelager, dvs. arkiver der er anskaffet med henblik på videresalg og installationer, dvs. aktiver der har en fast tilknytning til bygningen, f.eks. en elevator.

I sondringen mellem driftsmidler kontra installationer, er det afgørende hvorvidt aktivet er indlagt i ejendommen til brug for dens anvendelse til erhverv i almindelighed (installation) eller at aktivet er indlagt til brug for det særlige aktiv, der drives i ejendommen (driftsmiddel). Et eksempel på en installation kan være en elevator, og et eksempel på et driftsmiddel kan være en et aktiv som opbevarer de aktiver der skal videresælges

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Betingelser for afskrivning af driftsmidler

A

Betingelserne for at afskrive et driftsmiddel er; ejerskab til driftsmidlet, helt eller delvis erhvervsmæssig anvendelse af driftsmidlet, aktivet er leveret, indgår i virksomhedens drift og færdiggjort, såfremt det kan indgå i driften.

Dette betyder, at et aktiv ikke kan afskrives, hvis råderen af aktivet ikke har et reelt ejerskab over det. Samtidig kræves det at aktivet ikke benyttes til privatforbrug. Iht. leveringsbetingelsen, skal leveringens begrebet forstås efter den køberetlige forstand, hvorfor aktivet ikke kan afskrives, før det er i ejerens besiddelse. Yderligere skal aktivet være bestemt til at indgå i virksomhedens drift, er der tale om et forbud på køb af aktiver med hensigt på videresalg. Aktivet skal altså benyttes af ejeren, og ikke være videresolgt. Sidst men ikke mindst, skal aktivet være færdigbygget, såfremt aktivet er i stand til at indgå i driften.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Afskrivningsmåder

A

Saldosystemet omfattes af Afskrivningslovens § 5, stk. 1, hvoraf driftsmidlernes afskrivninger ind i en saldo. Det er så saldoen som afskrives af og ikke hvert enkelt driftsmiddel i virksomhedens besiddelse.

Straksafskrivninger omfattes af Afskrivningslovens § 6, stk. 1, hvoraf i stedet for at afskrive via saldosystemet kan afskrives straks. Dette betyder at driftsmidlerne fradrages for hele anskaffelsessummen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly