8. Virksomhedsoverdragelse i rekonstruktion Flashcards
Hvem har beslutningskompetencen til en virksomhedsoverdragelse i et selskab?
Det er uafklaret i praksis om det er GF eller bestyrelsen, der har kompetencen. En virksomhed under tidsmæssig pres taler for at bestyrelsen kan træffe beslutning u. GF + GF har formentlig ikke meget interesse nu hvor der ingen midler er tilbage. Er selskabet anmodet om rekonstruktion eller er den under rekonstruktion vil beslutning om salg skulle forelægges kreditorerne og skifteretten.
kan et selskab under rekonstruktion stifte et selskab?
Nej, derfor skal selskabet have et allerede eksisterende selskab at kunne nedskyde i eller tilkøbe et selskab hvis datterselskabsmodellen ønskes gennemført.
hvilke særlige problemstillinger opstår der ved virksomhedsoverdragelse ifm. medarbejdere?
Virksomhedsoverdragelsesloven finder anvendelse. Erhverver indtræder i de rettigheder (herunder ansættelsesaftaler) der bestod på overdragelsestidspunktet –> den ansatte skal altså være definitivt opsagt før erhverver af virksomheden ikke overtager ansættelsesforholdet.
Eksempler: en ansat der er opsagt men ikke arbejder på overdragelsestidspunktet grundet fx. barsel/sygdom vil blive overdraget.
Der gælder formodning for at ansættelsesforhold bestod ved overdragelsen.
hvilke særlige problemstillinger opstår der ved virksomhedsoverdragelse ifm. leverandører, samarbejdspartnere, kunder osv.?
debitorskifte (overdragelse af aftale) kræver samtykke i udenretlige rekonstruktioner.
I indenretlig er det muligt at gennemtvinge debitorskifte ifm. virksomhedsoverdragelse.
hvilke særlige problemstillinger opstår der ved virksomhedsoverdragelse ifm. leasing?
kræver samtykke i udenretlige – leasing aftaler kan være særligt vigtige for selskabet og et manglende samtykke kan derfor hindre en nedskydning.
fx. leasing af vitale specialdesignede produktionsapparater der gør at virksomheden kan drives og som tager lang tid at få fremstillet så driften vil gå i stå ved opsigelse.
Indenretlig: mulighed for tvungen overdragelse
hvilke særlige problemstillinger opstår der ved virksomhedsoverdragelse ifm. debitorer fx. depositum?
nedskydes sjældent – ellers skal datter godgøre moder for overtagelse af krav. Overtagelse ofte kun likviditetsmæssig belastning, da kravene er under kurs 100 værd, da de ligger til sikkerhed for medkotnrahentens krav iht. aftalen med det kriseramte selskab
hvilke særlige problemstillinger opstår der ved virksomhedsoverdragelse ifm. immaterielle aktiver?
UP: kan nedskydes (på samme måde som ved overdragelse af løsøre)
U: udenretlig, kræver ophavsmandens samtykke, medmindre overdragelsen er sædvanlig (tilknytning til den udskilte del) eller åbenbart forudsat.
hvilke særlige problemstillinger opstår der ved virksomhedsoverdragelse ifm. persondata?
Mulighed for at overdrage data om virksomhedens kunder kan være af meget stor betydning.
Det kræver formentlig samtykke (MFL samtykke kan ikke overdrages) eller også skal behandlingen være nødvendig af hensyn til opfyldelse af en aftale som den registrerede er part i.
Videregivelse kan nok også ske hvor det er nødvendigt for at den overdragende virksomhed kan forfølge en berettiget interesse og hensynet til den registrerede ikke overstiger denne interesse
hvilke særlige problemstillinger opstår der ved virksomhedsoverdragelse ifm. skat?
hensyntagen til skattemæssige forhold bør altid indgå som en naturlig del af overvejelserne omkring en rekonstruktion. (sambeskatning for moder/datter, overdragelse = beskatning af avance/tab og af genvundne avancer. Der er ofte ikke merbeskatning ved nedskydning, grundet moders skattemæssige underskud)
hvilke problemer opstår der i forbindelse med værdiansættelse ved datterselskabsmodellen? Både indenretlig og udenretlig rekonstruktion.
Indenretlig: ikke stort problem hvis forkert værdiansættelse af det udskilte, da rekonstruktionsforslaget er stadfæstet og derfor som UP ikke kan omstødes.
Udenretlig: ikke stor risiko for omstødelse, da ejerskabet stadig ultimativt ligger hos moder.
hvad regulerer overdragelsesaftalen? Hvad er vigtigt i den?
regulerer forholdet ml. erhverver og overdrager. Vigtige elementer: ansvarsfraskrivelse, da der er ikke er tid til DD-undersøgelser
hvad er formålet med datterselskabsmodellen?
i takt med i takt med datterselskabets drift er det meningen at aktierne stiger i værdinår det kriseramte selskab så går konkurs, så vil man ved rekonstruktion eller konkurs sælge aktierne til forhåbentlig mere værdi end de nedskudte aktiver isoleret var værd, da de var i det kriseramte selskab = flere penge til kreditorer.
hvad indebærer datterselskabsmodellen/hafnia modellen?
Selskabets levedygtige del udskilles og nedskydes i et 100 % ejet datterselskab
Datterselskabsmodellen: hvordan opstår datterselskabet, som moderselskabet skal nedskyde sine sunde aktiviteter i?
Datterselskabet kan være nystiftet eller allerede eksisterende, men hvis rekonstruktion eller anmodning herom er fremsat, kan det kriseramte selskab ikke stifte nyt selskab (nyt selskab kan tilkøbes).
hvordan kan overdragelsen ske? fx. aktie?
Overdragelse kan ske ved apport, aktier, kontanter, udstedelse af gældsbrev.
ved værdiansættelse af en virksomhed ifm. en overdragelse, hvordan skal aktiverne så opgøres? Nævn én dom.
Værdiansættelse skal ske ud fra en Going concern-betragtning eller målrettet salg (ikke konkursværdier)
Bagsværd Autohus: Going concern værdiansættelse af aktiverne, må ske med UP i de faktisk trufne dispositioner og ikke ud fra, hvilken værdi aktiverne må antages at ville have haft i tilfælde af konkurs.
Virksomhedspant: svært at værdiansætte korrekt + sikre at pantet faktisk omfatter pgl. aktiver
hvad er hensynet bag en virksomhedsoverdragelse?
redder virksomhed herunder evt. ansattes job ved at de sunde aktiviteter videreføres til et nyt selskab mens de usunde bliver i det insolvente.
hvad er definitionen af en virksomhedsoverdragelse?
en overdragelse til eje af skyldners igangværende virksomhedAfgørende om virksomheden har bevaret sin identitet og udgør en økonomisk enhed, organiseret mhp. at udøve økonomisk aktivitet.
hvad indebærer søsterselskabsmodellen/ Fugl Phønix-modellen?
Selskabets levedygtige del udskilles og overdrages til et søsterselskab.
Det er altså aktionærerne (ikke det kriseramte selskab), der stifter/benytter sig af et eksisterende selskab.
hvilke særlige problemstillinger er der ved søsterselskabsmodellen ift. datterselskabsmodellen?
Særlige problemstillinger opstår, da virksomheden i søsterselskabsmodellen overdrages til en ejerkreds bestående af for virksomheden både ”kendte” og ”ukendte” ejere.
Værdiansættelse derfor afgørende ved udenretlig, grundet stor risiko for omstødelse.
Søsterselskabsmodellen: kan det kriseramte selskab godt overdrage til et søsterselskab som dets moderselskab ikke ejer 100%?
Søsterselskabet kan være 100 % eller mindre ejet af det kriseramte selskabs moderselskab.
hvad taler for og imod i overvejelserne om man bør gennemføre rekonstruktionen udenretligt i stedet for indenretligt når der skal finde en virksomhedsoverdragelse sted?
Indenretlig rekonstruktion: offentlighed + gennemsigtighed (§13b) + mindre risiko for erstatningsansvar + kan ikke omstødes (u: rekon. ophæves) = interessekonflikt ml. udenretlig og indenretlig.
Løsning: datterher rammer offentlighed + gennemsigtighed alene det kriseramte selskab
nævn nogle eksempler på forhold man skal være opmærksom på ved virksomhedsoverdragelse
oMedarbejdere: skal medarbejderantal reduceres, skal opsigelse være sket definitivt forud for overdragelsestidspunktet for ikke at blive overtaget af datterselskabet (obs. tung bevisbyrde gravide)
oLeverandører, kunder osv.: videreførelse af aftale kræver samtykke i udenretlige rekonstruktioner.
oLeasing: kræver samtykke i udenretlige – særligt vigtige for selskabet og kan hindre en nedskydning.
oDepositum: nedskydes sjældent – ellers skal datter godgøre moder for overtagelse af krav. Overtagelse ofte kun likviditetsmæssig belastning, da kravene er under kurs 100 værd, da de ligger til sikkerhed for medkotnrahentens krav iht. aftalen med det kriseramte selskab
oImmaterielle aktiver: UP: kan nedskydes, U: udenretlig, kræver ophavsmandens samtykke, medmindre overdragelsen er sædvanlig (tilknytning til den udskilte del) eller åbenbart forudsat.
oPersondata: kræver formentlig samtykke (MFL samtykke kan ikke overdrages)
oSkat: hensyntagen til skattemæssige forhold bør altid indgå som en naturlig del af overvejelserne omkring en rekonstruktion. (sambeskatning for moder/datter, overdragelse = beskatning af avance, ofte ikke merbeskatning ved nedskydning, grundet moders skattemæssige underskud)
kan en virksomhedsoverdragelse foretaget under indenretlig rekonstruktion (dvs. som vedtaget og stadfæstet ifm. forslag) omstødes?
NEJ, medmindre rekonstruktionen undtagelsesvist ophæves (KL § 14c, stk. 3, nr. 3)