30. Výstavba a právny rád / obecné ustanovenia a správne konanie Flashcards

1
Q

základní zásady a definice správního řízení

A

Správne konanie: je proces, v rámci ktorého správne orgány vydávajú rozhodnutia, ktorými sa v určitej veci zakladajú, menia alebo rušia práva a povinnosti menovite určenej osoby alebo ktorým sa v určitej veci vyhlasuje, že také práva a povinnosti má alebo nemá. Všeobecná správa riadenia je daná Správnym poriadkom, ktorý je zákonom 200/2004 Zb.

  • Zásady správneho konania sú zásady, ktoré sa musia dodržiavať pri vykonávaní správneho konania. Medzi základné zásady správneho konania patria napríklad:
    a) Zásada zákonnosti - správne orgány musia konať v súlade so zákonmi a ostatnými právnymi predpismi.
    b) Zásada objektivity - správne orgány musia konať objektívne a nestranne.
    c) Zásada ústnosti - ústne konanie je zásadným prvkom správneho konania
    d) Zásada verejnosti - verejnosť má právo na informácie o priebehu a výsledku správneho konania
    e) Zásada spolupráce - účastníci konania majú povinnosť spolupracovať so správnym orgánom
    f) Zásada hospodárnosti - správne orgány musia konať hospodárne a efektívne.
    g) Tieto zásady sú dôležité na zabezpečenie spravodlivého a transparentného priebehu správneho konania.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

správní orgány a jejich postavení

A
  • Správne orgány: sú orgány štátnej správy, ktoré sú poverené výkonom správneho konania. Medzi správne orgány patria napríklad:
    a) Ministerstvá - sú ústrednými orgánmi štátnej správy, ktoré riadia a koordinujú činnosť v jednotlivých oblastiach. Napríklad Ministerstvo pre miestny rozvoj sa zaoberá územným plánovaním, stavebným poriadkom a správou výkonu povolania.
    b) Krajské úrady - sú úrady krajskej samosprávy, ktoré vykonávajú prenesenú pôsobnosť štátu na území kraja. Napríklad krajský úrad môže rozhodovať o udelení dotácie na podporu cestovného ruchu v kraji
    c) Obecné úrady – sú úrady obecnej samosprávy, ktoré vykonávajú samostatnú i prenesenú pôsobnosť štátu na území obce. Napríklad obecný úrad môže rozhodovať o vydaní stavebného povolenia na stavbu rodinného domu na území obce.
    d) Stavebné úrady – sú orgány štátnej správy, ktoré vykonávajú stavebný dozor a rozhodujú o stavebnom konaní. Napríklad stavebný úrad môže rozhodovať o udelení kolaudačného súhlasu na uvedenie stavby do užívania.
    e) Finančné úrady - sú orgány finančnej správy, ktoré vykonávajú správu daní a cla. Napríklad finančný úrad môže rozhodovať o vymeraní dane z pridanej hodnoty pre podnikateľov.
  • Tieto správne orgány vykonávajú širokú škálu činností v rámci svojich právomocí a pôsobnosti. Ich postavenie je dôležité pre zabezpečenie spravodlivého a transparentného priebehu správneho konania a pre ochranu práv a záujmov účastníkov konania.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

účastníci správního řízení

A

Účastníci správneho konania: sú osoby, ktorých sa konanie týka a ktoré majú v konaní určité práva a povinnosti. Účastníkmi konania môžu byť napríklad žiadateľ, dotknuté osoby, verejné orgány alebo zástupcovia verejného záujmu.

a) Žiadateľ - je osoba, ktorá podala žiadosť o začatie správneho konania. Môže to byť napríklad osoba, ktorá žiada o vydanie stavebného povolenia.
b) Dotknuté osoby - sú osoby, ktorých sa konanie bezprostredne týka a ktorých práva alebo povinnosti môžu byť rozhodnutím ovplyvnené. Môže to byť napríklad sused, ktorého sa týka stavba na susednom pozemku.
c) Orgány verejnej moci - sú orgány štátu alebo samosprávy, ktoré sa zúčastňujú na konaní v zastúpení verejného záujmu. Môže to byť napríklad stavebný úrad, ktorý rozhoduje o vydaní stavebného povolenia.
d) Zástupcovia verejného záujmu - sú osoby alebo organizácie, ktoré zastupujú verejný záujem v konaní. Môže to byť napríklad občianske združenie, ktoré sa zasadzuje za ochranu životného prostredia.

  • Účastníci správneho konania majú určité práva a povinnosti, ako je právo na informácie o priebehu a výsledku konania, právo na účasť na ústnom pojednávaní alebo povinnosť spolupracovať so správnym orgánom.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

lhůty a doby, počítání času

A
  • V správnom konaní sú dôležité lehoty a doby, ktoré sú stanovené Správnym poriadkom.
  • Lehota je doba, počas ktorej musí byť vykonaný určitý úkon alebo rozhodnutie.
  • Doba je obdobie, počas ktorého má nejaký právny účinok trvať.
  • Počítanie času v správnom konaní sa riadi všeobecnými pravidlami pre počítanie času stanovenými Občianskym zákonníkom. Lehota sa počíta odo dňa, ktorý nasleduje po dni, keď nastala udalosť, od ktorej sa lehota počíta. Ak je posledným dňom lehoty sobota, nedeľa alebo štátny sviatok, posúva sa koniec lehoty na nasledujúci pracovný deň.
  • V správnom konaní sú stanovené rôzne lehoty na rôzne úkony. Napríklad lehota na podanie odvolania proti rozhodnutiu správneho orgánu je 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia. Lehota na vydanie rozhodnutia vo veciach prvého stupňa je 30 dní odo dňa začatia konania.
  • Dôležité je dodržiavanie lehôt a dôb v správnom konaní, pretože ich nedodržanie môže mať negatívne dôsledky pre účastníkov konania.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

průběh správního řízení v prvním stupni

A

Priebeh správneho konania v prvom stupni sa riadi Správnym poriadkom, ktorý je zákonom 200/2004 Zb. Správne riadenie v prvom stupni zahŕňa nasledujúce kroky:

a) Začatie konania - zahájené dňom podania žiadosti, ktorá musí obsahovať náležitosti žiadateľa, predmet a účastníkov alebo z moci úradnej.
b) Ústne pojednávanie - väčšinou neverejné.
c) Podklady pre vydanie rozhodnutia - opatruje správny orgán av záujme verejných záujmov hodnotí podľa svojej úvahy.
d) Zaistenie účelu a priebehu konania - predvolanie, predvedenie, predbežné opatrenie, poriadková pokuta, vykázanie z miesta konania.
e) Prerušenie a zastavenie riadenia.
f) Rozhodnutie - musí obsahovať náležitosti ako výrok, odôvodnenie a poučenie účastníkov o odvolaní (môže podať iba dotknutý účastník) a lehoty, oznamovanie rozhodnutí, právoplatnosť a vykonateľnosť uznesenia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

ochrana před nečinností

A
  • Nečinnosťou v zmysle správneho poriadku sa rozumie situácia, keď správny orgán nevydá rozhodnutie alebo nevykoná iný úkon, ktorý je povinný vykonať, a to aj napriek uplynutí stanovenej lehoty. Nečinnosť správneho orgánu môže mať negatívne dôsledky pre účastníkov konania a brániť v ochrane ich práv a záujmov.
  • Existujú rôzne mechanizmy na ochranu pred nečinnosťou správneho orgánu. Účastník konania môže podať sťažnosť na nečinnosť správneho orgánu, ktorou sa domáha vydania rozhodnutia alebo vykonania iného úkonu. Sťažnosť sa podáva k nadriadenému správnemu orgánu, ktorý má povinnosť ju vybaviť do 30 dní.
  • Ak nadriadený správny orgán nevyhovie sťažnosti alebo ju nevybaví v zákonnej lehote, účastník konania môže podať žalobu na nečinnosť na súd. Súd potom rozhodne o tom, či bola sťažnosť oprávnená a prikáže správnemu orgánu vydať rozhodnutie alebo vykonať iný úkon.
  • Ochrana pred nečinnosťou správneho orgánu je dôležitým prvkom spravodlivého a transparentného priebehu správneho konania.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

správní rozhodnutí

A
  • Správne rozhodnutie: je základným správnym aktom, ktorým sa zakladajú, menia alebo rušia práva a povinnosti jednotlivcov alebo právnických osôb. Vydané rozhodnutie obsahuje výrok, odôvodnenie a poučenie o odvolaní.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

opravné prostředky řádné a mimořádné

A
  • Opravné prostriedky sú prostriedky, ktoré umožňujú preskúmanie správneho rozhodnutia. Delí sa na riadne a mimoriadne :
    a) Riadnym opravným prostriedkom je odvolanie, ktorým sa napáda rozhodnutie, ktoré ešte nenadobudlo právoplatnosť. Odvolanie odkladá právoplatnosť napadnutého rozhodnutia do doby, kým o ňom nerozhodne odvolací súd. Lehota na podanie odvolania je 15 dní od doručenia rozhodnutia.
    b) Mimoriadnymi opravnými prostriedkami sú žiadosť o obnovu konania a revízne konanie. Tieto prostriedky umožňujú napadnúť už právoplatné rozhodnutie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

výkon rozhodnutí

A
  • Výkon rozhodnutia: je proces, v rámci ktorého sa zabezpečí, aby sa rozhodnutie správneho orgánu dodržalo. Výkon rozhodnutia sa vykonáva v súlade so zákonmi a ostatnými právnymi predpismi.
  • Výkon rozhodnutia môže mať rôzne podoby, v závislosti od povahy rozhodnutia a od okolností prípadu. Medzi možné podoby výkonu rozhodnutia patria napríklad:
    a) Vymáhanie peňažného plnenia - napríklad vymáhanie nezaplateného správneho poplatku.
    b) Vymáhanie nepeňažného plnenia - napríklad vymáhanie povinnosti odstrániť stavbu postavenú bez stavebného povolenia.
    c) Nútený predaj majetku - napríklad nútený predaj nehnuteľnosti na úhradu nezaplatených daní.
    d) Výkon rozhodnutia sa vykonáva správnym orgánom alebo iným oprávneným orgánom, ktorý má na to príslušné právomoci. V prípade, že dotknutá osoba nesplní svoje povinnosti dobrovoľne, môže sa výkon rozhodnutia vykonať aj násilím.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly