24. Stavebný zákon a predpisy súvisiace /vzťah stavebného zákona a správneho rádu : obecné ustanovenia o správnom procese III. Flashcards

1
Q

správní proces: základní náležitosti (podání, průběh řízení, základní procesní lhůty a jejich počítání)

A
  • podanie sa robí písomne/ústne/elektronicky na správnom orgáne, ktorý je vecne a miestne príslušný
  • začatie konania: Konanie začína úrad buď sám, tzv. z úradnej moci, alebo na základe žiadosti. Podanie sa robí písomne/ústne/elektronicky na správnom orgáne, ktorý je vecne a miestne príslušný - urobené dňom, keď príslušnému orgánu došlo – samozrejme spĺňa náležitosti
  • samotné konanie: V priebehu konania majú účastníci práva, vďaka ktorým sa môžu do konania zapojiť. Počas konania môže úrad konanie prerušiť alebo zastaviť. Môže tiež vydať predbežné opatrenie.
  • vyjadrenie k podkladom rozhodnutia: Pred vydaním rozhodnutia úrad vyzve účastníkov, že sa môžu vyjadriť k
    podkladom rozhodnutia.
  • vydanie rozhodnutia: Rozhodnutie obsahuje výrok, odôvodnenie a poučenie o odvolaní. Rozhodnutie má byť vydané bez zbytočného odkladu, prípadne do 30, resp. 60 dní.

LEHOTY: - správna lehota môže byť na žiadosť predĺžená: lehota na vydanie rozhodnutia (pokiaľ ho nemožno vydať bezodkladne): najneskôr 30 dní od začatia konania, ku ktorým sa pripočítava doba:
- až 30 dní, ak je potrebné nariadiť ústne pojednávanie alebo miestne vyšetrovanie, ak treba niekoho predvolať/predviesť alebo doručovať verejnou vyhláškou
- odvolacia lehota 15 dní odo dňa oznámenia rozhodnutia, odvolacia lehota pri neoznámení rozhodnutia 30 dní odo dňa, keď sa účastník o rozhodnutí dozvedel, najneskôr však 1 rok odo dňa, keď bolo rozhodnutie oznámené poslednému účastníkovi, ktorému ho správny orgán oznámil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

správní akty: rozhodnutí, usnesení a vyjádření, osvědčení a sdělení, stanoviska a jejich aplikace při rozhodování ve výstavbě

A
  • Medzi správne akty patria rozhodnutia, uznesenia, pripomienky, osvedčenia a oznámenia.
  • Rozhodnutie: je základným správnym aktom, ktorým sa zakladajú, menia alebo rušia práva a povinnosti jednotlivcov alebo právnických osôb.
  • Uznesenie: je správny akt, ktorým sa rozhoduje o procesných otázkach v priebehu konania.
  • Vyjadrenie: je stanovisko správneho orgánu k určitej otázke.
  • Osvedčenie: je potvrdenie určitého skutočného stavu alebo právneho vzťahu.
  • Oznámenie: je informácia o skutočnostiach alebo právnom stave.
  • Všetky tieto druhy správnych aktov môžu byť použité pri rozhodovaní vo výstavbe. Napríklad rozhodnutím môže byť vydané stavebné povolenie alebo uznesením môže byť zastavené stavebné konanie. Vyjadrenie môže byť použité na poskytnutie stanoviska k určitej otázke, napríklad na posúdenie vplyvu stavby na životné prostredie.
  • osvedčenie môže byť použité na potvrdenie určitého skutočného stavu alebo právneho vzťahu, napríklad na potvrdenie vlastníctva pozemku. Oznámenie môže byť použité na informovanie o skutočnostiach alebo právnom stave, napríklad na informovanie o zmenách v stavebnom poriadku.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

opravné prostředky a mimořádné opravné prostředky (odvolání, přezkum a obnova řízení, nicotnost rozhodnutí)

A
  • Riadnym opravným prostriedkom je odvolanie, ktorým sa napáda rozhodnutie, ktoré ešte nenadobudlo právoplatnosť. Odvolanie odkladá právoplatnosť napadnutého rozhodnutia do doby, kým o ňom nerozhodne odvolací súd. Lehota na podanie odvolania je 15 dní od doručenia rozhodnutia.
  • Mimoriadnymi opravnými prostriedkami sú žiadosť o obnovu konania a revízne konanie. Tieto prostriedky umožňujú napadnúť už právoplatné rozhodnutie.
  • Obnova konania môže byť nariadená na základe žiadosti účastníka alebo z úradnej moci. Dôvodom pre obnovu konania môže byť napríklad nový dôkaz alebo skutočnosť, ktorá nebola vo veci samej známa.
  • Preskúmanie sa začne z úradnej moci, ak má správny orgán dôvodnú pochybnosť o súlade rozhodnutia s právnymi predpismi. Preskúmanie môže viesť k zrušeniu alebo zmene právoplatného rozhodnutia.
  • Ničnosť rozhodnutia nastáva, ak rozhodnutie trpí vážnymi chybami, napr. ak bolo vydané neoprávneným orgánom alebo ak bolo vydané v rozpore so zásadami spravodlivého procesu.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

správní žaloby soudní a kasační stížnosti

A
  • správna žaloba: je prostriedok, ktorým možno napadnúť rozhodnutie správneho orgánu na súde. Súdne preskúmanie správneho rozhodnutia sa vykonáva na základe žaloby podanej proti rozhodnutiu. Správny súd nerozhoduje o veci samotnej, ale kontroluje súlad správneho rozhodnutia s právnymi predpismi a s tým, čo sa skutočne stalo – zákonnosť a vecná správnosť rozhodnutia. Pri pochybení súd vracia vec späť správnemu orgánu k novému rozhodnutiu.
  • Kasačná sťažnosť: je mimoriadny opravný prostriedok, ktorým možno napadnúť právoplatné rozhodnutie krajského súdu. Kasačná sťažnosť sa podáva na Najvyšší správny súd, ktorý rozhoduje o jej prijatí.
  • Dôvody na podanie správnej žaloby alebo kasačnej sťažnosti môžu byť rôzne. Napríklad nesúhlas s rozhodnutím, nesprávne zistenie skutkového stavu alebo porušenie procesných pravidiel.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly