25. Stavebný zákon a predpisy súvisiace/ vzťah stavebného zákona a správneho radu: vybrané zvláštne ustanovenia o správnom konaní Flashcards

1
Q

závazná stanoviska a jejich místo v procesu územního plánování a správních řízení vedených v režimu stavebního zákona

A
  • je úkon správneho orgánu, ktorý nie je samostatným rozhodnutím v správnom konaní, ale jeho obsah je záväzný pre výrokovú časť rozhodnutia správneho orgánu. Správne orgány príslušné na vydanie záväzného stanoviska sú dotknutými orgánmi.
  • Správny orgán môže prerušiť konanie, ak sa dozvie, že prebieha konanie, v ktorom má byť vydané záväzné stanovisko. Ak bolo počas konania o žiadosti vydané záväzné stanovisko, ktoré znemožňuje žiadosti vyhovieť, správny orgán nevykonáva ďalšie dokazovanie a žiadosť zamietne.
  • Ak odvolanie smeruje proti obsahu záväzného stanoviska, odvolací správny orgán vyžaduje potvrdenie alebo zmenu záväzného stanoviska od nadriadeného správneho orgánu. Nezákonné záväzné stanovisko možno zrušiť alebo zmeniť v prieskumnom konaní. Zrušenie alebo zmena záväzného stanoviska môže byť dôvodom obnovy konania.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

opatření obecné povahy

A
  • je abstraktný správny akt s konkrétne určeným predmetom a so všeobecne vymedzeným okruhom adresátov, ktorý stojí na pomedzí medzi právnym predpisom a individuálnym rozhodnutím.
  • Do českého právneho poriadku bol tento pojem novo vnesený správnym poriadkom č. 500/2004 Zb. s účinnosťou od 1. 1. 2006.
  • Opatrenia obecnej povahy musia vždy obsahovať odôvodnenie a oznamuje sa verejnou vyhláškou, vyvesenou oi vždy na úradnej tabuli. Nadobúda potom účinnosť po 15 dňoch od vyvesenia, pričom v prípadoch, keď hrozí vážna ujma verejnému záujmu, môže ju nadobudnúť už dňom vyvesenia
  • Súlad opatrení obecnej povahy s právnymi predpismi možno posúdiť v prieskumnom konaní. Uznesenie o začatí konania o preskúmaní možno vydať do 3 rokov od účinnosti opatrenia. Účinky rozhodnutia v prieskumnom konaní nastávajú odo dňa jeho právoplatnosti.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

veřejnoprávní smlouvy (koordinanční a subordinanční) a jejich použití v rozhodování podle stavebního zákona

A
  • sú zmluvy uzavreté medzi stavebníkom a stavebným úradom, ktoré môžu nahradiť stavebné povolenie alebo územné rozhodnutie. Existujú dva druhy verejnoprávnych zmlúv: koordinančné a subordinančné.
  • Verejnoprávna zmluva obsahuje označenie zmluvných strán a označenie osôb, ktoré by boli účastníkmi stavebného konania. Stavebník predloží stavebnému úradu návrh verejnoprávnej zmluvy, ktorý obsahuje základné údaje o požadovanom zámere, jeho rozsahu a účele, spôsobe a čase vykonávania, pri dočasnej stavbe aj dobu jej trvania a návrh úpravy pozemku po jej odstránení, označenie pozemkov, na ktorých sa stavba povoľuje, podmienky pre vykonávanie stavby, prípadne pre jej užívanie a podmienky vyplývajúce zo záväzných stanovísk dotknutých orgánov, na splnenie ktorých sa zaväzuje.
  • Koordinančná verejnoprávna zmluva sa týka umiestnenia stavby, zmeny využitia územia a zmeny vplyvu užívania stavby na území, ktoré nahradí územné rozhodnutie.
  • Subordinančná verejnoprávna zmluva sa týka vykonania stavby, ktorá nahradí stavebné povolenie (samotné vykonanie stavby).
  • Verejnoprávnu zmluvu nemožno uzavrieť v prípade zámeru, pre ktorý bolo vydané stanovisko k posúdeniu vplyvov vykonania zámeru na životné prostredie
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly