15. Použitie rozhodovacích metód pri výbere archit., konštruk. a meteriálových variant Flashcards

1
Q

Proces rozhodování je nedílnou součástí ovlivňování průběhu činností architekta

A
  • proces rozhodovania pomáha architektovi vybrať najvhodnejšiu variantu na základe stanovených kritérií a cieľov.
  • použitie rozhodovacích metód, ako sú napríklad metóda bodového hodnotenia alebo metóda nákladov a prínosov, umožňuje architektovi systematicky a objektívne vyhodnotiť jednotlivé varianty a vybrať tú najvhodnejšiu.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Pravidla rozhodovacího procesu, analýza problému, vymezení cílů, volba vhodných kritérií, stanovení alternativ, měření jejich užitností a rizik při jednom a více kritériích - zásady více kriteriálního rozhodování včetně využití stanovení kritérií hodnocení veřejných zakázek.

A

Pravidlá rozhodovacieho procesu:
- súbor postupov a krokov
- tieto pravidlá zabezpečujú, že rozhodovací proces bude systematický, objektívny a transparentný.
Analýza problému:
- prvým krokom je identifikácia problému, ktorý potrebujeme riešiť. Analýza problému zahŕňa pochopenie jeho príčin, dôsledkov a kontextu.
Vymedzenie cieľov:
- po analýze problému je potrebné definovať ciele, ktoré chceme dosiahnuť. Tieto ciele by mali byť konkrétne, merateľné, dosiahnuteľné, relevantné a časovo ohraničené (SMART).
Voľba vhodných kritérií:
Kritériá sú faktory, na základe ktorých budeme hodnotiť jednotlivé alternatívy. Kritériá môžu zahŕňať náklady, efektívnosť, riziká, udržateľnosť, atď.
Stanovenie alternatív:
Alternatívy sú rôzne možnosti alebo riešenia problému. Po definovaní kritérií je potrebné identifikovať a vytvoriť rôzne alternatívy, ktoré budeme hodnotiť a porovnávať.
Meranie ich užitkov a rizík pri jednom a viacerých kritériách:
- tento krok zahŕňa hodnotenie jednotlivých alternatív na základe stanovených kritérií. Meriame užitok (pozitívne prínosy) a riziká (možné negatívne dôsledky) každej alternatívy. Pri viac kritériálnom rozhodovaní hodnotíme alternatívy na základe viacerých kritérií, čo poskytuje komplexnejší pohľad na ich výhody a nevýhody.
Zásady viac kriteriálneho rozhodovania:
- viac kriteriálne rozhodovanie zahŕňa hodnotenie a porovnávanie alternatív na základe viacerých kritérií naraz. To umožňuje zohľadniť rôzne aspekty a perspektívy pri výbere najlepšej alternatívy. Metódy viac kriteriálneho rozhodovania zahŕňajú napríklad metódu bodového hodnotenia alebo metódu nákladov a prínosov.
Stanovenie kritérií hodnotenia verejných zákaziek:
- pri verejných zákazkách je nevyhnutné dodržiavať špecifické kritériá hodnotenia, ktoré sú definované v zadávacej dokumentácii. Tieto kritériá zabezpečujú, že výber dodávateľa bude spravodlivý, transparentný a objektívny. Kritériá môžu zahŕňať cenu, kvalitu, dodacie lehoty, environmentálne aspekty

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Úloha informací

A
  • je dôležité mať k dispozícii dostatok relevantných a spoľahlivých informácií, ktoré umožnia vyhodnotiť jednotlivé varianty a vybrať tú najvhodnejšiu
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Brainstorming, Paretovo pravidlo, Šest otázek (Six Questions), bodovací metoda, Metfesselova alokace, Saatyho metoda, SWOT.

A
  • brainstorming je metóda, ktorá sa zameriava na generovanie čo najväčšieho množstva nápadov a návrhov.
  • paretovo pravidlo (tiež známe ako 80/20 pravidlo) sa zameriava na identifikáciu najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú rozhodovací proces.
  • šesť otázok (Six Questions) je metóda, ktorá sa zameriava na systematické zodpovedanie šiestich kľúčových otázok pri rozhodovaní.
  • bodovacia metóda umožňuje vyhodnotiť jednotlivé varianty na základe stanovených kritérií a pridelených bodov.
  • metfesselova alokácia je metóda, ktorá umožňuje rozdeliť obmedzené zdroje medzi rôzne varianty.
  • saatyho metóda (tiež známa ako AHP - Analytic Hierarchy Process) je metóda, ktorá umožňuje vyhodnotiť jednotlivé varianty na základe hierarchickej štruktúry kritérií.
  • SWOT analýza je metóda, ktorá umožňuje identifikovať silné a slabé stránky jednotlivých variant a vyhodnotiť ich príležitosti a hrozby.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly