27. Stavebný zákon a predpisy súvisiace/ dohľad nad prevádzkou stavieb a podmienkami bezpečnosti pri práci Flashcards

1
Q

podmínky dohledu nad prováděním staveb – typy dohledu a dozoru (stavbyvedoucí, stavební dozor, autorský dozor, technický dozor, kontrolní prohlídky stavby)

A
  • Stavebník: je osoba, ktorá stavbu zahajuje a je zodpovedná za jej prípravu a vykonávanie. Stavebník má niekoľko povinností, vrátane povinnosti zabezpečiť, aby stavba bola vykonaná v súlade s platnými predpismi a normami, a povinnosti zabezpečiť, aby stavba bola vykonaná v súlade s projektom a stavebným povolením. Stavebník tiež musí zaistiť, aby boli dodržiavané bezpečnostné predpisy a ochrana zdravia pri práci.
  • Stavbyvedúci: je osoba, ktorá je zodpovedná za odborné vykonávanie stavby a je určená stavebným podnikateľom. Každý zhotoviteľ musí v zmysle § 160 ods. 1 stavebného zákona zabezpečiť svojho stavbyvedúceho.
  • Stavebný dozor: Stavebný dozor je odborný dozor nad vykonávaním stavby svojpomocne (§ 160 ods. 3 a 4 ZZ), vykonávaný osobou kvalifikovanou (VŠ alebo SŠ stavebného smeru a aspoň 3 roky praxe pri vykonávaní stavieb, alebo autorizovaná osoba – viď § 2 ods. 2 písm. d) ZZ).
  • Autorský dozor: Autorský dozor je vykonávaný autorom projektu (väčšinou architektom alebo projektantom), ktorý vzorkuje materiály a dohliada na dodržanie súladu stavby s projektom.
  • Technický dozor: Technický dozor kontroluje kvalitu stavebných prác a odsúhlasuje fakturácie.
  • Kontrolné prehliadky stavby: Kontrolná prehliadka stavby je proces, pri ktorom sú kontrolované rôzne aspekty stavby, aby sa zabezpečilo, že sú v súlade s projektom, stavebnými predpismi a normami. Vykonáva ich stavebný úrad podľa podmienok - pri kontrolnej prehliadke stavebný úrad zisťuje:
    a) dodržanie rozhodnutia alebo iného opatrenia stavebného úradu
    b) či je stavba vedená podľa overenej dokumentácie a je riadne vedený stavebný denník
    c) či nie je ohrozený život a zdravie osôb a dodržaná BOZP
    d) či vykonávaním stavby nie je zaťažovanie neprípustnou mierou okolia stavby
    e) či stavebník plní povinnosti podľa stavebného zákona
    f) či je stavba používaná len na povolený účel
    g) či je riadne vykonávaná údržba stavby
    h) či je zaistená bezpečnosť pri odstraňovaní stavby
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

předmět právní úpravy bezpečnosti zařízení a práce na staveništi

A
  • Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci (309/2006 zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci) = upravuje v súlade s európskymi smernicami všeobecné podmienky bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci :
  • upravuje všeobecné požiadavky na pracovisko a pracovné prostredie, na výrobky, pracovné prostriedky a zariadenia
  • ďalej určuje okruh osôb, ktorým zveruje dohľad nad plnením podmienok a požiadaviek zákona
  • určuje úlohy zadávateľa, zhotoviteľa a Koordinátora BOZP
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

postavení a činnosti koordinátora bezpečnosti zařízení a zdraví na staveništi a jeho postavení vůči stavbyvedoucímu a dalším osobám účastným na procesu výstavby

A
  • zhrnutie : Koordinátor BOZP má zásadní roli při zajišťování bezpečnosti na stavbě. Spolupracuje úzce se stavbyvedoucím, dodavateli a dalšími účastníky, aby bylo zajištěno, že všechny činnosti jsou prováděny bezpečně a v souladu s platnými předpisy. Jeho úkolem je identifikovat rizika, navrhovat opatření na jejich snížení a dohlížet na jejich dodržování
  • Koordinátor musí byť menovaný a zaistený zo strany zadávateľa stavby (investora) (pokiaľ sa na stavbe podieľajú dva a viac rôznych zhotoviteľov), nie hlavným (generálnym) zhotoviteľom. Koordinátor spolupracuje s projektantom stavby, zadávateľom stavby a prípadnými zhotoviteľmi stavby pri spracovaní plánov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku.
  • Koordinátor má za cieľ vyhľadávať riziká prác všetkých aktuálnych zhotoviteľov a vzájomne informovať dotknutých zhotoviteľov o možnostiach dopadu cudzích rizík na ich činnosť.
  • Koordinátor má niekoľko povinností, vrátane metodického riadenia osôb a subjektov v oblasti BOZP na stavenisku, poskytovanie poradenskej činnosti v oblasti BOZP na stavenisku, vykonávanie kontrolnej činnosti, identifikácia nebezpečenstva a hodnotenie rizík možného ohrozenia života a zdravia zamestnancov na stavenisku, navrhovanie opatrení na odstránenie či minimalizáciu nebezpečenstva a rizík na stavenisku, zabezpečovanie dodržiavania a aktualizácie plánu BOZP na stavenisku, navrhovanie primeraných opatrení pri nedodržiavaní plánu BOZP na stavenisku, vykonávanie zápisov nedostatkov a nápravných opatrení do denníka BOZP alebo do stavebného denníka, spracovanie a vedenie dokumentácie BOZP na stavenisku.
  • Osobám zúčastneným na výstavbe nemôže zo svojej pozície nič nariaďovať, ale iba odporúča postupy v oblasti BOZP.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly