26. Stavebný zákon a predpisy súvisiace/ zákon o vyvlastnení Flashcards

1
Q

důvody pro omezení vlastnických práv (vyvlastňovací tituly)

A
  • Ide o značný zásah do základného práva vlastniť majetok, preto zákon stanovuje zvlášť prísne podmienky, za akých k vyvlastneniu môže dôjsť. K vyvlastneniu by sa malo pristupovať len v krajných prípadoch, keď iné možnosti neexistujú a verejný záujem na realizácii určitého zámeru prevažuje nad súkromným záujmom (tj záujem doterajšieho vlastníka predmetného pozemku alebo stavby).
  • Vyvlastnenie je možné iba na určité účely, ktoré sú vymedzené v osobitných zákonoch, najmä v stavebnom zákone. Ide predovšetkým o:
    a) verejnoprospešnú stavbu dopravnej a technickej infraštruktúry vrátane plochy potrebnej na zabezpečenie jej výstavby a riadneho používania na určený účel
    b) verejnoprospešné opatrenie, a to znižovanie ohrozenia v území povodňami a inými prírodnými
    32/63
    katastrofami, zvyšovanie retenčných schopností územia, založenie prvkov územného systému ekologickej stability a ochranu archeologického dedičstva
    c) stavby a opatrenia na zabezpečovanie obrany a bezpečnosti štátu,
    d) asanáciu (ozdravenie) územia.
  • Aby vyvlastnenie mohlo byť vykonané, musí verejný záujem na dosiahnutí účelu prevažovať nad zachovaním doterajších práv vyvlastňovaného. Pokiaľ je možné práva k pozemku či stavbe, ktoré sú potrebné na uskutočnenie účelu vyvlastnenia, získať dohodou alebo iným spôsobom, nie je vyvlastnenie prípustné.
  • Vyvlastnenie je možné vykonať iba za náhradu. Náhrada za vyvlastnený pozemok či právo sa určuje na základe znaleckého posudku. Cena pozemku či stavby sa určuje vždy podľa ich skutočného stavu a účelu použitia ku dňu, kedy bola podaná žiadosť o vyvlastnenie
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

vyvlastňovací řízení (podmínky a náležitosti)

A
  • Vyvlastňovacie konanie možno začať iba na žiadosť vyvlastniteľa.
  • Žiadosť musí obsahovať určité základné náležitosti, teda kto ju robí, čo navrhuje a ktoré veci sa týka, musí byť doložený podpis vyvlastniteľa, musí uviesť, čoho sa domáha a označiť ďalších známych účastníkov vyvlastňovacieho konania.
  • Vyvlastniteľ musí doložiť skutočnosti nasvedčujúce tomu, že boli splnené podmienky pre vyvlastnenie.
  • Príslušným orgánom pre vedenie konania je vyvlastňovací úrad, ktorého funkciu plní obecný úrad obce s rozšírenou pôsobnosťou. Príslušným úradom bude ten, v ktorého území sa pozemok alebo stavba nachádza.
  • Vyvlastňovanému patrí náhrada - určí sa na základe znaleckého posudku.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly