27. Hvilke aspekter av kognisjon er ifølge Larsen et al. av interesse for personlighetspsykologer? Gi eksempler. Flashcards

1
Q

Innledning

A

I denne oppgaven skal jeg gjøre rede for hvilke aspekter av kognisjon som er av interesse for personlighetspsykologer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Definer kognisjon.

A

Kognisjon er et generelt begrep som referer til bevissthet og tenkning, samt spesifikke mentale handlinger som persepsjon, tolkning, hukommelse, bedømming, beslutningstaking og forventning.

Alt dette oppsummeres til det vi kaller informasjons prosessering, eller transformasjonen av sensorisk input til mentale representasjoner og manipulering av slike representasjoner.

Informasjosnprosessering viser til hvordan vi oppfatter og tenker om situasjoner, og har betydning for individets atferd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke tre aspekter er av stor interesse for personlighetspsykologer?

A

Det er særlig tre aspekter ved kognisjon som er av spesiell interesse for personlighetspsykologer: persepsjon, tolkning og bevisste mål

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar hva persepsjon er og forklar hvordan dette er relatert til personlighet.

A

Persepsjon handler om hvordan vi velger ut og organiserer våre sanseinntrykk.

Man skulle tro at alle oppfattet verden på samme måte siden sanseorganene og systemene våre er helt like. Dette stemmer ikke, og to personer kan oppfatte samme situasjon helt forskjellig.

Ulikhetene i hva folk ser kan være relatert til personligheten deres.
Rorschach sine blekkmønster sier noe om forskjellen mellom folk. Ser man på samme flekk kan en person se en sommerfugl familie i en blomstereng, og en annen kan se en hund som ble påkjørt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar hva tolkning vil si, og knytt opp mot personlighet.

A

Det andre aspektet er tolkning.

Tolkning handler om hvordan vi forstår, gir mening til eller forklarer hendelser.

Hvis man f.eks. er litt uforsiktig og bulker bilen, så er det opp for tolkning hvem sin feil det var. Var det veien sin skyld siden den var ujevn eller er det din egen skyld på grunn av dine dårlige kjøreferdigheter?

Svaret er avhengig om hvordan du selv tolker situasjonen. Dette er kun to av flere tolkninger man kan ha i denne situasjonen, og hvilken tolkning en person går for kan si noe om deres personlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar Rotter sin teori om hvordan vi tolker verden (locus of control).

A

En annen teori som går inn under hvordan vi tolker verden er Rotter sin teori om kontrollplassering, på engelsk kalt locus of control. Denne teorien beskriver om personen tenker at det er ytre eller indre faktorer som er årsaken til livshendelser. Hvis man har en ytre kontrollplassering så har man en generell forventning om at hendelser som skjer i liver er utenfor n egen kontroll, og at dette skjer på grunn av andre, skjebnen eller tilfeldigheter. Men hvis man derimot har en indre kontrollplassering så har man en generell forventning om at man selv har kontroll over hendelser og at man er ansvarlig for utfall i livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar hva som menes med bevisste mål, og knytt opp mot personlighet.

A

Det tredje aspektet er bevisste mål.

Dette handler om hvilke mål vi setter oss i livet.

Dette handler også om de standardene vi utvikler for oss selv og andre - hva som er viktig i livet, og hvilke oppgaver som er passende å jakte på.

Disse oppgavene / målene kan være aldersspesifikke og kultur spesifikke.

Et eksempel på dette i den vestlige kulturen er å etablere selvstendighet fra ens familie i de tidlig voksenårene.

Individer transformerer disse kulturelle oppfatningene om hvilke livsoppgaver som er viktige til personlige ønsker eller mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly