16. Gjør rede for genotype-miljø korrelasjon Flashcards

1
Q

Innledning

A

Personligheten til individet er et resultat av både arv (nativisme) og miljø (situasjonisme). Det er derimot ikke noe fasit svar på i hvor stor grad vi blir påvirket av den ene eller den andre komponenten. I denne oppgaven skal jeg gjøre rede for genotype-miljø korrelasjonen, og hvordan denne spiller inn på individets personlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar kort hva en genotype-miljø korrelasjon er.

A

Genotype-miljø korrelasjonen viser til en korrelasjon hvor individets genotype enten interagerer passivt, reaktivt eller aktivt med miljøet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar hva som menes med en passiv genorype-miljø korrelasjon.

A

En passiv genotype-miljø korrelasjon viser til at barnets medfødte genotype interagerer passivt med miljøet, der barnet ikke gjør noe aktivt.

Et eksempel på dette er et barn med høye verbale evner. På bakgrunn av de verbale evnene så vil foreldrene muligens sørge for å gi barnet mange bøker hen kan lese, kryssord å løse og tar initiativ for intellektuelle samtaler med hen. Dette vil igjen øke hennes verbale evner, da hun stimuleres for det fra tidlig av.

På denne måten tilrettelegger miljøet for utviklingen og uttrykkelsen av individets genotype på en passende måte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar hva som menes med en reaktiv genotype-miljø korrelasjon.

A

En reaktiv genotype-miljø korrelasjon viser til at miljøet tilpasser seg genotypen hos individet.

Et eksempel er at foreldre responderer ulikt til et barn som er kosete enn til et barn som ikke er kosete. Barn med en genotype som gjør at de liker kos vil reagere med smil og latter, som igjen gjør at mor koser mer med barnet.

Barn med en genotype som ikke er så kosete, vil avvise moren ved å snu hodet vekk eller gråte. Dette vil føre til at mor koser mindre med barnet.

Det er altså reaktivt fra miljøet side. I akkurat dette eksempelet så er retningen på korrelasjonen positiv, hvor miljøet legger til rette for at genotypen skal fremmes, ikke hindres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva menes med aktiv genotype-miljø korrelasjon?

A

En aktiv genotype-miljø korrelasjon viser til at et individs genotype direkte fører til at individet aktivt søker etter miljø som legger til rette for at genotypen skal kunne uttrykke seg.

Et eksempel på dette er lesehester og personer som har en forkjærlighet for litteratur. De vil søke seg på universiteter hvor de kan få uttrykt disse evnene og forbedret seg.

Et annet eksempel er spenningssøkere som havner i mer risikofylte miljøer, som f.eks. rusmiljøer.

Aktive genotype miljø korrelasjoner er som regel positive, ettersom individet selv havner i situasjoner og kontekster som til slutt legger til rette for at deres genotype får uttrykt seg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar forskjellen mellom positive og negative korrelasjoner.

A

Korrelasjonene kan være positive eller negative.

Positive korrelasjoner er at retningen korrelasjonen peker i, sier at genotypens uttrykkelse i atferd skal legges til rette for. Alle eksemplene overfor viser dette.

En negativ korrelasjon viser til at miljøet ikke oppfordrer eller legger til rette for individets genetiske disposisjon, men heller minsker muligheten for at genotypen skal kunne uttrykke seg.

Et eksempel på dette er barn som har en genetisk disposisjon (genotype) til å være passiv blir oppmuntret (miljø) til å være aktiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Oppsummering

A

Hovedpoenget er at miljøet kan gå imot en persons genotype, som resulterer i et negativt genotype-miljø korrelasjon, eller de kan legge til rette personens genotype, som danner et positivt genotype-miljø korrelasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly