25. Hva er de viktigste antagelsene til humanistiske personlighetspsykologer? Flashcards

1
Q

Innledning

A

Den humanistiske retningen innenfor psykologien kjennetegnes ved at den vektlegger bevissthet om egne behov, rollen av valg og personlig ansvar for et meningsfullt og tilfredsstillende liv.

I denne oppgaven skal jeg gjøre rede for noen av de viktigste antakelsene til humanistiske personlighetspsykologer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er hovedantakelsen til de humanitiske personlighetspsykologene? Forklar hva selvrealisering er.

A

Hoved-antakelsen til de humanistiske personlighetspsykologene er at det som er grunnlaget for motivasjon ikke er et uoppfylt behov, men vekst.

Humanistiske psykologer legger vekt på at vi mennesker har allmennesklige tilbøyeligheter mot å ville vokse og utvikle oss, det de kaller for søken etter selvaktualisering/selvrealisering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan skiller humanismen seg fra Freud sin forståelse av mennesket?

A

I motsetningen til Freuds forståelse av mennesket (aggresjon, seksualdrift, motivasjon fra siblimerte konflikter og spenningsreduksjon), forstår humanismen mennesket som grunnleggende positivt og meningssøkende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar i korte trekk Maslows behovspyramide.

A

Særlig kjent er Maslows behovspyramide, som viser til at alle mennesker både har grunnleggende behov, samt mer komplekse og sofistikerte behov.

Selv om de grunnleggende behovene må på plass først før de mer komplekse behovene kan oppfylles, så er forståelsen likevel slik at vi **søker personlig utvikling. **

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Carl Rogers og klientsentrert terapi.

A

En annen sentral skikkelse innenfor den humanistiske personlighetspsykologien er Carl Rogers.

Rogers teoretiserte om **hindringer for selvaktualisering og de terapeutiske teknikkene som hjelper folk å overvinne disse hindringene. **

Klientsentrert terapi er utviklet for å hjelpe folk å få tilbake sitt potensial for vekst og positiv endring.

Det skjer blant annet ved at terapeuten skaper en atmosfære av ubetinget positiv aksept, og at terapeuten kommuniserer empatisk forståelse til pasienten for å øke terapeutisk effektivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Selvaktualisering innenfor humanisme

A

Potensialet som det er snakk om å realisere blir oppsummert i konseptet av selvaktualiseringsmotivet, altså det å bli alt det man har mulighet til å bli.

For å forstå hva selvaktualisering er, så er det viktig å være klar over at den humanistiske tradisjon ser på motivasjon som et behov for vekst i stedet for mangel.

Man blir altså motivert av behovet om å kunne bli den vi er ment å være. Og spesielt selvaktualisering om å bli den man er.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly