117 Spørgsmål Flashcards
- Hvorfor eksisterer der organisationer?
Individer samler sig i organisationer, fordi vi besidder begrænset kapacitet - vi har simpelthen ikke mulighed for at udføre alle opgaver alene. Den begrænsede kapacitet kan både være rent muskelmæssig (‘man løfter i flok’), eller det kan være rent kognitivt. Det sidste er grundet til, at individer specialisere sig.
- Hvad er bedst - organisationer eller det frie marked?
Ifølge transaktionsomkostningsteorien så er der noget, der tyder på, at det af og til kan betale sig, at internalisere et marked. På de måde, kan man udnytte alle (de fleste) ressourcer. Andre studier (eksempelvis Nickerson & Zenger, samt Williams et al) henviser dog til, at der er visse problemer, man skal være opmærksom på, når man samler individer i organisationer - herunder opportunistisk adfærd, ‘the sucker effect’, Ringelmann-effekten, Social Loafing, etc..
- Hvordan har organisationer sådan cirka de seneste 100 år udviklet sig?
Historisk set har organisationer de sidste 100 år udviklet sig fra Taylorismen til nutidens HR-management. I taylorismen blev mennesket opfattet som maskiner, der som udgangspunkt var dovne individer, der kun tænkte på deres næste lønseddel.
Men Hawthorne-studierne fremlagde nogle resultater, der kategoriserede individet som sociale væsner. Derefter har organiseringsbegrebet bare udvidet sig til at omhandle motivation, kultur, ideologier, værdier, etc..
Individet er idag grundelementet af organisationen, og derfor har betegnelser som HR da også hurtigt vundet indpas.
- Hvordan foretages en organisationsanalyse?
En analyse af en organisationen kan være meget bred og meget omfattende. Således kan man tage fat på rigtig mange ting i sådan en analyse. Eksempelvis kan man kigge på organisationens ressourcer, hvordan mortiverer organisationen sine medarbejdere, og hvordan løses problemstillingerne vedrørende disse, hvordan er opgaverne struktureret, hvad er ledernes rolle, stemmer værdierne overens med adfærden, etc..
- Hvilke temaer har vi talt om inden for organisationsanalyse?
Vi har især fokuseret på organisationers ressourcer (eksempelvis individer, og samspillet mellem disse), så har vi fokuseret på organisations virkemidler og organisationens omverden.
- Hvad er Hawthorne-studierne, og hvilke konsekvenser har de for dagens organisationer?
Hawthorne-studierne var et eksperiment, der i 1927-1932 skulle finde sammenhængen mellem ændringer i det fysiske arbejdsmiljø og ændringer i arbejdernes produktivitet. Man udvalgte en gruppe, hvor man ændrede på forhold som belysning, hvilkepauser, etc.. Studierne viste, at ligemeget hvad man ændrede, så steg arbejdernes produktivitet. Dette skyldtes, at bare den opmærksomhed den udvalgte gruppe fik, gjorde at de præsterede bedre (+ feedback). Man kunne derfor udlede, at mennesket ikke bare er maskiner, sådan som man betragtede dem i taylorismen, men faktisk i højere grad sociale væsner.
Hawthorne-studierne ligger i dag til grund for mange motivationsteorier.
- Hvad er taylorisme?
Taylorismebegrebet er forbundet med Frederich Taylor, der er 1911 udgav bogen Scientific Management, hvori han argumenterer for, hvordan man bedst muligt optimere en arbejdsproces. Ved denne proces bliver mennesket nedgraderet, og bliver nu kun anset for at være maskiner, hvor der er sket en adskillelse af håndens og åndens arbejde.
- Giv eksempler på taylorisme i dagens organisationer?
Taylorisme har i dag en rimelig negativ klang i manges øre, og derfor anvendes begrebet scientific management istedet. Men det dækker umiddelbart over det samme. Tankegangen om optimering gennem kontrol, kan i dag ses i burgerkæden McDonalds. Her er opgaverne så specialiserede, at det er nemt at føre kontrol, og udskifte medarbejde. Andre eksempler kunne være nutidens samlebåndsfabrikker.
- Hvad er fordele og ulemper ved taylorisme?
Graden af specialisering gør arbejdet virkeligt let for lederne at kontrollere. Desuden medvirker rutinerne og procedurerne til, at det er let at finde erstatninger. Dog er en af ulemperne, at man i taylorismen betragter mennesket som en maskine, der er økonomisk drevet. Det vil med andre ord sige, at det monotone arbejde og det manglende fokus på den indre motivation, kan blive utroligt demotiverende for medarbejderne. Eksempelvis er Hawthorne-studierne også et eksempel på, hvad øget opmærksomhed på medarbejderne kan betyde for effektiviteten.
- Hvorfor fungerer organisationer ikke altid efter hensigten?
Organisationer fungerer ikke altid efter hensigten, idet de organisatoriske ressourcer ikke altid er i samspil med hinanden. Således argumenterer Nickerson & Zenger bl.a. andet for, at der ved at organsiere individer, kan opstå social comparison costs.
- Hvad betyder det, at organisationer ikke fungerer efter hensigten?
Organisationer er underlagt nogle vilkår i forhold til deres interne ressourcer, der kan medfører, at organisationen ikke altid fungerer optimalt. Dette indebærer desuden, at organisationen har mulighed for at anvende en række virkemidler, i forsøget på at få organisationen til at fungere tilfredsstillende. Dette kan eksempelvis være motivation, ledelse og kultur.
- Hvad betyder det, at individer har begrænset rationalitet?
At individer har begrænset rationalitet er bl.a. en af præmisserne ved T/O. Individer er begrænsede i vores kapacitet til at træffe rationelle beslutninger, simpelthen fordi vi ikke kan rumme al information. Så når omgivelserne er præget af usikkerhed, og individet derfor har ufuldkommen information, så koster det os rigtig mange ressourcer at opnå denne information.
- Hvilke antagelser om individers adfærd findes der?
Generelt antages det, at individer er rationelle begrænsede, og opportunistiske. Denne tankegang kommer især til udtryk i P/A-teorien.
- Hvorfor eksisterer der arbejdsdeling i organisationer?
Arbejdsdelingen i organisationer skyldes bl.a., at individet er rationelt begrænset (vi kan ikke vide alt om alting). Derfor specialisere man arbejdet, og uddeligere arbejdsprocesserne. Arbejdsdelingbegrebet kom frem allerede i 1776, hvor Adam Smith fandt ud af, at man ved arbejdsdeling kunne optimere arbejdsprocessen.
- Hvad betyder arbejdsdeling?
Ved arbejdsdeling menes, at arbejdsprocessen bliver delt ud mellem personer, der hver især udfører en enkelt del af processen. Der er altså tale om en høj grad af specialisering.
- Når der eksisterer arbejdsdeling i organisationer, hvordan koordineres så individers arbejdsopgaver?
- Hvad er forskellen på funktionelle og tværfunktionelle grupper?
- Funktionelle grupper er grupper, hvor medlemmerne repræsenterer den samme funktion. Fordellen ved funktionelle grupper er, at der idet medlemmerne repræsenterer samme områder, skabes ekspertkompetencer. Det er altså en metode for virksomheden til at koncentrere en specifik viden.
- Tvæfunktionelle grupper er grupper, hvor medlemmerne repræsenterer forskellige funktioner. Fordellen ved tværfunktionelle grupper er bredden af kompetencer; man sikrer derved, at en problemstilling bliver belyst fra forskellige vinkler. Ulemperne kan dog også være, at det er en langvarig arbejdsproces, og der kan opstå samarbejdsproblemer.
- Skal alle arbejdsopgaver løses som teamarbejde?
Ikke alle arbejdsopgaver skal løses i teams. Hvis en opgave kan løses bedre af flere end af en, så kan det være en fordel med teamløsninger - eksempelvis hvis arbejdet kræver stor vidensdeling og information. Men hvis dette ikke er tilfældet, så skal organisationen ikke tvinge en teamstruktur ned over sine medarbejdere, da det i såfald både er omkostningsfuldt og ressourcekrævende.
- Eksisterer der altid synergi-effekter i en organisation?
Samarbejde kan være med til at producere synergi-effekter, men det modsatte kan også gøre sig gældende. Når der forekommer synergitab, bruges der altså flere ressourcer på ar koordinere og motivere samarbejdet, end hvad samarbejdet producere af arbejdskraft. Samarbejdet kan også reducere eller ødelægge andres motivation, samtidigt med, at det giver individer mulighed for at gemme sig i mængden, og ikke yde ligeså meget (jf. Ringelmann-effekten).
- Hvad er synergi-effekter?
Synergi-effekter er samvirket mellem to eller flere kræfter, der giver en større samlet effekt, end summen af de enkeltes kræfter. 2 plus 2 bliver nu 5.
- Giv empiriske eksempler på synergi-eksempler?
Det kan jo bare være det klassiske eksempel, at to hoveder tænker bedre end et. Eller man får mere ud af at træne, hvis man har en træningspartner, end hvis man trænede alene (i nogle tilfælde kan der måske også gå for meget snak i det, og dette er så et synergitab).
- Hvad er centrale organisatoriske ressourcer?
En af de vigtigste ressourcer virksomheder har i dag, er viden og information. Og da mennesket er en af de vigtigste kilder til viden og information i dag (ikke bare Google-søninger), så vil virksomheder også gerne værne om disse. Andre vigtige ressourcer kunne være teknologi, kapital, favoriable adresser, etc..
- Hvordan afgør organisationer, om de skal internalisere eller eksternalisere arbejdsopgaver?
Ifølge T/O-teorien, så er der tre paradigmer, man skal kigge på, hvis man skal overveje at internalisere et marked. Først og fremmest er der tale om frekvens; hvor ofte forekommer transaktionen. For det andet er det spørgsmålet om usikkerhed; i hvor høj grad kan man kontrollere, at B rent faktisk udføre arbejdet i forhold til A’s ønsker. Og for det tredje er det spørgsmålet om aktiv specifitet; hvor specifik er produktet eller ydelsen, der leveres. Hvis man scorer højt på alle tre områder, så kan man overveje at internalisere markedet.
- Hvad er aktiv specifitet?
Aktiv specifitet er et begreb brugt i T/O-teorien til at vurdere, hvorvidt et marked skal internaliseres eller ej. Hvis der er tale om et produkt eller en ydelse, som er meget specifik, så kan underleverandøren risikere at blive snydt, og vil derfor kræve en merprise i forhold til ydelse. Dette øger transaktionsomkostningerne.