11. Psychoanalyse Flashcards
Wat hield de cathartische methode in die Breuer (oude mentor van Freud) gebruikte?
Bij deze ▌cathartische methode hypnotiseerde Breuer zijn patiënte, en vroeg haar aan een van haar symptomen te denken en zich de eerste keer te
herinneren dat ze iets dergelijks had meegemaakt. Vaak kreeg ze een ‘vergeten’ maar zeer
emotionele herinnering, gevolgd door de uiting van de voorheen onderdrukte emotie. Na deze
emotionele catharsis verbeterden de symptomen, of verdwenen ze zelfs. Bij het voortschrijden van de behandeling deed zich echter een complicatie voor, toen Pappenheim (de vrouw die aan hysterie leed en werd behandeld) openlijk en
steeds sterker emotioneel aan Breuer gehecht raakte. Breuer beëindigde de behandeling, en
wilde nooit meer een hysteriepatiënt behandelen
Studies on Hysteria
Boek geschreven door Freud en Breuer over vrouwen die leden aan hysterie. Hun boek ging uit van de hypothese dat mensen die lijden aan hysterie vooral lijden aan herinneringen
pathogene ideeën
emotioneel beladen, maar vergeten en onbewust geworden herinneringen
▌conversies van emotionele in fysieke energie
hysterische symptomen door stimuli die normaal gesproken een dergelijke herinnering oproepen, activeren in plaats daarvan de onderdrukte emotionele energie
psychoanalyse
Freud
Onder hypnose konden patiënten weer toegang krijgen tot hun
pathogene ideeën, en hun emotionele energie op een gewone manier uiten.
Helaas werkte de cathartische methode alleen als mensen gehypnotiseerd konden worden, en bij velen was dat niet mogelijk. Freuds pogingen om dit probleem op te lossen leidden tot een uitvoerige en ambitieuze theorie, die hij ▌psychoanalyse noemde en die bestond uit allerlei ideeën die hij eerder had opgedaan.
Beschrijf in grote lijnen de carrière van Sigmund Freud tot aan het moment waarop hij de methode van vrije associatie verkoos als de kern van zijn therapeutische aanpak?
Sigmund Freud werd in 1856 geboren in het huidige Tsjechië, maar verhuisde op zijn vierde naar Wenen, waar hij zou blijven tot hij in 1938 naar Londen emigreerde om aan vervolging door de nazi´s te ontkomen. Hij was een vlotte leerling op school, met een brede belangstelling. Hoewel hij aanvankelijk van plan was rechten te gaan studeren, koos hij op zijn zeventiende vrij impulsief voor een studie geneeskunde.
Hij besloot zich toe te leggen op neuroanatomie en ging na zijn studie in het ziekenhuis werken om zich verder te specialiseren, waarbij hij onder andere naam maakte naam door zijn bekwaamheid om hersenziekten te diagnosticeren. Op basis van zijn vorderingen kon hij vervolgens in de leer bij de hypnose-expert Jean-Martin Charcot in Parijs. Charcot was bekend om zijn gebruik van hypnose bij het genezen van vrouwen met hysterie, en Freud raakte onder de indruk van de resultaten die hij daarmee leek te bereiken.
Na terugkeer uit Parijs begon Freud dan ook zijn eigen praktijk voor patiënten met hysterie, waarin hij aanvankelijk de hypnotische methode toepaste. Daarbij gebruikte hij ook technieken van Hippolyte Bernheim om patiënten te helpen bij het oplepelen van relevante herinneringen. Hij ontdekte echter al snel dat het niet de techniek was die allerlei herinnering terugbracht, maar vooral de daarbij geleverde opdracht om verder te associëren. Zodoende kwam hij uiteindelijk op vrije associatie als beste methode om verdrongen ervaringen bewust te maken en tijdens de therapie te verwerken.
act-psychologie
Franz Brentano
docent Freud
een benadering die onderscheid maakte tussen de aard van mentale en fysische fenomenen
Hoe keek Franz Betano tegen de psychologische analyse aan?
- alle mentale handelingen hebben: ▌intentionaliteit: het aanduiden van en het hebben van een attitude, overtuiging of wens ten opzichte van een object.
elke psychologische theorie ‘dynamisch’ moet zijn en de invloed van motivationele factoren moet kunnen verklaren. - maakte ook onderscheid tussen ‘objectieve realiteit’ en
‘subjectieve realiteit’.
Freud maakte zo kennis met kwesties die hem later sterk beïnvloedden.
Ernst Brücke (1819-1892 en invloed op Freud:
- veel invloed op Freud
- voorstander van een nieuw fysiologisch mechanisme, zocht mechanistische verklaringen voor alle organische fenomenen. Freud wou hierdoor neuroanatomie studeren, maar dat mocht niet als jood.
vrije associatie
Freud
Net als bij hypnose moesten patiënten op een divan liggen, en vervolgens hun gedachten de vrije loop laten en alles zeggen wat in hen opkwam. Het werd Freuds standaard behandelmethode.
Methode om verdrongen ervaringen bewust te maken en tijdens de therapie te verwerken.
overdeterminatie
Freud
Freud ontdekte verscheidene nieuwe kenmerken van hysterie. Ontdekte dat er een hele reeks van pathogene ideeën achter een hysterisch symptoom kan schuilgaan. overdeterminatie kan ontstaan, waarbij één symptoom door twee of meer factoren veroorzaakt kan worden.
Tot welk inzicht bracht vrije associatie Freud?
Hij raakte ervan overtuigd dat pathogene ideeën niet zomaar ‘vergeten’ waren, maar onderhevig aan opzettelijke – maar meestal onbewuste - ▌repressie.
intrapsychisch conflict
Freud
Freud concludeerde dat zijn patiënten zich hun pathogene ideeën soms
niet wilden herinneren, terwijl ze zich daar niet bewust van waren. Deze onbewuste weerstand bracht Freud op de gedachte dat patiënten ingewikkelde ideeën hadden over hun ziekte en de emotionele herinneringen daarachter. Het leek of een bewust deel het probleem onder ogen wilde zien, en een onbewust deel terugdeinsde voor de emotionele pijn van de herinnering en daarom het proces saboteerde
Hoe luidde die verleidingstheorie, hoe kwam Freud ertoe om deze te formuleren, en waarom moest hij hem een jaar later alweer verwerpen? Beschrijf ook welke elementen uit deze theorie hij, ondanks het verwerpen ervan, voor de rest van zijn carrière zou blijven hanteren.
Bij de behandeling van zijn hysterische patiënten merkte Freud hoe zij tijdens vrije associatie soms op verdrongen gedachten en gevoelens stuitten die een nadrukkelijk seksuele lading hadden. Dat bracht hem tot de conclusie dat die patiënten in hun jeugd seksueel misbruikt moesten zijn, en vervolgens ook tot de premature formulering van zijn verleidingstheorie die stelde dat alle gevallen van hysterie het gevolg zijn van dergelijk seksueel misbruik tijdens de vroege jeugd.
Deze verleidingstheorie werd echter slecht ontvangen door de meeste van Freuds collega’s, die hem beschouwden als een dwaas en stopten met patiënten naar hem door te verwijzen. Tot overmaat van ramp bleek dat lang niet alle seksueel geladen herinneringen daadwerkelijk met seksueel misbruik te maken hadden. Soms waren zij gewoon het product van de verbeelding van de patiënt, die ontstond tijdens de therapeutische dialoog. Daardoor restte Freud niets anders dan afscheid te nemen van zijn theorie.
Ondanks dat hij zijn verleidingstheorie al snel moest verwerpen, had deze episode hem wel een thema opgeleverd dat hij voor de rest van zijn carrière zou blijven cultiveren: seksualiteit als het dominante thema van de menselijke psyche, en de voortdurende verdringing daarvan naar het onbewuste.
Ongeveer drie jaar later verscheen Die Traumdeutung / The interpretation of dreams, dat veelal wordt beschouwd als Freuds belangrijkste werk. In dit boek formuleerde hij een veel volwaardiger theorie over onbewuste gedachten en verlangens en de rol die dromen kunnen spelen in de therapeutische verwerking daarvan.
Wat verstaat Freud onder de manifeste en latente inhoud van dromen, en hoe verhouden droomarbeid en droomduiding in de therapeutische setting zich tot die manifeste en latente inhoud van dromen?
De manifeste inhoud van een droom is de inhoud zoals die zich aan ons voordoet en hoe wij ons die soms herinneren, met beelden en woorden.
De latente inhoud van een droom is de onderliggende, onbewuste inhoud die de droom heeft geïnspireerd en die voor ons verborgen blijft omdat deze door verdringing buiten ons bewustzijn gehouden wordt. Deze latente inhoud heeft volgens Freud veel meer persoonlijke betekenis voor de dromer dan de manifeste inhoud, maar is vaak onveilig omdat het een seksueel getinte herinnering uit de jeugd betreft.
Droomarbeid is het proces waarlangs deze onveilige, emotioneel geladen, latente inhoud van de droom wordt omgevormd tot een meer neutrale en veiligere manifeste inhoud. Hierin onderscheidde Freud drie processen: verschuiving (displacement), verdichting (condensation) en concrete verbeelding (concrete representation).
- Verschuiving is het proces waardoor emotioneel geladen latente inhoud zich verplaatst naar verwante maar meer neutrale manifeste inhoud.
- Verdichting is het proces waardoor twee of meer latente gedachten worden samengebald in een enkele manifeste gedachte.
- Concrete uitbeelding is het proces dat latente inhoud voorziet van beelden, geluiden, gevoel en dergelijke als het manifeste inhoud wordt.
Droomduiding is vervolgens niets anders dan het ongedaan maken van de droomarbeid door middel van vrije associatie tijdens de therapie, zodat de latente inhoud van dromen tevoorschijn komt en de patiënt inzicht krijgt in de ware aard van diens, veelal seksueel getinte, diepste wensen en drijfveren.
Freud veronderstelde twee contrasterende vormen van gedachten, primair en secundari proces:
primair: onbewust en geassocieerd met de vorming van dromen en symptomen
secundair: bewust en rationeel
Freud zag volwassen dromen en symptomen van hysterie als gevallen
waarin secundair-procesdenken wordt losgelaten en het vroegere primaire proces ervoor in de plaats komt. Later was hij van mening dat primair-procesdenken niet beperkt blijft tot dromen en hysterie, maar ook een positieve rol kan spelen in creatief en artistiek denken.
wensvervullingshypothese:
Freud
waarom ging deze hypothese mank?
de gedachte dat de latente inhoud van elke droom een wens omvat, die de belangrijkste drijfveer tot de droom zelf is. Vaak was het onaangenaam om die wensen te erkennen.
Manifeste dromen en symptomen van hysterie hadden opvallende overeenkomsten, en verschilden alleen sterk in hun veronderstelde oorzaken. Dromen werden blijkbaar gestimuleerd
door latente wensen, hysterische symptomen door seksuele herinneringen. Dat was precies waar de verleidingstheorie mank ging, en Freud zag een mogelijke verklaring voor het feit dat in veel gevallen ‘herinnerde’ seksuele ervaringen nooit hadden plaatsgevonden. Mogelijk kwamen dromen en symptomen overeen in hun oorsprong en structuur, en weerspiegelden de
seksuele scenes wensen in plaats van feitelijke gebeurtenissen. Die wensen zouden strijdig zijn met de waarden van zijn patiënten, die ze zouden ontkennen en onderdrukken, maar konden wel degelijk actief zijn. Mogelijk zochten ze een uitweg in hun symptomen, door het onbewuste primaire proces. Deze op het eerste gezicht schokkende gedachte werd versterkt toen
Freud in een moeilijke periode in zijn leven zijn eigen vrije associaties onderzocht.