Woningwet Les 10 Flashcards
Wat is de Woningwet?
De Woningwet is de eerste wet in Nederland over volkshuisvesting, oorspronkelijk in 1901 ingevoerd en sindsdien meerdere keren gewijzigd. Het doel was om slechte en ongezonde woningen te verbeteren en de bouw van goede woningen te bevorderen.
Wat was de aanleiding voor de totstandkoming van de Woningwet?
De industrialisatie van 1860 leidde tot een groot tekort aan goedkope woonruimte, wat de Woningwet noodzakelijk maakte om te zorgen voor betere woonomstandigheden.
Wat is het doel van de Woningwet?
et doel van de Woningwet is om te zorgen voor voldoende en goede woongelegenheid en de verbetering van de kwaliteit van woningen, met als achtergrond de grondwettelijke verplichting voor de overheid om zorg te dragen voor voldoende woonruimte (artikel 22 lid 2 Grondwet).
Wat is de relatie tussen de Woningwet en de Grondwet?
De Woningwet is bedoeld om de grondwettelijke verplichting van de overheid om voor voldoende woongelegenheid te zorgen, uit te voeren.
Welke onderdelen van de Woningwet zijn opgenomen in de Omgevingswet?
Onder andere de bepalingen over welstand, bouwverordeningen, de kwaliteit van woningen en bouwwerken, en kwaliteitsborging zijn overgenomen in de Omgevingswet.
Wat is de focus van de Woningwet na de wijzigingen?
De Woningwet richt zich nu vooral op kwaliteitsborging, woningcorporaties, en het voorzien in de woningbehoefte, terwijl veel artikelen zijn vervallen of overgegaan naar de Omgevingswet.
Welke definitie wordt gegeven voor een ‘gebouw’ in de Woningwet?
Een gebouw is een bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte ruimte is, gedeeltelijk of geheel met wanden omsloten (art. 1 lid 1 bijlage bbl).
Wat is het verschil tussen een ‘gebouw’ en een ‘bouwwerk’ volgens de Woningwet?
Een bouwwerk is een constructie van enige omvang die met de grond is verbonden, zoals een huis, maar ook bijvoorbeeld een brug, terwijl een gebouw specifiek bedoeld is voor menselijke bewoning of gebruik.
Wat wordt verstaan onder de ‘zorgplicht’ in de Woningwet?
De zorgplicht houdt in dat degene die weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat de staat van een bouwwerk gevaarlijk is voor de gezondheid of veiligheid, verplicht is maatregelen te nemen om dat gevaar te voorkomen (art. 3.5 Bbl).
Waar is de zorgplicht geregeld in de Woningwet?
De zorgplicht is geregeld in artikel 1.6 van de Omgevingswet en artikel 3.5 van het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Wat zijn voorbeelden van bijzondere bepalingen in de Woningwet?
Voorbeelden zijn het verplicht onderhoudsplan voor VvE’s (artikel 12d Ww), het treffen van voorzieningen op basis van het onderhoudsplan (artikel 13 Ww), en de maatregelen bij overlast of schade (artikel 13b Ww).
Welke handhavingsmogelijkheden biedt de Woningwet?
De handhaving van de Woningwet kan plaatsvinden door last onder bestuursdwang, last onder dwangsom, bestuurlijke boetes en andere instrumenten uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
Welke autoriteiten zijn bevoegd voor handhaving op grond van de Woningwet?
De minister is bevoegd voor kwaliteitsborging, het college van B&W voor onderhoudsmaatregelen, en de Autoriteit Woningcorporaties voor bepalingen over woningcorporaties.
Welke eisen worden gesteld aan de kwaliteit van woningen volgens de Woningwet?
De kwaliteit van woningen wordt gesteld in het Bouwbesluit en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), die bouwkundige criteria bevatten voor veiligheid en gezondheid.
Wat is de belangrijkste wijziging per 1 januari 2024 in de Woningwet?
Kwaliteitsborging wordt per 1 januari 2024 toegevoegd aan de Woningwet.