Diverse wetten Les 12 Flashcards
Wat is de Erfgoedwet en wanneer is deze in werking getreden?
De Erfgoedwet is sinds 2016 van kracht en is een samenvoeging van diverse eerdere wetten, met als doel het bundelen en aanpassen van de regels voor cultureel erfgoed.
Wat is het doel van de Erfgoedwet?
Het doel van de Erfgoedwet is het bundelen en aanpassen van de regels voor cultureel erfgoed, waaronder de bescherming van Rijksmonumenten, roerend cultureel erfgoed, archeologisch erfgoed, en de zorg voor cultuurgoed in eigendom van de Staat.
Welke wet regelt de omgang met cultureel erfgoed in de fysieke leefomgeving?
De Omgevingswet regelt de omgang met cultureel erfgoed in de fysieke leefomgeving, zoals stads- en dorpsgezichten, cultuurlandschappen en archeologie.
Wat zijn de belangrijkste instrumenten van de Erfgoedwet?
De Erfgoedwet kent onder andere: aanwijzing van Rijksmonumenten, cultuurgoed en verzameling, gemeentelijke en provinciale erfgoedverordeningen, certificeringssystemen voor opgravingen, en meldingsplicht voor archeologische vondsten.
Hoe worden Rijksmonumenten aangewezen?
De Minister van OCW is bevoegd om Rijksmonumenten aan te wijzen, na advies van de gemeentelijke en provinciale autoriteiten (B&W en GS) afhankelijk van de locatie (art. 3.1 Erfw).
Wat gebeurt er na de aanwijzing van een Rijksmonument?
Na aanwijzing als Rijksmonument geldt een vergunningplicht voor activiteiten zoals slopen, verstoren, verplaatsen of wijzigen van het monument (art. 5.1 lid 1 Ow). Ook geldt een zorgplicht voor het behoud van het monument (art. 13.7 Bal).
Wat is de procedure voor de aanwijzing van een Rijksmonument?
De Minister vraagt advies aan de gemeente (B&W) en, indien buiten de bebouwde kom, aan de provinciale staten (GS). Het monument wordt vervolgens opgenomen in het Rijksmonumentenregister (art. 3.2 Erfw).
Waar kan je controleren of een object als monument is aangewezen?
Je kunt controleren of een object als monument is aangewezen in het Rijksmonumentenregister (art. 3.3 Erfw).
Wat zijn de gevolgen van plaatsing op de monumentenlijst?
Het pand krijgt een vergunningplicht voor monumentenzorg en kan alleen met toestemming worden gesloopt of aangepast. Bij vervreemding van het monument moet dit worden gemeld aan de Staat.
Wat is een beschermd stads- of dorpsgezicht?
Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een groep van onroerende zaken die van algemeen belang zijn vanwege hun schoonheid, ruimtelijke samenhang of cultuurhistorische waarde (art. 2.34 lid 4 Ow).
Wie kan een beschermd stads- of dorpsgezicht aanwijzen?
De minister kan een beschermd stads- of dorpsgezicht aanwijzen door de gemeenteraad te vragen dit op te nemen in het omgevingsplan (art. 2.34 lid 4 Ow).
Wat gebeurt er wanneer een beschermd stads- of dorpsgezicht is aangewezen?
De aanwijzing als beschermd stads- of dorpsgezicht betekent dat het in het omgevingsplan wordt opgenomen en dat er vergunningplicht geldt voor activiteiten die de bescherming in gevaar brengen (art. 5.1 lid 1 Ow).
Wat kan er worden geregeld in een gemeentelijke erfgoedverordening?
In een gemeentelijke erfgoedverordening kan onder andere de aanwijzing van een onroerende zaak als:
gemeentelijk monument
beschermd stads- of dorpsgezicht
roerend cultureel erfgoed worden geregeld (art. 3.4 Erfw)
Wanneer moet de minister de provinciale staten om advies vragen bij de aanwijzing van een Rijksmonument?
De minister moet de provinciale staten om advies vragen wanneer het monument buiten de bebouwde kom ligt (art. 3.1 lid 3 Erfw).
Hoe wordt een beschermd stads- of dorpsgezicht aangewezen?
Een beschermd stads- of dorpsgezicht wordt aangewezen door de minister die de gemeenteraad vraagt om dit in het omgevingsplan op te nemen (art. 2.34 lid 4 Ow).
Wat zijn de rechtsgevolgen van de aanwijzing van een beschermd stads- of dorpsgezicht?
De aanwijzing van een beschermd stads- of dorpsgezicht leidt tot de opname in het omgevingsplan en betekent dat er vergunningplicht is voor activiteiten die de beschermde status in gevaar brengen (art. 5.1 lid 1 Ow).