Algemeen bestuursrecht les 2 Flashcards
Wat is de functie van de Algemene wet bestuursrecht (Awb)?
De Awb is de basiswet voor het bestuursrecht en biedt een algemene en uniforme regeling voor bestuursrechtelijke besluitvorming en procedures. Het regelt zowel de totstandkoming van besluiten als procedures tegen besluiten.
Wat is het verschil tussen algemeen bestuursrecht en bijzonder bestuursrecht?
Algemeen bestuursrecht betreft de hoofdlijnen die in het gehele bestuursrecht gelden (zoals de Awb), terwijl bijzonder bestuursrecht specifieke regels betreft voor een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld de Omgevingswet).
Wat is het doel van attributie in het bestuursrecht?
Attributie betekent dat de wet een bestuursorgaan een bevoegdheid toekent om die onder eigen verantwoordelijkheid uit te oefenen (bijvoorbeeld de gemeenteraad mag verordeningen vaststellen).
Wat houdt delegatie in het bestuursrecht in?
Delegatie is het overdragen van een bevoegdheid door een bestuursorgaan aan een ander orgaan, die het vervolgens onder eigen verantwoordelijkheid uitoefent. De wet moet delegatie toestaan.
Wat is het verschil tussen mandaat en delegatie?
Bij mandaat neemt iemand besluiten in naam van een bestuursorgaan, maar blijft dat orgaan verantwoordelijk. Bij delegatie wordt de bevoegdheid overgedragen en wordt het andere orgaan verantwoordelijk voor het uitoefenen van die bevoegdheid.
Wat is een besluit volgens de Awb?
Een besluit is een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan die gericht is op een rechtsgevolg, zoals het verstrekken van een vergunning of het opleggen van een last onder dwangsom.
Wat is een beschikking?
Een beschikking is een besluit van een specifiek bestuursorgaan dat niet van algemene strekking is en gericht is op een specifieke partij, zoals een vergunning of subsidie.
Wat zijn beleidsregels volgens de Awb?
Beleidsregels geven uitleg over hoe een bestuursorgaan een wettelijke bevoegdheid toepast. Ze binden alleen het bestuursorgaan en kunnen niet rechtstreeks door burgers of bedrijven worden ingeroepen.
Wat zijn algemeen verbindende voorschriften (avv)?
Avv zijn regels die rechten en plichten voor burgers en bedrijven bevatten en voor iedereen bindend zijn. Ze omvatten wetgeving in materiële zin, zoals algemene plaatselijke verordeningen.
Wat zijn de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (a.b.b.b.)?
De a.b.b.b. zijn specifieke rechtsbeginselen die de verhouding tussen het bestuur en de burger regelen. Ze stellen normen en gedragsregels waaraan bestuursorganen zich moeten houden bij het nemen van besluiten en bij feitelijke of privaatrechtelijke handelingen.
Wat is het verschil tussen besluiten van algemene strekking en besluiten gericht op een specifiek individu?
Besluiten van algemene strekking, zoals beleidsregels en algemeen verbindende voorschriften, hebben gevolgen voor een bredere groep, terwijl besluiten zoals vergunningen of subsidies gericht zijn op een specifiek individu of organisatie.
Kunnen beleidsregels door een bestuursorgaan worden genegeerd?
Ja, een bestuursorgaan mag afwijken van beleidsregels als de specifieke situatie niet is voorzien of als het niet in de beleidsregel is opgenomen.
Wanneer kan bezwaar of beroep worden ingesteld tegen bestuursbesluiten?
In principe kan bezwaar of beroep alleen worden ingesteld tegen besluiten die publiekrechtelijke rechtshandelingen zijn, niet tegen privaatrechtelijke of feitelijke handelingen van de overheid.
Wat is het belang van het afstans- en zichtcriterium bij het bepalen van belanghebbenden in een bestuursrechtelijke procedure?
Het afstanscriterium en het zichtcriterium bepalen of iemands belang rechtstreeks wordt geraakt door een besluit. Als dit het geval is, kan diegene als belanghebbende bezwaar maken of in beroep gaan.
Wat is het verschil tussen een feitelijke handeling en een privaatrechtelijke handeling?
Een feitelijke handeling is een handeling zonder rechtsgevolg, zoals telefonische informatieverstrekking, terwijl een privaatrechtelijke handeling bijvoorbeeld het kopen van goederen betreft.
Wat is het zorgvuldigheidsbeginsel?
et zorgvuldigheidsbeginsel (art. 3:2 Awb) houdt in dat bestuursorganen zorgvuldig moeten handelen bij het nemen van besluiten, waarbij alle relevante feiten en belangen moeten worden meegewogen.
Wat houdt het verbod van détournement de pouvoir in?
Het verbod van détournement de pouvoir (misbruik van bevoegdheid, art. 3:3 Awb) verbiedt een bestuursorgaan om zijn bevoegdheden voor andere doeleinden te gebruiken dan waarvoor ze zijn verleend.
Wat is het evenredigheidsbeginsel?
Het evenredigheidsbeginsel (art. 3:4 Awb) stelt dat de gevolgen van een besluit niet onevenredig mogen zijn in verhouding tot het beoogde doel van het besluit.
Wat houdt het beginsel van draagkrachtige motivering in?
et beginsel van draagkrachtige motivering (art. 3:46 Awb) vereist dat een besluit goed gemotiveerd moet zijn, zodat duidelijk is waarom een bepaalde beslissing is genomen.
Wat houdt het gelijkheidsbeginsel in?
Het gelijkheidsbeginsel (art. 1 Grondwet) bepaalt dat gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden door de overheid.
Wat is het fair play-beginsel?
Het fair play-beginsel (art. 2:4 Awb) vereist dat bestuursorganen hun bevoegdheden eerlijk en transparant uitoefenen, zonder vooringenomenheid of willekeur.