Week 8 Flashcards

1
Q

Wat valt er onder een schuldverzekering?

A

Een aansprakelijkheidsverzekering, maar let op niet iedere schuldverzekering is een aansprakelijkheidsverzekering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

In principe is er sprake van een open basisdekking bij aansprakelijkheidsverzekeringen. Wanneer wordt de open basisdekking aan de achterkant door de verzekeraar begrensd?

A

1) Hoedanigheid/activiteiten van de verzekeringnemer = Wanneer een transportbedrijf is verzekerd, maar er tijdens de uitoefening van andere werkzaamheden dan transport schade wordt berokkend aan een derde, dan is er in principe wel een open basisdekking maar dit valt dan toch buiten de verzekering.
2) Een beperking van het begrip aansprakelijkheid = Eigen schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering
3) Een beperking van het begrip schade = Niet alle schadesoorten vallen onder de dekking. Personenschade en zaakschade vallen er wel onder, maar zuivere vermogensschade niet!
4) Er is een begrenzing naar tijd en som = je krijgt maar een maximaal bedrag uitgekeerd.
5) Er is een bijvoorbeeld een opzetuitsluitingsclausule opgenomen zie art. 7:952 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Waarin kan vermogensschade worden onderverdeeld?

A

1) Zaakschade
2) Personenschade
3) Zuivere vermogensschade

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is het doel van een aansprakelijkheidsverzekering/sschadeverzekering?

A

Het zorgt voor de bescherming van het vermogen van de dader die door zijn schuld een risico heeft verwezenlijkt waardoor een derde schade heeft geleden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wanneer wordt zuivere vermogensschade wél gedekt?

A

1) Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (een advocaat die een verkeerd advies geeft, zorgt voor zuivere vermogensschade)
2) Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Waarom wordt zuivere vermogensschade niet gedekt?

A

1) De verzekeraar wil niet instaan voor het ondernemersrisico, dat is aan de ondernemer zelf.

2) Het is uitgesloten d.m.v. een opzichtclausule (is een clausule waarin staat dat als jij de feitelijk macht hebt over goederen - als ware jij de eigenaar - dan wordt dit niet gedekt onder de aansprakelijkheidsverzekering (wel onder inboedel- of goederenverzekering).
- —> Bij een autogarage zal in de aansprakelijkheidsverzekering geen opzichtclausule zijn opgenomen, omdat in een garage altijd kapotte auto’s gerepareerd moeten worden. Dit is dus de uitzondering op de opzetclausule en dit heet de ambachtsclausule.

3) Er is sprake van clausule supercontractuele aansprakelijkheid. Als er in het contract staat dat je voor meer aansprakelijk bent, dan eigenlijk uit de wet voortvloeit. Dit blijft dan voor je eigen rekening!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Dus hoe zit het met de aansprakelijkheidsverzekering in beginsel?

A

In beginsel is er een open basisdekking, met een ruime strekking. Deze kan aan de achterkant worden begrensd door de verzekeraar middels: hoedanigheid, vergoeding naar tijd en plaats, eigen schuld, soort schade en opzetclausule.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Door welk arrest is de duidelijkheid van de aansprakelijkheidsverzekeringen op losse schroeven komen te staan?

A

Door het Onderlinge Verzekeringsmaatschappij/NN (Nationale Nederlanden) arrest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat blijkt uit het Onderlinge Verzekeringsmaatschappij/NN (Nationale Nederlanden) arrest?

A

In eerste instantie is bepaald dat (behoudens uitzonderingen) zuivere vermogensschade niet wordt gedekt. In casu ging het om een eenzijdig auto-ongeluk van de werknemer. De werkgever had wel een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar dit dekt natuurlijk niet de zuivere vermogensschade want het is geen personen- of zaakschade.

De HR oordeelde echter: de functie die een AVB-polis heeft in het maatschappelijk verkeer (bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) vervult en de daarop gebaseerde verwachtingen van de werknemer, dat rechtvaardigt een ruimere dekkingsomvang, ook als de gedekte schade elders in de polisvoorwaarden is omschreven als “schade aan personen en schade aan zaken”.

  • —-> Je zit hier 2 dingen met elkaar schuren:
    1) Je hebt contractsvrijheid maar toch niet helemaal, omdat de sociale functie en de redelijke verwachtingen van de werknemer hieraan grenzen stellen.
    2) Er wordt in het arrest ook door het Hof en de rechtbank gezegd dat de zuivere vermogensschade niet onder de dekking valt van de AVB-polis en vervolgens wordt toch ruimere dekking toegekend, eigenlijk op basis van wat de verwachtingen van een redelijk denkende benadeelde had.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Waarom heeft de HR toch een ruimere dekkingsgraad toegekend aan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

A

Het kan zijn dat zonder een ruimere aansprakelijkheidsverzekering, het lastiger is om tot een dekking te komen van de schade. Dit zorgt ervoor dat slachtofferbescherming moeilijker wordt. Alleen personenschade of zaakschade vielen er dus onder, maar niet de schade die de werknemer lijdt door het gemis van zijn uitkering die hij anders wel zou hebben gehad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is een in- en uitlooprisico?

A

Een inlooprisico is wanneer je schade lijdt vóór het sluiten van een ovk.

Een uitlooprisico is wanneer je schade lijdt ná de looptijd van je ovk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Waarvan hangt het af of het inloop- of uitlooprisico is gedekt?

A

Dat hangt af van de dekkingsgraad:

1) Act Committed (schadeveroorzakende feit doet zich voor tijdens de looptijd).
- —–> Alleen uitlooprisico
- —–> Sluipende schade is daarmee echt een bitch voor dit soort risico’s en er ligt een groot na-risico bij de verzekeraar (denk aan Nefalit/Keramus)

2) Loss occurence (schade doet zich voor tijdens de looptijd)
- —–> Zowel inloop- als uitlooprisico’s, maar bij het inlooprisico geldt wel een mededelingsplicht van de verzekerde/verzekeringnemer o.g.v. art. 7:928 BW.

3) Claims made (claim van de schade is ingediend tijdens de looptijd)
- —–> Er is geen uitlooprisico
- —–> Wel inlooprisico maar hier geldt wel een mededelingsplicht van de verzekerde/ verzekeringnemer o.g.v. art. 7:928 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hoe zit het als je een claims made verzekering had, maar geen claim had ingediend en deze bij je nieuwe verzekering (die ook claims made is) wil indienen?

A

In principe kan je je claim indienen bij de nieuwe verzekering als die nieuwe verzekering ook claims made verzekering aanbiedt. Het is echter wel zo dat de nieuwe verzekeraar claims made kan hebben uitgesloten (dus claims over handelen of nalaten die zich voor de looptijd van de nieuwe verzekering hebben voorgedaan). Eigenlijk biedt de nieuwe verzekeraar dan geen claims made verzekering, maar een Act Committed verzekering aan zonder uitlooprisico.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hoe kan je een hiaat in de dekkingsgraad bij claims made opvangen?

A

1) Door een omstandighedenmelding te doen bij de oude verzekeraar, want dit creëert uitlooprisicodekking. De omstandighedenmelding maakt dat er wordt geacht een claim te zijn ingesteld tijdens de looptijd.
2) Het bedingen van uitloopdekking: Je hebt na de looptijd van je oude verzekeraar nog een periode van een 0,5 jaar om claims te melden en die worden de geacht te vallen onder de looptijd van de ouder verzekering. (narisico)
3) Het bedingen van inloopdekking: nieuwe verzekeraar zegt ook dekking te bieden voor feiten en omstandigheden die zich hebben afgespeeld voor afsluiten van verzekering. (voorrisico)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is in het arrest Shaken Baby bepaald?

A

Een vader schudt zijn kind door elkaar, omdat hij wil dat het kind ophoudt met huilen. Het kind krijg hierdoor hersenletsel en de vader wordt strafrechtelijk veroordeeld voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De moeder vordert van Reaal (de APV verzekering van haar man) de betaling van de schade die Reaal aan de vader moet uitkering (third party).

In de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (APV) is vaak een standaardclausule opgenomen die aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door opzettelijke en wederrechtelijke gedragingen van de dekking uitsluit = opzetclausule (zie art. 7:952 BW). Hiervoor wordt vaak gebruikgemaakt van het Standaardpolismodel AVp 2000 en hier deed Reaal dan ook een beroep op! De rechtbank en het Hof verwerpen dit verweer en kennen de vrouw/moeder van het kind een schadevergoeding toe. Het argument was dat de vader, zodra hij doorhad dat wat hij deed niet goed was, hij stopte met schudden.

Omdat deze clausule veelvuldig werd toegepast, heeft de HR in het kader van rechtseenheid een uitspraak gedaan. Voor het toepassen van de opzetclausule moet zijn voldaan aan 3 voorwaarden:

1) Een opzettelijke en wederrechtelijke gedraging van de verzekerde;
2) De gedraging is objectief bezien gericht op het doen ontstaan van letsel of schade;
3) Het in feit toegebrachte letsel of zaakschade kan naar objectieve maatstaven als een te verwachten of normaal gevolg van de desbetreffende gedraging worden aangemerkt.

Ook als aan al deze voorwaarden is voldaan, kan het volgens de HR in bijzondere situaties niet leiden tot toepassing van de opzetclausule. In dit arrest had de vader niet de intentie om de baby wat aan te doen, maar hij wilde het huilen laten stoppen. Daarbij is dit niet een gedraging die bedoeld is om onder de strekking van de opzetclausule te laten vallen. Ten slotte was de vader ook nog eens verminderd toerekeningsvatbaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is in het arrest Devoe Coatings/AMEV bepaald?

A

Devoe had een shopprimer geleverd aan de Duiste scheepswerver Bremer Vulkan. De shopprimer bleek echter niet goed te zijn (over deze primer werd normale verf aangebracht), waardoor de schepen niet goed waren beschermd. Bremer Vulkan stelde Devoe daarvoor aansprakelijk. AMEV dekt deze schade niet, aangezien in de polisvoorwaarden stond “schade aan goederen” (beschadiging van de zaak) = objectieve aantasting van de stoffelijke structuur die naar verkeersopvattingen de stoffelijke gaafheid van de zaak kenmerkt.

Voor het antwoord op de vraag of de door de primer veroorzaakte onregelmatigheden in de topcoatings beschadigingen in de zin van de polisvoorwaarden zijn, is beslissend of de stoffelijke structuur van de natte topcoatings zelf aanvankelijk gaaf was, dat wil zeggen voldeed aan alle kenmerken en eisen om te kunnen uitharden tot een verflaag zonder gebreken. Aanvankelijk waren de topcoatings (toen zij droogden) nog gaaf, maar tijdens het drogen zijn zij beschadigd.

17
Q

Wat is in het Curatoren RWP/MediRisk bepaald?

A

1) De zorgplicht van de verzekeraar (bestaande uit een onderzoeks-, informatie- en waarschuwingsplicht) is met name in de precontractuele fase onderwerp van diverse procedures geweest. Met deze uitspraak is de zorgplicht van de verzekeraar ook tijdens de looptijd van de verzekering nader ingekleed: op de verzekeraar rust een mededelingsplicht ten aanzien van het uitlooprisico in geval de verzekering door faillissement wordt beëindigd.
2) De mededelingsplicht van de verzekeraar weegt zwaarder dan de onderzoeksplicht van de verzekeringnemer, ook al wordt die vertegenwoordigd door – juridisch onderlegde – curatoren.

18
Q

Wat is bepaald in het Nieuw Rotterdam Schade/Zeehavenbedrijf Dordrecht arrest bepaald?

A

Zeehavenbedrijf Dordrecht (ZRD) had onder meer met Nieuw Rotterdam een verzekering gesloten tot dekking van het nadeel dat zou ontstaan indien
ZHD terecht of ten onrechte op grond van wet of overeenkomst aansprakelijk zou worden gesteld voor schade, voortvloeiend uit haar activiteiten onder
meer bij het op- en/of overslaan van goederen.

Het hof echter was van oordeel dat het schadeveroorzakende evenement was het feit dat ZHD een partij gips, dat later chemisch afval bleek te zijn, in opslag heeft genomen, dat zij op die grond aansprakelijk is gesteld door de gemeente, de Staat en JCO, dat dit een risico is waartegen de polis dekking
geeft, en dat dus ook de kosten van proces en rechtsbijstand voor vergoeding in aanmerking komen. Voorts heeft het hof, naar de HR begreep, de inhoud
van de verzekeringsovereenkomst aldus uitgelegd dat deze een zo ruime dekking bood dat zij het risico van aansprakelijkheid omvat ongeacht de grondslag van de aansprakelijkheid. Daarom achtte de HR het oordeel van het hof niet ontoereikend gemotiveerd; ook al had het hof niet vastgesteld of eventuele aansprakelijkheid van ZHD berustte op het niet nakomen van een verbintenis, dan wel op het plegen van een onrechtmatige daad, of op een andere grond.
Een andere klacht in cassatie betrof ‘s hofs verwerping van het aanbod van Nieuw Rotterdam tot bewijs van de ,gebruiken en opvattingen” ter beurze. De HR was van oordeel dat het hof het bewijsaanbod als niet terzake dienende heeft mogen verwerpen, aangezien het er terecht van is uitgegaan dat gebruiken en opvattingen ter beurze niet afdoen aan hetgeen uitdrukkelijk, mogelijk in afwijking van die gebruiken, tussen personen is overeengekomen.

19
Q

Wat is in het Sitchting Limburgs Voortgezet Onderwijs/Mandema arrest bepaald?

A

De zorgplicht van de tussenpersoon op wier advies de verzekeringnemer heeft besloten tot een overstap naar de nieuwe verzekeraar betrof ook het inventariseren van en waarschuwen voor de risico’s van een dergelijke overstap en het adviseren van cliënten over de mogelijkheden om deze risico’s te ondervangen. De polisvoorwaarden van de oude verzekeraar en de eventuele mogelijkheden die deze in dit verband voor cliënt konden bieden, waren in dit verband relevant.

20
Q

Wat is in het Fortis Corporate Insurance/Midreth arrest bepaald?

A

Midreth was als aannemer door een pakhuis (opdrachtgever) aansprakelijk gesteld voor brand aan het pakhuis. Midreth sprak daarop zijn AVB-verzekeraar aan (Forits), maar die ging niet betalen. Fortis deed een beroep op de opgenomen vervaltermijn en de opgenomen opzichtclausule en de ambachtsclausule).

Midreth moest aan enkele gevels werken van het pakhuis (verstevigen van de gevels) en de reikwijdte van de ambachtsliedenclausule zou te ver opgerekt worden indien zou worden aangenomen dat ook andere onderdelen van het pakhuis onder de ambachtsliedenclausule zouden vallen. Fortis voert aan dat in principe het gehele pakhuis was toevertrouwd aan Midreth en dat ook bijvoorbeeld de vloeren van het pakhuis hierbij horen, maar dit brengt niet met zich mee dat die vloeren ook begrepen moeten worden als zaken waarop de werkzaamheden waren verricht. Het ging specifiek om het verstevigen van de gevels van het pakhuis.

De oorzaak van de brand is weliswaar terug te voeren tot de laswerkzaamheden aan de gevels maar het zijn niet de gevels die als onmiddellijk gevolg daarvan vlam hebben gevat. De brand is ontstaan, zo nemen ook partijen blijkens de processtukken aan, in bouwafval (isolatiemateriaal) dat gelegen was op de (tweede) verdieping van het gebouw, dus op een onder de laswerkzaamheden gelegen vloer. Als gevolg van het in brand raken van bedoeld bouwafval zijn vervolgens onder meer ook de gevels aangetast. Nu vrijwel het gehele gebouw door de brand was vernield, hangt de door OCNA van Midreth gevorderde gevolgschade niet in een voldoende nauw verband samen met de schade aan de zaken waarop de polisbepaling onder 3.5. betrekking heeft om ook deze gevolgschade buiten de dekking onder de polis te laten. Daaraan kan niet afdoen de, overigens niet aangevoerde en dus niet vaststaande, omstandigheid dat slechts als gevolg van de aantasting van de gevels de mogelijkheid verloren is gegaan om deze bij de voorgenomen nieuwbouw in te passen.

De gevolgschade kan dus niet worden uitgesloten door opzicht- en ambachtsclausule en die moet dus wel gedekt worden.