Week 7 Flashcards
Wanneer verzekerd een verzekeraar de schade niet?
- Als te schade te groot is (bij een oorlog bijv.)
- Als de schade niet te begroten is
- Als 1 gebeurtenis veel schade veroorzaakt (overval juwelierszaak)
- Als je een slecht schadeverloop hebt
Hoe bereken je de premie?
Gemiddeld schadebedrag x frequentie van de schade
Tegen welke 2 risico’s loopt een verzekeraar aan bij het verstrekken van een verzekering?
Moreel risico (iemand verzekerd zich en kan zich daardoor minder voorzichtig gedragen, omdat hij toch verzekerd is. Om dit te voorkomen heb je: eigen risico, maximale uit te keren bedrag en bonus-maluswerking.
Antiselectie (de meesten mensen die zich vergoeden zijn mensen die vaak veel schade lijden. Mensen die niet vaak schade lijden, willen dan niet meebetalen aan de premie’s van de mensen met slechte kansen. Daarom deelt de verzekering mensen in risicogroepen in.)
Welke grondbeginselen staan in het verzekeringsrecht centraal?
1) Vertrouwensbeginsel (de verzekeraar moet kunnen vertrouwen op de informatie die de verzekerde naar voren brengt. Daarnaast heeft de verzekerde zowel vóór het sluiten van de ovk als wanneer zich schade voordoet een meldingsplicht o.g.v. 7:928 jo. 7:941 BW.)
2) Sociale functie
- –> Het verzekeringsrecht is een afwentelingsmechanisme
- –> Actief handelen: ook de verzekeraar moet actief zijn in het opvragen van informatie.
- –> Minder verval van recht: vroeger was het zo dat als je als verzekerde een bepaalde verplichting geschonden had, dan werd je verzekering opgezegd. Nu mag dat niet zomaar. Er moet vaak gekeken worde naar een alternatief en er moet sws een causaal verband zijn! Vroeger hoefde geen causaal verband aanwezig te zijn.
- —> Minder dan altijd niets: als er een causaal verband is, dan is er eerder reden om proportioneel uit te keren dan helemaal niets
3) Continuiteitsbeginsel
4) Consumentenbescherming
Waar verzeker je je tegen?
Tegen het onzekere voorval (geen idee of en wanneer uitkering en of en wanneer schade). Je kan je ook verzekeren tegen onzekere schade, als je weet dat je iets gaat doen wat schade op gaat leveren. De onzekerheid van de duur van premiebetaling is vooral gericht op de levensverzekering.
Welke verschillende soorten aantastingen in het vermogen zijn er bij schadeverzekeringen?
First party - direct in je vermogen geraakt
Third party - indirect in je vermogen geraakt, omdat een benadeelde door jou schade lijdt en een schadevergoeding van jouw vermogen vergt.
Wat is kenmerkend voor een schadeverzekering?
Dat hier het indemniteitsbeginsel geldt (art. 7:944 jo. 7:960 jo. 7:963 lid 1 BW). en dit van dwingend recht is. Het indemniteitsbeginsel houdt in dat je niet in een voordeligere positie mag komen dan de werkelijk geleden schade. = je mag dus niet meer schadevergoeding krijgen dan dat je hebt geleden.
—> Sommige verzekeringen lijken hiermee in strijd, bijvoorbeeld wanneer een manege (opstal) afbrand en je geld krijgt om een hele nieuwe manege te bouwen. Je krijgt dan meer dan de dagwaarde, maar alleen de dagwaarde zou je geen nieuwe manege kunnen maken. Hetzelfde geldt voor een inboedelverzekering.
Hoe zit het met de sommenverzekering?
Dit is een verzekering waarbij een van tevoren vastgesteld bedrag wordt uitgekeerd. Je kan dus veel meer krijgen of veel minder dan de werkelijke schade. Hier geldt het indemniteitsbeginsel dan ook NIET.
—-> Een sommenverzekering wordt afgesloten op basis van iemands gezondheid of leven = levensverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering of ongevallenverzekering.
Wat is in het Brals/Octant arrest bepaald?
Hierin is bepaald dat de assurantietussenpersoon een verplichting heeft om zowel actief als proactief de benadeelde van de ter kennis genomen feiten en omstandigheden op de hoogte te stellen, niet alleen indien bij risicoverzwaring, maar ook wanneer de dekking in gevaar dreigt te komen!