Week 2 Flashcards

1
Q

Wat heb je nodig voor een OD art. 6:162 BW?

A
  • Daad (doen of nalaten maar een doen is sterker)
  • Onrechtmatig (= lid 2)
  • -> in strijd met de wet (hierbij wordt de relativiteit niet verondersteld geacht o.g.v. art. 6:163 BW en moet je daarom toetsen! Niet alleen handelen in strijd met de wet levert onrechtmatigheid op en dus is dit te beperkt. Denk aan het Lindenbaum/Cohen arrest. In dit arrest werd bepaald dat niet alleen handelen in strijd met geschreven recht onrechtmatig is, maar ook het handelen in strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheid of de goede zeden is onrechtmatig. Ook niet ieder handelen in strijd met de wet is onrechtmatig, maar alleen handelen in strijd met de wet die precies beoogd het in dit geval getroffen belang te beschermen en daarom is het te ruim. )

–> inbreuk op een recht (Het is beperkt omdat je daarnaast de andere twee criteria nodig hebt: handelen in strijd met de wet en in strijd met maatschappelijk verkeer. Het is te ruim omdat niet iedere inbreuk op een subjectief recht een onrechtmatige daad oplevert. Kijk maar naar het zwiepende tak arrest.)

–> maatschappelijk verkeer (eerst taxusstruik arrest = kenbaarheidsversite. Daarna pas je de kelderluik criteria toe: • De mate van waarschijnlijkheid waarmee de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid kan worden verwacht.
• De hoegrootheid van de kans dat daaruit ongevallen ontstaan.
• De ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben.
• De mate van bezwaarlijkheid van te nemen veiligheidsmaatregelen. Deze dienen wel effectief te zijn: Jetblast-arrest. De eerste drie criteria moeten worden afgezet tegen dit criteria. Daarbij moet ook worden bekeken naar hoe realistisch de te treffen maatregel is: hoeveel geld kost het, hoeveel moeite kost het etc. De criteria moet altijd in samenhang worden beoordeeld.
–> hierbij kan je nog gebruikmaken van de Learned-Hand-formule = kosten voor het nemen van maatregelen < de omvang van de schade x de waarschijnlijkheid.

  • Toerekening (=lid 3)
  • -> Schuld (Meppelse ree)
  • -> wet (kinderen onder de 14 jaar niet maar ouders wellicht wel)
  • -> voor eigen rekening (bijv. door hoedanigheid van de dader)
  • Schade
  • Causaal verband
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Er zijn nieuwe gevalstypen voor aantasting in de persoon. Noem ze

A

Aantasting in leven of gezondheid (Urgenda)
Aantasting in eer/goede naam of privacy (Syri zaak)
Aantasting in de persoon (art. 6:106 BW = Baby kelly en Groninger ouderjaarsrellen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is samenhangende oorzaken (causaliteit)?

A

Dit zijn meerdere oorzaken die op zichzelf noodzakelijk zijn en tezamen voldoende voor het intreden van de schade. = Nughteren/Meskens

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is onafhankelijke oorzaken (causaliteit)?

A

Dit zijn van elkaar onafhankelijke oorzaken die ieder voldoende zijn en samen noodzakelijk. = doodschieten van iemand, maar je weet niet welke kogel het verlossende schot was.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is hypothetische causaliteit?

A

Dit is als een gebeurtenis schade veroorzaakt, maar als je die gebeurtenis weg zou denken, dan zou de schade nog steeds zijn ontstaan door een 2e gebeurtenis. = Leeuwarden/Los

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is alternatieve causaliteit?

A

Bij alternatieve causaliteit blijf je achter met alternatieve scencario’s omdat je niet weet wat de schadeveroorzakende gedraging is geweest. = Des arrest art. 6:99 BW

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is proportionele aansprakelijkheid?

A

Proportionele aansprakelijkheid is aansprakelijkheid naar ratio van waarschijnlijkheid dat er een causaal verband is. Een voorbeeld is Nefalit/Karamus Wn stelt weg aansprakelijk voor longkanker die zowel door de werkzaamheden met asbest als door het overmatige roken kunnen zijn ontstaan). Hierbij weegt eigen schuld van de benadeelde mee.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is verlies van een kans?

A

Dat is de schade die is geleden omdat je een kans hebt gemist. = Bajings/ Mr. H

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is het verschil tussen verlies van een kans en proportionele aansprakelijkheid?

A

Proportionele aansprakelijkheid is een alternatie voor de alles of niets toekenning bij OD. Bij proportionele aansprakelijkheid weet je dat er schade is geleden maar weet je niet wat de oorzaak is/ = onzeker causaal verband. Volgens het Deloitte/Hassink moet je deze toets dan ook terughoudend gebruiken.

Bij verlies van een kans weet je niet wat de exacte schade is en alleen het causale verband staat vast. Dit hoeft daarom niet terughoudend te worden toegepast.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Waar ging Zutphense Jurffrouw arrest over?

A

Juffrouw De Vries woonde boven Nijhof die leer had opgeslagen. Door de vorst was de waterleiding gesprongen en dreigde het leer nat te worden. Juffrouw weigerde de hoofdkraan – die zich op haar verdieping bevond – dicht te draaien, omdat zij vond dat het praatjes waren om haar nachtrust te ontnemen en dat Nijhof de volgende dag maar moest terugkomen. HR zei dat dit gedrag duidelijk als maatschappelijk onbehoorlijk wordt ervaren maar dat dit niet tot aansprakelijkheid leidt omdat de rechter van oordeel is dat in dit geval niet aan een van beide onrechtmatigheidscriteria is voldaan (strijd met de wet of inbreuk op een anders recht).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Waar ging Lindebaum Cohen over?

A

Verruiming van het onrechtmatigheidsbegrip. Drukker Cohen heeft de bediende van concurrent Lindenbaum overgehaald om hem de door Lindenbaum uitgebrachte offertes te geven. Daardoor kon hij onder de prijs gaan. In dit arrest werd handelen in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. In vergelijking met Zutphense juffrouw is dit een belangrijke verruiming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Waarom is Leeuwarden Los zo belangrijk voor momentschade?

A

In Leeuwarden Los ging het om voortdurende schade (inkomensschade). Daarbij is bepaald dat degene van de 1e gebeurtenis in principe hoofdelijk aansprakelijk is, tenzij zich een 2e gebeurtenis voordoet want op zo’n moment ontstaat dan medeschuld (2 hoofdelijk aansprakelijke). Dit tenzij de schuld bij de benadeelde ligt.

Bij momentschade (zoals letselschade) is de 1e veroorzaker altijd hoofdelijk aansprakelijk!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat houdt het relativiteitsvereiste in?

A

Het relativiteitsvereiste houdt in dat de norm waar jij een beroep op doet, zich ook daarvoor moet lenen (om jouw te beschermen).
Er moet sprake zijn van:
-Personele bereik: het gedrag moet jegens de benadeelde onrechtmatig zijn (HR Tandartsen + correctie langemeijer)
- De soort schade: de schade zoals benadeelde die heeft geleden moet onder de bescherming vallen (HR Iranese vluchteling)
- De wijze van ontstaan: de wijze van ontstaan dient onder de bescherming te vallen (Duwbak Linda)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat zegt HR Groepsaansprakelijkheid?

A

Het hoeft niet te gaan om daden die gepleegd zijn tijdens wanordelijkheden en eenheid naar tijd en plaats is ook niet vereist. Daarbij is een strafrechtelijke veroordeling voor het deelnemen aan een criminele organisatie niet voldoende.
Het deelnemen an sich geeft al aansprakelijkheid MAAR er moet wél sprake zijn van betrokkenheid bij het concrete, door de groep gepleegde, OD!

Het voordeel van 6:166 BW is dat je alle groepsleden aan kan spreken en niet een specifiek persoon zoals in 6:162 BW. Ook kan je kiezen wie je aanspreekt (bijv. de meest vermogende).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat houdt het London Delta Lloyd arrest in?

A

Iemand wordt 2x aangereden door 2x een andere persoon. Na de eerste aanrijding raakte diegene arbeidsongeschikt (gedeeltelijk) en na de 2e aanrijding geheel arbeidsongeschikt. Je hebt nu 2 verzekeraars van 2 auto’s die de schade van de benadeelde moeten dekken, maar wie is waarvoor verantwoordelijk? (alternatieve causaliteit).

Hoge Raad: De gehele na het tweede ongeval geleden schade kan zowel door het eerste als door
het tweede ongeval zijn veroorzaakt. Voor die schade zijn daarom beide verzekeraars ex art. 6:99
jo. 6:102 BW aan te spreken. Er moet dan worden uitgegaan van een draagplicht voor gelijke delen
(naar evenredigheid), behoudens bewijs dat er grond is voor een andere verdeling. Wenst een van
de partijen een andere verdeling, dan rust op die partij de stelplicht. In casu was niet vast te stellen
in welke mate de gebeurtenissen tot arbeidsongeschiktheid hebben geleid, waardoor beide
verzekeraars voor 50% aansprakelijk zijn.

Rechtsregel: In regresverhoudingen bij alternatieve causaliteit is het uitgangspunt een draagplicht
voor gelijke delen voor de hoofdelijke schuldenaren. Er rust een bewijsrisico op de partij die een
andere verdeling wenst. De evenredige verdeling geldt alleen wanneer er sprake is van een situatie
als in art. 6:99 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat houdt het Kansschade bij medische aansprakelijkheid arrest in?

A

Er wordt een tweeling geboren, maar de behandelend arts had geen onderzoek gedaan naar de ogen van 1 van de tweeling. Toen er uiteindelijk een onderzoek werd verricht, bleek dat het netvlies los liet en het kindje moest onmiddellijk geopereerd worden. Dit mocht niet baten, want het kindje werd blind.

Rechtsvraag: De vraag is of er sprake is van een c.s.q.n-verband in die zin dat er een kans op een beter behandelingsresultaat is verloren door pas na 2 weken heronderzoek te doen.

Hoge Raad: Bij de beantwoording van de vraag of voor een patiënt een kans op een beter behandelingsresultaat verloren is gegaan, dient:
1. Eerst te worden vastgesteld of er sprake is van een normschending (feitelijke situatie);

  1. Indien wordt geoordeeld dat sprake is van normschending, dient vervolgens ter beoordeling van het causaal verband tussen de normschending en de gestelde schade een vergelijking te worden gemaakt tussen de feitelijke situatie na de normschending en de hypothetische situatie zoals die geweest zou zijn als de normschending zou zijn uitgebleven (hypothetische situatie).

Het hof zegt dat geen verlies is van kans want je moet kijken wat een ‘redelijk bekwame arts’ zou hebben gedaan en je hebt dan over een gemiddelde arts (niet beste of slechtste) en die zou wellicht ook als die eerder onderzoek had verricht dan had die ook nog even afgewacht om aan te zien hoe het zou gaan en pas 2 weken later behandeling hebben uitgevoerd dus zou geen verschil zijn geweest.

De Hoge Raad oordeelt hier anders. Die zegt dat inderdaad de norm is “redelijk bekwame en redelijk handelende arts” is de norm die je moet hanteren bij medische aansprakelijkheid (bij eerste vraag). Maar vervolgens voor de vraag (tweede vraag) of met deze handeling de kans is verloren op een beter behandelingsresultaat moet je kijken naar “wat zou er zijn gebeurd als je eerder had onderzocht” en daarvoor hoef je niet uit te gaan van een gemiddelde arts (redelijk bekwame en redelijk handelende arts), maar mag je ook uitgaan van een hele goede arts/ adequate arts die gelijk een behandeling zou hebben ingezet.

Rechtsregel: Het leerstuk van kansschade is toepasselijk in geval van medische aansprakelijkheid. Dit beroep op kansschade moet worden beoordeeld door de hypothetische situatie niet op een normatieve wijze maar op een feitelijke wijze in te vullen.