Week 6B GR Flashcards

1
Q

Genotsrechten

A

rechten die genot van een goed geven
(vruchtgebruik; erfdienstbaarheid).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Zekerheidsrechten

A

rechten die een schuldeiser voorrang verlenen
bij de verdeling van de executieopbrengst van een goed (pand; hypotheek).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe gaan beperkte rechten teniet (niet limitatief)

A

3:80 lid 4 bw jo 3:81 lid 2 BW.

1) Einde hoofdrecht doordat het goed tenietgaat of er sprake is can zaaksvervanging

2)Tijdsduur indien het recht voor een bepaalde tijd is verleend, eindigt het recht van rechtswege

3)Afstand volgens de regels van 3:84 BW (Het is niet mogelijk dat de hoofdgerechtigde afstand doet van zijn recht tbv de beperkt gerechtigde

4)Opzegging (indien is bedongen of er een dergelijke bevoegdheid uit de wet voortvloeit)

5)Vermenging ; indien de hoedanigheden van beperkt gerechtigde en hoofdgerechtigde in dezelfde persoon wordt verenigd. (bv door erfopvolging)

6) Verjaring

7) Tenietgaan door derdensbeschermende bepalingen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is het recht van erfpacht?

A

het zakelijk recht van eens anders onroerende zaak het volledige genot te hebben en daarvan de vruchten te trekken (art. 5:85 jo 5:89 jo 5:90 lid 1 BW). Het is het zwaarst drukkende genotsrecht op eens anders onroerende zaak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

hoe zit het met het vruchtgebruik bij het recht van erfpacht?

A

Artikel 5:89 BW stelt de erfpachter in staat om hetzelfde gebruik van de zaak te hebben als een eigenaar. Echter, in de akte van vestiging kan het gebruik worden beperkt. Volgens artikel 5:90 BW heeft de eigenaar recht op de voordelen van het onroerend goed, zij het onder de voorwaarde dat het erfpachtrecht blijft bestaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat moet de erfpachter doen met de bestemming?

A

De erfpachter mag geen handelingen verrichten in strijd met de bestemming van de in erfpacht gegeven zaak (normale exploitatie). Handelt de erfpachter in strijd met de bestemming, dan is hij verplicht aan de eigenaar diens schade te vergoeden (art. 5:87 lid 2 BW). Binnen de grenzen van de bestemming is de erfpachter bevoegd op de zaak te bouwen of beplantingen aan te brengen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat houdt het retentierecht bij erfpacht in?

A

De wet voorziet zowel de eigenaar als de erfpachter van een retentierecht met betrekking tot wat ze van elkaar te vorderen hebben (artikel 5:100 BW). Hierdoor kan de erfpachter weigeren te ontruimen als de vergoeding van artikel 5:99 BW niet is voldaan. De eigenaar heeft echter alleen dit retentierecht op wat de erfpachter heeft afgebroken om dit op grond van artikel 5:89 lid 3 BW weg te nemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is er geregeld omtrent onderhoud in het erfpachtrecht?

A

Art. 5:96 BW verplicht de erfpachter op eigen kosten de in erfpacht verkregen zaak te onderhouden. Tot groot onderhoud is hij niet verplicht, tenzij de noodzaak hiertoe voortvloeit uit nalatig t.a.v. kleine herstellingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is een canon?

A

Volgens artikel 5:85 lid 2 BW kan er bij de vestiging van erfpacht een canon worden afgesproken, die kan bestaan uit een eenmalige betaling, periodieke betalingen of een combinatie van beide. De canon moet altijd in geld worden uitgedrukt en kan niet bestaan uit andere vormen van betaling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Betalingsverplichting canon

A

Artikel 5:92 lid 1 BW regelt de betalingsverplichting van de canon in het geval dat meerdere personen erfpachter zijn van een stuk grond dat oorspronkelijk in erfpacht is uitgegeven. De verplichting tot betaling van de canon, zoals vastgelegd in de vestigingsakte, wordt gekoppeld aan de hoedanigheid van erfpachter en gaat over op de verkrijger van het erfpachtrecht. Artikel 5:92 lid 2 BW maakt echter ook de verkrijger samen met zijn voorganger hoofdelijk aansprakelijk voor de canon die verschuldigd is geworden in de vijf jaar voorafgaand aan zijn verkrijging. Lid 3 van artikel 5:92 BW verbiedt afwijkingen ten nadele van de verkrijger van het erfpachtrecht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Verhaalbaarheid canon

A

Betaalt de erfpachter gedurende twee jaren niet, dan kan de eigenaar de erfpacht opzeggen en de verschuldigde canon verrekenen met de vergoeding die hij ex art. 5:87 lid 2 BW aan de erfpachter verschuldigd is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hoe zit het met de beschikkingsmacht van de erfpachter?

A

Dit artikel behandelt de beschikkingsmacht van de erfpachter over het erfpachtrecht. Het geeft de erfpachter het recht om zijn erfpachtrecht geheel of gedeeltelijk over te dragen aan anderen, om er vruchtgebruik op te vestigen of om het te bezwaren met een hypotheek.

Echter, deze beschikkingsmacht kan worden beperkt door afspraken die zijn vastgelegd in de vestigingsakte van de erfpacht. Bijvoorbeeld, de akte kan bepalen dat de erfpachter het erfpachtrecht niet mag overdragen of toewijzen aan anderen zonder de voorafgaande toestemming van de eigenaar. Deze beperkingen hebben juridische geldigheid en effect.

Belangrijk om op te merken is dat de eigenaar geen mogelijkheden heeft om te voorkomen dat de erfpachter zijn recht bezwaart, zoals met een hypotheek. Dit betekent dat als de erfpachter ervoor kiest om een hypotheek op het erfpachtrecht te nemen, de eigenaar niet in staat is om dit tegen te houden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

hoe werkt ondererfpacht?

A

Bij ondererfpacht wordt het recht gevestigd op de zaak zelf, niet op het erfpachtrecht, zoals beschreven in artikel 5:93 van het Burgerlijk Wetboek (BW). In tegenstelling tot vervreemding, kan de erfpachter bij ondererfpacht volledig onbevoegd worden gemaakt om ondererfpacht te vestigen.

Het einde van de erfpacht betekent automatisch het einde van de ondererfpacht, behalve in gevallen waarin de hoofderfpacht eindigt door afstand, vermenging, of wanneer de eigenaar heeft ingestemd met de vestiging van ondererfpacht. Deze instemming moet worden vastgelegd in een notariële akte en worden ingeschreven.

Volgens artikel 5:93 lid 2 BW kan de eigenaar van het erfpachtrecht vrij van ondererfpacht uitwinnen in geval van onbetaalde canon. Dit betekent dat hij het recht kan verkopen zonder belemmeringen. Echter, als de eigenaar heeft ingestemd met ondererfpacht in een notariële akte die is ingeschreven in de openbare registers, geldt deze bepaling niet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is de duur van het erfpachtrecht?

A

Partijen zijn vrij de duur van het recht te bepalen ex 5:86 BW

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat gebeurt er aan het einde van de erfpacht periode?

A

Indien de tijd waarvoor de erfpacht is gevestigd verstrijkt, zal de erfpachter doorgaans de zaak ontruimen. Indien hij dat niet doet dan loopt de erfpacht door (art. 5:98 BW). Als de eigenaar voor het officiële einde van de erfpacht of binnen 6 maanden daarna aan de erfpachter laat blijken dat hij de erfpacht als geëindigd beschouwt, dan moet de erfpachter de zaak ontruimen. Laat de eigenaar de termijn van 6 maanden verstrijken, dan kan hij de verlengde erfpacht ook beëindigen, maar dan moet hij een opzeggingstermijn van een jaar in acht nemen (art. 5:98 jo 5:88 BW).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hoe word het erfpachtrecht gewijzigd/tenietgaan?

A

Opzegging (artikel 5:87 BW): De regels voor opzegging verschillen afhankelijk van wie opzegt. In de akte van vestiging kan de eigenaar een opzeggingsbevoegdheid krijgen, maar deze mag niet gelden bij tekortschieten van de erfpachter.

Opzegging bij tekortschieten (artikel 5:87 BW): Als de erfpachter tekortschiet, kan de eigenaar opzeggen als hij ernstig tekortschiet in zijn verplichtingen, zoals het niet betalen van de canon gedurende twee jaar.

Onvoorziene omstandigheden (artikel 5:97 BW): Een rechter kan op verzoek de erfpacht opheffen of wijzigen als er sprake is van onvoorziene omstandigheden.

17
Q

hoe werkt opzegging ex art. 5:87 lid 1 BW?

A

voor opzegging door de erfpachter zijn de regels betrekkelijk gemakkelijk, dit is anders indien de eigenaar opzegt. In de akte van vestiging kan aan de eigenaar een bevoegdheid tot opzegging worden toegekend (jaar + exploot). De bevoegdheid mag geen betrekking hebben op tekortschieten van de erfpachter in de nakoming van zijn verplichtingen (art. 5:87 lid 3); zie daarvoor lid 2.

18
Q

Hoe werkt opzegging bij tekortschieten ex 5:87 lid 2 BW?

A

o De erfpachter is in verzuim (geen IGB vereist – art 6:83 sub a BW) de canon over twee jaren te betalen;
o Hij schiet in ernstige mate tekort in de nakoming van zijn andere verplichtingen.
 Moet wel in verband staan met de duur van het recht. Toerekenbaarheid is niet per se vereist, maar de tekortkoming moet wel door de eigenaar zelf zijn begaan.

19
Q

Kademuur

A

Partijen hebben bij vestiging van erfpachtrecht de vrijheid om naar eigen goeddunken de verhouding te regelen, mits dit niet in strijd is met het wezen van het erfpachtrecht. Het mag dus niet zover gaan dat er geen sprake meer is van een erfpachtrecht.

20
Q

Haven Zwartewaal

A

Ex art. 5:103 BW heeft de opstaller een gebruiksrecht op de grond voor zover nodig voor het volle genot van het opstalrecht, maar in beginsel niet meer dan dat. In deze zaak kreeg het gebouw een alomvattend gebruiksrecht t.a.v. de grond: een volledig gebruiksrecht. Dit is meer dan dat in art. 5:103 BW is opgenomen.
De vraag die in dit arrest centraal staat is of er extra bevoegdheden die niet uit art. 5:103 BW voortvloeien gevestigd kunnen worden.
Hoge Raad: ‘Ja, mits die extra toegekende bevoegdheden in zodanig verband staat met die welke de opstaller naar de aard van dat recht toekomen dat het gerechtvaardigd is die bevoegdheden als onderdeel van dat recht te behandelen.”