Underslæb Flashcards
Underslæb, hvilken §?
§ 278
Bestemmelsens ordlyd
For underslæb straffes den, som for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding
1) tilegner sig en fremmed rørlig ting, der er i hans varetægt, uden at forholdet falder ind under § 277,
2) fragår modtagelsen af pengelån eller andet lån til eje eller af en ydelse, for hvilken der skal svares vederlag,
3) uretmæssig forbruger ham betroede penge, selv om han ikke var forpligtet til at holde disse afsondrede fra sin egen formue.
Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1, nr. 1, omfatter ikke dispositioner over købte genstande, med hensyn til hvilke en sælger har forbeholdt sig ejendomsret, indtil købesummen er betalt.
Forklar § 278, stk. 1, nr. 1 (tingsunderslæb)
§ 278 vs. § 277: Forskellen består i varetægt! I § 277 er genstanden oprindeligt ikke i gerningsmandens varetægt
Det strafbare består i tilegnelse af tingen, dvs. handle lige som en ejers råden.
Underslæbet er fuldbyrdet ved genstandens tilegnelse
Det subjektive krav er forsæt. Berigelsesforsæt er også til stede, når gerningsmanden har indset, at han udsætter den berettigede for (væsentlig) risiko for tab.
Eksempel på tingunderslæb: Svigagtigt dobbeltsalg
- A har en campingvogn, som han sælger til B. Herefter sælger A igen campingvognen til C, idet A stadig har campingvognen holdene ved sig. Der skal være berigelsesforsæt.
- Hvis B har betalt A for vognen, hvor der typisk vil være tale om en speciesgenstand eller en genstand, hvor der er foretaget bindende individualisering, så vil A kunne straffes for underslæb i forhold til salget til C, da den campingvogn han nu sælger, ikke længere tilhører A, men den var i hans varetægt ved salg.
Forklar § 278, stk. 2
Ejendomsforehold: Her er genstanden overgivet til køber, men sælger har stadig forbeholdt sig ejendomsretten indtil køber har betalt hele købesummen.
At køber her tilegner sig tingen (udøver en ejers råden over tingen) er ikke at betragte som underslæb jf. § 278, stk. 2.
Leasingaftaler/lejeaftaler
Leaset bil dom: T ophørte med at betale leasingydelse for en bil, meddelte at han anså den for hans, og fortsatte med at bruge den til fogeden hentede den. LR lagde vægt på at leasingaftalen var indgået ml. erhvervsdrivende, og at aftalen ikke hjemlede en ret til at købe bilen efter aftalens udløb. Herefter afvistes stk. 2, og der blev straffet for underslæb.
Forklar § 278, stk. 1, nr. 2 (fragåelsesunderslæb)
Her har gerningsmanden modtaget den anden parts ydelse til fri anvendelse. Han straffes ikke for at disponere over det modtagne, men fordi han ved at benægte at han har fået den, gør han det vanskeligt for modparten at få opfyldt et krav om tilbagebetaling eller vederlag.
Subjektivt kræves forsæt; herunder at fragåelsen er sket mod bedre vidende
Forbrydelsen er fuldbyrdet ved fragåelsen.
Forklar § 278, stk. 1, nr. 3 (pengeunderslæb)
Bestemmelsen angår kun forbrug af penge som er betroet gerningsmanden
Anvendes typisk overfor advokat, kasserer osv.
Subjektivt kræves forsæt.
- Berigelsesforsættet er tilstede, når gerningspersonen indser, at han udsætter en berettiget for en væsentlig tabsrisiko.
Underslæbet er fuldbyrdet, når pengene er forbrugt under omstændigheder, der gør det klart, at det nødvendige beløb ikke vil være til stede, når dette kan kræves. Det kan også fuldbyrdes ved den blotte beslutning om at beholde pengene.
Domme vedr. pengeunderslæb
Direktør bruger forkerte penge til selskab
- T, der var direktør for i ApS, brugte størstedelen af et beløb, der fejlagtigt var blevet indbetalt til ApS’ bankkonto, til betaling af S’ gæld.
- T frifandtes for en tiltale for underslæb, da beløbet ikke kunne anses for at være betroet T som angivet i § 278, stk. 1, nr. 3, og for en subsidiær tiltale for ulovlig omgang med hittegods, da T’s udnyttelse af muligheden for at hæve beløbet ikke kunne anses som eller sidestilles med tilegnelse af fremmed rørlig ting.
Kassemedarbejder med ansvar for kassen tog penge
- T, der lejlighedsvis som afløser passede en kasse i et supermarked, tilegnede sig penge af kassen. Forholdet blev henført under § 278, stk. 1, nr. 3
- OBS: Ekspedienter som bruger penge fra en fælles kasse, begår typisk tyveri og ikke underslæb
Strafferamme
§ 285: Fængsel indtil 1 år og 6 mdr.
§ 286, stk. 2: Fængsel indtil 8 år ved særlig grov