Bedrageri Flashcards
Bedrageri, hvilken §?
§ 279
Bestemmelsens ordlyd
For bedrageri straffes den, som, for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, ved retsstridigt at fremkalde, bestyrke eller udnytte en vildfarelse bestemmer en anden til en handling eller undladelse, hvorved der påføres denne eller nogen, for hvem handlingen eller undladelsen bliver afgørende, et formuetab
Forklar bestemmelsens ordlyd
- Fremkalde, bestyrke eller udnytte en vildfarelse
- Grundbetingelsen for bedrageri er, at der hos offeret skal have foreligget en vildfarelse.
- Dette kan ske ved fremsættelse af positivt urigtige oplysninger, men også ved fortielser i forbindelse med aktiv adfærd. - Gerningspersonen skal have BESTEMT sin handling til en tabsvoldende disposition. Der ligger heri et krav om årsagssammenhæng ml. Vildfarelsen og dispositionen.
- Ex. forurettede overfører 5000 kroner i den tro, at gerningsmanden vil sende en Iphone, som gerningsmanden rent faktisk ikke har. - Dispositionen skal have medført et formuetab
- Det kræves ikke at formuetabet indtræder i og med den besvegnes disposition.
- Fx må den der ved svig opnår en fuldmagt, efterfølgende foretage yderligere handlinger, for at formuetab kan indtræde
Forsæt?
Subjektivt kræves det at der er handlet med forsæt til alle dele af gerningsindholdet.
Ansvaret udelukkes såfremt gerningsmanden ikke har været klar over den disponerendes vildfarelse.
Hvornår er bedrageri fuldbyrdet?
Forbrydelsen er fuldbyrdet, når formuetab eller en væsentlig risiko herfor er indtrådt
Domme om falsk franskmand
Falsk franskmand: Algerier levede illegalt her i landet under falsk fransk identitet. Under dette navn fik han udbetalt knap 77.000 kr. i sygedagpenge. Ved at fremkalde og udnytte vildfarelse hos kommunen om, at han var fransk statsborger og dermed havde lovligt ophold her i landet, havde han gjort sig skyldig i bedrageri
- I dag ville forholdet blive dømt efter § 289 a om socialbedrageri.
Tilegnelse af et beløb, der urigtigt var betalt to gange, anset som bedrageri og ikke pengeunderslæb - dom
Ved en fejltagelse betalte A en regning til anpartsselskabet S to gange. T, der var direktør for S, tilegnede sig den sidste betaling og erklærede overfor A, at denne betaling ikke var modtaget. Da beløbet ikke var betroet T eller S som angivet i § 278, stk. 1, nr. 3, kunne forholdet ikke henføres under denne bestemmelse. Forholdet henførtes derimod under § 279.
Forklar Fritidshuse i Spanien
Hvad? T havde firma med feriehuse i Spanien. T var tiltalt forfor bedrageri ved at skaffe sig uberettiget vinding at have bestemt firmaer til at annoncere for tiltaltes firma og til at levere tiltalte reklamemateriale til brug i samme, idet tiltalte fremkaldte og udnyttede den vildfarelse, at han ville og kunne betale for de bestilte ydelser, hvorved tiltalte, da dette ikke var tilfældet, påførte firmaerne tab.
Landsrettens afgørelse:
Det kan ikke afvises, at tiltalte kan have haft et vist grundlag for troen på sine muligheder for at betale de gældsposter, som tiltalen angår. Hertil kommer, at gældsforpligtelserne efter deres karakter - annonceudgifter m.v. for virksomheden støtter tiltaltes forklaring om at have regnet med, at virksomheden kunne fortsætte
Det tiltrædes herefter, at det ikke er fundet bevist, at tiltalte har gjort sig skyldig i bedrageri. Det bemærkes herved, at det ikke som af anklagemyndigheden for landsretten anført uden videre fører til domfældelse, at tiltalte i overensstemmelse med sin erkendelse er fundet skyldig i underslæb i forhold II, idet der må stilles større krav til den tabsrisiko, som skal foreligge som forudsætning for domfældelse for bedrageri end til den risiko, som begrunder domfældelse for underslæb, når der sker forbrug af betroede midler.
Forklar § 300a
”Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som, uden at betingelserne for at anvende § 279 foreligger, på retsstridig måde forsætligt eller groft uagtsomt bevirker, at en person, der befinder sig i en vildfarelse, af denne grund bestemmes til en handling eller undladelse, og derved påfører ham eller nogen, for hvem handlingen eller undladelsen bliver afgørende, et betydeligt formuetab”.
§ 300 a supplerer bedrageribestemmelsen i § 279, og adskiller sig herved ved, at ansvar ikke er betinget et berigelsesforsæt, at ansvar er betinget af, at det forvoldte formuetab kan anses som betydeligt, og at tilegnelse i form af grov uagtsomhed er kriminaliseret.
Særlig tænkt anvendt på udnyttelse af andres manglende forretningskyndighed
Forklar § 289
Skattebedrageri
Skærpet strafferamme for grove tilfælde af berigelseskriminalitet rettet mod offentlige midler
Selve kriminaliseringen sker i den relevante speciallov om skat, told osv.
Efter stk. 2 fremgår det, at § 289 kun kan anvendes, når den pågældende speciallov har fået indsat en henvisningsregel.
§ 289 kan kun anvendes ved forsætlige lovovertrædelser, jf. STRFL § 19
Forklar § 289 a
Socialbedrageri
Bestemmelsens stk. 1, 1. led, angår svig mht. Betaling eller tilbagebetaling af told eller afgifter
Stk. 1, 2. led, angår svig mht. Udbetaling eller tilbagebetaling af tilskud eller støtte
Efter stk. 2 kan også visse efterfølgende handlinger i relation til de omhandlede midler straffes
Fuldbyrdes, hvor man afgiver de urigtige eller vildledende oplysninger.