Tilpasset opplæring Flashcards
Tilpasset opplæring
Tanken om at undervisning må tilpasses og ta hensyn til individuelle forutsetninger, er logisk. Man kan ikke kreve det samme av alle klasser og alle elever i klassen. Alle elever, også de med særlige vansker eller særlige evner på ulike områder, må få møte utfordringer som de kan strekke seg mot, og som samtidig er realistisk i forhold til deres forutsetninger. Prinsippet om tilpasset opplæring innebærer for det første at den ordinære opplæringen – i klassen eller gruppen – må tilpasses elevenes evner og forutsetninger. Denne tilpassingen skal gjøres for å sikre at alle elever får best mulig utbytte av den ordinære opplæringen. Tilpasset opplæring stiller krav til variasjon i opplæringen.
Tilpasset opplæring 2
Det er en normal situasjon at det innenfor en klasse eller elevgruppe er en god del forskjeller i elevenes evner og forutsetninger, uten at det behøver å tilsi behov for spesialundervisning. Så langt det er råd, skal man gjennom den ordinære opplæringen – og ved hjelp av skolens ordinære ressurser og styrkingstiltak – forsøke å komme alle elever i møte med et tilpasset opplæringstilbud. Det skal bidra til å fremme læring, forebygge vansker, og man skal komme tidlig inn med adekvat tilpassing etter behov. Det kan samtidig redusere behovet for spesialundervisning. Når en elev viser tegn på vansker, må man derfor først vurdere om eleven kan støttes på en bedre måte ved å utvikle og tilpasse den ordinære opplæringen.
Tidlig innsats
Tilpasset opplæring handler om å sette inn tiltak for de elevene som trenger det, og helst så tidlig som overhodet mulig. Disse tiltakene kan settes inn både i den ordinære undervisningen og som spesialundervisning, og skal settes inn tidlig fordi faglige vansker som begynner i det små, kan vokse og bli store. Man skal altså ikke vente og se, men tvert imot arbeide forebyggende og proaktivt for i størst mulig grad å forhindre en videre uheldig utvikling. Tidlig innsats krever god informasjonsflyt mellom barnehagen og skolen, slik at man i skolen raskt er klar over og følger opp elever som har hatt spesialpedagogisk hjelp i barnehagen. Da må skolen allerede fra skolestart av, vurdere hva slags behov for oppfølgende støtte i form av spesialundervisning som eventuelt foreligger. Tidlig innsats omfatter derfor både forebygging og intervensjon.