Therapeutic Aspects Flashcards
שאלה כהתערבות
עצם תהליך המדידה, הניסיון למקם את עצמי ביחס לאחרים במשתנה פסיכולוגי, הוא עצמו מצביע על קיום של נפש, שאותה ניתן לסווג ולקטרג. השאלה אודות הנפש מצביעה על קיומה של הנפש. השאלה מהווה חוויה תוך נפשית.
מנטליזציה
היכולת של אדם לחשוב את עצמו או על עצמו, לעשות אינטרוספקציה במקום להתנהג את הדברים. הרצון והיכולת לחקור את המצב הפנימי של עצמי הם חשובים בקידום בריאות הנפש. טיפול נפשי כולל עיסוק בעיבוד מנטלי: אינטרוספקציה ומודעות למניעים, רגשות והתנהגויות. אנשים שמסוגלים למנטליזציה הם הרבה פעמים בעלי חוסן נפשי גבוה יותר ויכולת הסתגלות טובה יותר. אנשים אימפולסיביים לעומתם מתקשים במנטליזציה – קשה להם לעשות דיבור פנימי או חיצוני במקום להתנהג. ככל שאדם פחות מסוגל למנטליזציה, הסיכון הנפשי שלו גובר.
Self-observation
החלק העיקרי של התערבות פסיכולוגית מבוסס על צפייה עצמית של האדם.
מדידה כהתערבות
כשאנו מנטרים או מודדים את עצמנו, אנו משיגים תוצאות טובות יותר. סקר ארצי בקרב אנשים שהצליחו להוריד ממשקלם 15 ק”ג או יותר, ולשמור על משקלם החדש שש שנים בממוצע. המכנה המשותף: מדידה בבוקר. לדוגמה טיפול סיביטי.
משוב כהתערבות
נמצא שמשוב סדיר למטפל ולמטופל מפחית את שעורי הנשירה ומשפר את מצב המטופל. משוב למטפלים על מצב מטופליהם קיצר את הטיפול. יתכן שהסיבה לכך היא יותר תשומת לב למטופלים שעבורם מתקבל משוב – המטפל יודע שתפקודו עומד למבחן, לכן ביצועיו ישתפרו. דוגמה דומה: סטודנטים שלומדים בגלל מבחנים.
הערכה טיפולית לפי פין
הוא לקח אנשים שהגיעו לאבחון פסיכולוגי והעביר להם שאלון הערכה פסיכיאטרית ראשונית. לאחר מכן הוא נתן לאותם נבדקים פידבק – את הציון שקיבלו בשאלון, ואת האבחנה המתאימה לפי חומרת הסימפטומים. לאחר מכן הוא ביקש מהם למלא את השאלון שוב ומצא ירידה משמעותית בציון שלהם ובסימפטומים שלהם - המשוב הוביל לשיפור במצבם. קבוצת הביקורת לא קיבלה משוב, אלא רק נשאלה מה שלומה במהלך המפגש – והציון שלהם נותר זהה (השיפור אינו תוצאה של חלוף הזמן). כמו כן, נמצאה עלייה בדימוי העצמי של הנבדקים לאורך זמן, לעומת קבוצת הביקורת שדווקא חוותה ירידה.
Self-verification (Swann)
אנשים מעדיפים את מי שאומר להם את מה שהם תופסים כנכון לגביהם. אנשים לא מחפשים מחמאות ריקות או אמירות מרגיעות אם הן לא נכונות. להפך, הם ירגישו טוב יותר אם יאשרו את התחושות השליליות שלהם. כך אפילו ביתר שאת עבור הורים לילדים שמגיעים לאבחון.
מעצימי אמפתיה
הבוחן משתמש בכלל תוצרי המבחן - התשובה וההתבטאויות הנלוות - כאמצעי להתכוונן למצב הסובייקטיבי הבסיסי של הנבחן. כדי להגיע לתשובה הזו או להשתמש בביטוי או במילים אלה, מה היה על הפציינט לחוות? מה ניסה לתקשר באותו רגע? הבוחן מנסה להבין כיצד מרגיש הנבחן/המטופל במהלך האבחון. לכן פין הציע שהמבחנים מעצימים את האמפתיה של המאבחן.
Therapeutic assessment
במבחני טיאייטי שביצע במטופלים החליט פין להפוך את תהליך ההעברה להתערבות טיפולית – האבחון עצמו הוא טיפול. דרך מבחנים שונים ניתן להביא את הנבדק למצב שבוא הוא מבין שיש לו דרגות חופש, שאפשר לראות את העולם אחרת.