Tenta 4 (2019) Flashcards

1
Q

Beskriv metaboliska funktioner av nedanstående ämnen och ge exempel på metabola vägar dessa ämnen deltar i (minst ett exempel för varje ämne). Du behöver inte beskriva metabola processer du nämner men förklara kort och tydligt hur ämnena fungerar (skriv t.ex. ”transporterar elektroner” eller ”donerar energi från kemiska bindningar vid sönderfall” eller ”fungerar som bärare av ……” o.s.v.). Coenzym A Coenzym Q 1,3-bisfosfoglycerat Fosfoenolpyruvat NAD FAD ATP O2

A

Coenzym A= Aktiverar fettsyror på mitokondriens yttre membran innan nedbrytning

Coenzym Q = Tar emeot elektroner från NADH i komplex 1 och ifrån FADH i komplex 2 i elektrontransportkedjan.

1,3-bisfosfocylerat är steget efter glyceralaldehyd-3-fosfat i glykolysen.

Fosfofenolpyruvat är näst sista steget i glykolysen NAD överför H+ till acceptor -> NADH

FAD överför H+ till acceptor -> FADH

ATP kroppens energimolekyl

O2 finala acceptorn i elektrontransportkedjan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur är glukostransportören GLUT-4 lokaliserad i människokroppen? Vad kännetecknar GLUT-4 och hur den fungerar?

A

GLUT-4 återfinns i kroppens muskelvävnadens celler och adipocytvävnadens celler. Den har insulinstimulerat upptag. Vid måltid ökar blodglukos nivåerna i blodet vilket leder till att pancreas beta-celler utsöndrar insulin. GLUT 4 återfinns i cellmembranet men insulinet gör att fler GLUT 4 transportörer rekryteras till cellmembranet för att få ett så bra glukosupptag som möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv Cori-cykeln och dess funktion i kroppen.

A

Coricykeln är en cykel mellan levern och muskler där laktat som bildats i musklen under anaeroba förhållanden omvandlas till pyruvat i levern och sedan blir till glukos som kan gå in i muskeln igen. Detta gör att muskeln kan använda sig av laktat för att fungera under anaeroba förhållanden ex. vid högintensivt arbete då ATP-behovet stiger snabbare än tillgången på syre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka näringsämnen finns huvudsakligen i bönor? Beskriv hur två av dem bryts ned i mag- tarmkanalen.

A

I bönor finns framföralt protein och kolhydrater.

  1. Protein börjar brytas ned i magen där pepsidas spjälkar proteinerna till polypeptider och aminosyror.
  2. Pankreas kommer sedan utsöndra elastas, karboxypepsidas, tyrosin, chymotrypsin för att spjälka vidare till oligopeptider och aminosyror.
  3. Aminosyrorna kommer sedan spjälkas av aminosyrapepsidas och di-tri-pepsidas i tunntarmen så vi får ut aminosyror.
  4. Kolhydraterna bryts först ner i munnen av amylas så vi får polysackarider.
  5. Sedan kommer magens låga ph göra att amylaset slutar verka och pankreatiskt amylas tar över och spjälkar de till disackarider.
  6. I tunntarmen kommer sedan exempelvis maltase och isomaltase utsöndras som gör att vi får ut monosackarider i form av fruktos, galaktos och glukos
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

A: Vad innebär det att aminosyror kan vara glukogena eller ketogena?

B: Vissa aminosyror är både glukogena och ketogena – förklara hur det kan vara så.

A

A) Glukogena aminosyrors nedbrytningsprodukter kan bilda glukos genom att gå in i glukogenesen Ketogena aminosyrors nedbrytnings produkter kan ej bilda glukos men kan direkt brytas ned till acyl-CoA eller acetyl-CoA

B) Nedbrytnings produkterna kommer ut som acetyl-CoA, acetoacyl-CoA eller som glukos prekursorer: acetoacetat, fumarat och pyruvat

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv urea cykeln och diskutera dess kopplingar till citronsyracykeln.

A

Ureacykeln är placerad i levern där dess uppgift är att omvandla toxisk ammoniak till mindre toxisk urea som kan transporteras ut ur kroppen med urinen.

Koppling till ureacyklen är fumarat, malat (bildas från fumarat) och aspartat (bildas av oxaloacetat/glutamat)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ärftliga metabola sjukdomar beror i de flesta fall på att en individ har en mutation i en gen kodande för ett enzym som är involverat i någon metabol väg. Detta leder till att individen får tillgång till en lägre mängd funktionellt enzym, vilket i sin tur orsakar sjukdom. På vilka fyra övergripande behandlingssätt kan man ge en individ tillgång till en större mängd funktionellt (”friskt”) enzym?

A

Benmärgstransplantation

organtransplantation

Enzymsubstitution

Genterapi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

A: Precisera var i cellen beta-oxidation sker. (0.5 poäng)

B: Precisera var i cellen fettsyrasyntes sker. (0.5 poäng)

C: Acetyl CoA karboxylas spelar en nyckelroll i metabolismen av fettsyror och dess aktivitet regleras därför av bland annat hormoners signalering. Nämn två hormoner vars signalering påverkar enzymets aktivitet samt ange hur enzymets aktivitet påverkas av respektive hormon, dvs aktiveras enzymet eller hämmas det? (2 poäng)

D: Hur kan en aktivering av enzymet acetyl-CoA karboxylas orsaka en hämning av nedbrytning av fettsyror via beta-oxidation? (1 poäng)

A

A) Mitokondriens matrix

B) Cytosolen

C) Inuslin stimulerar genom att defosforylera enzymet medan glukagon fosforyleras enzymet och hämmar de.

D) ?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

A: I vilket organ och i vilken celltyp bildas hormonet glukagon? (2 poäng) B: Vilket organ kan sägas utgöra målorganet för glukagon, dvs vilket är organet som i huvudsak påverkas av förhöjda plasmanivåer av hormonet? Ange också varför just detta organ, och inte övriga organ, påverkas av glukagon?

A

A) Pancreas alfa celler.

B) Levern står främst för blodsocker regleringen i kroppen och glukagon är ett av de främsta hormonen. De vägar som glukogen påverkar finns i levern

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Glukos-6-fosfat kan sägas utgöra ett viktigt vägskäl i metabolismen eftersom molekylen kan processas i fyra olika riktningar. Vilka? Med andra ord, vilka fyra metabola vägar kan molekylen gå in i eller till vilka fyra viktiga molekyler kan glukos-6-fosfat direkt omvandlas?

A

Pentosfosfatasvägen

Glykolysen

Glukoneogenesen

Glukogenes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

A: Levern är ett centralt organ i metabolismen. Beskriv kortfattat hur metabolismen av kolhydrater ser ut i detta organ vid en situation med låg Insulin/Glukagon-kvot (dvs situationen vid fasta). (2 poäng)

B: Var bildas adrenalin och hur påverkar förhöjda plasmanivåer av detta hormon plasmanivåerna av glukos och fettsyror (det vill säga sänker eller ökar hormonet plasmanivåerna av de båda molekylerna). (1.5 poäng)

C: Vilken enskild faktor har störst betydelse för regleringen av insulinfrisättning från pankreas β-celler? (0.5 poäng)

A

A) Vi kommer här inte ha tillgång på glukos och därför kommer glukoneogenesen att induceras samtidigt som glykogen kommer brytas ner till glukos och frisättas till blodet. Går vi över i en svält situation kommer fett att vara våran främsta energikälla och då kommer vi bilda ketokroppar pga att vi får ett överskott på acetyl CoA. Att vi då får ett överskott på acetyl-CoA är för att CAC har en begränsad mäng på oxaloacetat då de nybildas från glykolysens pyruvat.

B) Adrenalin höjer blodsockret och inducerar lipolys vilket höjer fettsyrakoncentrationerna. Bildas i binjurebarken

C) Blodglukoshalt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ange vilka av följande påståenden om kolesterolmetabolism som är sanna genom att ringa in siffran.

  1. Kolesterolestrar är mer hydrofila än kolesterol
  2. Kolesterolestrar är mindre hydrofila än kolesterol.
  3. Kolesterolestrar förekommer i riklig mängd i cellmembranet. 4. Kolesterolestrar förekommer inte alls i cellmembranet.
  4. Kolesterol kan syntetiseras i de flesta vävnader
  5. Kolesterol syntetiseras endast i levern.
  6. Kolesterol kan degraderas i alla vävnader.
  7. Kolesterol degraderas endast i levern.
  8. Aldosteron är ett hormon som bildas med kolesterol som utgångspunkt.
  9. Insulin är ett hormon som bildas med kolesterol som utgångspunkt.
  10. Gallsalter re-absorberas i ileum.
  11. Gallsalter re-absorberas i duodenum.
  12. När intaget av kolesterol i födan är högt ökar mängden av enzymet HMG-CoA reductase.
  13. När intaget av kolesterol i födan är högt minskar mängden av enzymet HMG.CoA reductase.
  14. Det behövs 6 aktiverade ”isopren-enheter” (isopentylpyrofosfat/Dimetylallyl pyrofosfat) för att bilda Squalene (30 kolatomer).
  15. Det behövs 5 aktiverade ”isopren-enheter” (Isopentylpyrofosfat/Dimetylallyl pyrofosfat) för att bilda Squalene (30 kolatomer).
A

w

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv kortfattat hur endogen samt omvänd (reverse) kolesteroltransport sker. Ange vilken lipoproteinpartikel som dominerar respektive transport samt ange vilken receptor som respektive lipoproteinpartikeln binder till.

A

Exogen transport handlar om kylomikronmetabolismen. Kylomikronerna bryts ner till fettsyror och glycerol och tas upp av eneterocyterna. Dessa att även upp kolesterol och sammansätter de hela till kylomikroner som frisätts i de lymfatiska systemet för vidare transport till blodet där de utsätts för lipoproteinlipas så dessa åter igen spjälkas. Kylomikronresterna tas upp i levern aia endocytos ( LDL-receptorn) och endosom smälter samman med lysosom samtidigt som ldl receptor återgår till cellmembranet. Innehållet degraderas och vi får aminosyror, kolesterol, fettsyror. Resterna som finns kvar efter metabolism i levern packas i VLDL som går in i den endogena vägen.

Endogena vägen. Sr-b1 receptorn. VLDL spjälkas på liknande sätt som kylomikronerna resterna kalas för IDL och ??? HDL= för tillbaka överskott av fett från perifera vävnader til levern

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Fyll i det saknade ordet. Co-translationell sortering används för proteiner som skall till …………………………….., …………………………..och ……………………………….. Post-translationell sortering används för proteiner som skall till ………………………… och ………………………..…. N-länkad glykosylering sker i…………………………………………..Vid vesikelfusion binder proteinet ………………………..på vesikeln till …………………………på målmembranet. Proteiner som sorteras till………………………………har modifierats med Mannose-6-fosfat.

A

Fyll i det saknade ordet. Co-translationell sortering används för proteiner som skall till sekretoriska vesiklar, plasmamembranet och lysosomer. Post-translationell sortering används för proteiner som skall till kärnan och mitokondrien. N-länkad glykosylering sker i er. Vid vesikelfusion binder proteinet ………………………..på vesikeln till …………………………på målmembranet. Proteiner som sorteras till lysosom har modifierats med Mannose-6-fosfat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

A) I vilka två organ i kroppen finns majoriteten av glykogenet? (2 p.)

B) Vilka enzym bygger upp den linjära respektive den förgrenade strukturen i en befintlig glykogenpartikel? (2 p.)

A

A) Levern och skelettmuskulatur

B)Bygger upp linjära delen: glykogensyntas Bygger upp förgrenad del: Branching enzym

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

A) Vilka två faser består pentosfosfatbanan av? I vilken fas produceras NADPH respektive ribos-5-fosfat? (2 p.) B) Nämn en metabol sjukdom (en enzymbrist) som gör att pentosfosfatbanan inte fungerar som den skall. (2 p.)

A

A: Oxidativ fas och icke oxidativ fas. I oxidativ fas fås NADP och ribos-5-fosfat

b) Glukosfosfatdehydrogenas-brist mutation i G6PD genen.

17
Q

Markera i figuren nedan vilket enzym som saknas/är brist av vid a) Laktosintolerans (1 p.)

b) Galaktosemi (den vanligaste formen) (1 p.)
c) Är laktosintolerans en allergi? Varför eller varför inte? (2 p.)

A
18
Q

Hur sker aktiveringen/signaleringen av ett kinase om du gör en jämförelse med heterotrimeriska G-proteiner?

A

Fosforylering/defosforylering avaktiverar/aktiverar.

G-proteiner är lokaliserade i cellen samtidigt som de sträcker sig över cellmembranet. En signalmolekyl binder till domän på utsidan cellen som då påverka domän intracellulärt som binder till specifikt g-protein.

19
Q

Ett enzym katalyserar en reaktion som i nedanstående figur där initialhastigheterna för reaktionen är plottad mot koncentrationen tillsatt substrat.

a) Markera i grafen och ange ett uppskattat värde på Vmax för enzymet.
b) Markera i grafen och ange ett uppskattat värde på KM för enzymet.
c) Rita schematiskt i grafen hur kinetiken ändras när en konstant koncentration av en kompetitiv inhibitor sätts till vid reaktionerna.
d) Vad händer med Vmax när en kompetetiv inhibitor sätts till? Klistra kn bild

A

D) En kompetativ inhibitor tvälar med substratet om att binda in till de aktiva sätet. Vmax kommer vara oförändrat med Km kommer öka

20
Q

Enzymer kan undergå kovalent modifiering såsom fosforylering och på så sätt aktiveras för att bli mer effektiva katalysatorer när det behövs.

a) Vad är samlingsnamnet för enzymer som adderar fosfatgrupper?
b) Vad är samlingsnamnet för enzymer som i sin tur tar bort fosfatgrupper?
c) Namnge ett substrat som fosfatgruppen kommer ifrån.
d) Beskriv kort och namnge två andra sätt som enzymer kan aktiveras på.

A

A) Fosforylas

B)Fosfatas

C) ADP->ATP

D) kovalent modifiering eller zymogen form som aktiveras genom förändring av biokemin, ex pH förändring