Gammal Tenta 1 (2017) Flashcards

1
Q

Redogör för rollen hos acetyl-CoA i den totala nedbrytande metabolismen. Rita en schematisk bild som visar hur acetyl-CoA bildas av olika bränslemolekyler och hur energi (från acetylgruppen) skickas vidare till oxidativ fosforylering. Obs! Inga detaljer om deltagande metabola vägar krävs men skriv namn på centrala metaboliter/kofaktorer.

A

Bildas i länk reaktion mellan glykolys och CAC eller B-oxidationen eller från ketokroppar

Bränsle i CAC Kan bli fettsyror -> triglycerider (energilagring) Kolesterol som används i cellmembran,steroidhormoner, gallsalter.

Ketokroppar som hjärnan kan använda som bränsle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Berätta om GLUT 4. Vad är det för typ av transportör? (1) Vilken specifik egenskap karakteriserar GLUT 4? (1p) I vilka organ finns GLUT 4 (i första hand)? (1p) Vilken betydelse för glukosomsättning har GLUT 4 efter en måltid? (1p)

A

1) passiv transport via faciliterad diffusion. 2) är insulinsignaleringsberoende. 3) Muskelceller och fettceller. 4) Efter måltid stiger blodglukoshalten, insulin utsöndras då från pancreas beta-celler vilket rekryterar flera GLUT-4 transportörer till cellmembranet som kan ta upp glukos för att minska halten glukos i blodet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför kan inte acetylCoA (och därmed fria fettsyror) fungera som substrat vid glukoneogenesen? Citronsyracykeln och glyoxylatcyceln bör ingå i resonemanget.

A

fettsyror kan inte in i glukogenesen på grund utav att vi ej har glykokalyxcykeln. I glukokalyx cykeln avår ej koldioxid vilket de gör i citronsyracykeln så vi kan inte omvandla acetat till glukos. Undantag: Fettsyror med ojämt antal kol är ovanliga och unika då dem kan generar glukos. Propionyl CoA som bildas efter thiloysen i b-oxidationens sista steg omvandlas till citronsyracykelintermediären succinyl CoA. Kan sedan bli till oxaloacetat som sedan man bli till glukos genom glukoneogensen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

A: Vilka enzymer bryter ned proteiner under digestionen? B: Varför finns det flera enzymer som deltar i nedbrytningen? Finns det någon skillnad mellan dem? C: Vad är ett proenzym?

A

A) Pepsin, Trypsin, chymotrypsin, Elastas, karboxypepsidas, aminopepsidas, di-tri-pepsidas. B) Ja de finns en skillnad mellan enzymerna då dem bryter ned olika aminosyror. EX: trypsin har en sur aminosyra i sin ficka och bryter ned arginin Chymotrypsin har en hydrofob ficka som klyver metamin Elastas har en blockerad bindingsficka som klyver valanin C) Proenzym eller zymogen är ett inaktivt förstadium till en aktiv form av ett enzym. I mag-tarmkanalen förekommer det flera proenzym ex: pepsinogen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv de två systemen för intracellulär degradering av aminosyror översiktligt: vad heter de och vad skiljer dem åt?

A

Lysosomen innehåller proteaser och andra enzymer och har ett pH på 4 eller 5. Här bryts diverse biomolekyler ner genom en icke-selektiv process som dock kan över gå till att bli selektiv vid en svält situation. Felveckade proteiner märks med ubiquitinnin och degraderas i proteosomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad händer med kvävet från Heme-gruppen vid nedbrytning av röda blodkroppar?

A

De blir till bilrubin som är en avfallsprodukt av detta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ärftliga metabola sjukdomar beror i de flesta fall på att en individ har en mutation i en gen kodande för ett enzym som är involverat i någon metabol väg. Detta leder till att individen får tillgång till en lägre mängd funktionellt enzym, vilket i sin tur orsakar sjukdom. På vilka fyra övergripande behandlingssätt kan man ge en individ tillgång till en större mängd funktionellt (”friskt”) enzym?

A

enzymsubstitution Benmärgstransplantation Organtransplantation Genterapi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

A: Vid β-oxidation av en fettsyra med ett jämnt antal kol bildas tre olika produkter som senare kan användas för energiproduktion (i form av ATP). Vilka är de tre produkterna? (1.5 poäng) B: Precisera var i cellen β-oxidation respektive fettsyrasyntes sker? (1 poäng) C: Fettsyrametabolismen regleras på flera nivåer. Bland annat sker detta genom att hormoner och allostera modulatorer påverkar aktiviteten på enzymer involverade i syntes och degradering av fettsyror. Speciellt ett enzym involverat i fettsyrasyntes utgör en viktig kontrollpunkt i metabolismen av fettsyror. Vilket är enzymet och hur påverkas dess aktivitet av cellsignalering som inducerats av hormonet glukagon (rätt enzym krävs för att poäng skall erhållas)? (1 poäng) D: Fettsyrasyntes är ett exempel på så kallad reduktiv biosyntes. Vilken molekyl används som reduktionsmedel vid syntes av fettsyror? (0.5 poäng)

A

A) NADH, Acetyl CoA, FADH2, Acyl-CoA B) Mitokondriens matrix=beta oxidation Cytosolen=fettsyrasyntes (acetyl coa kan ej ta sig över mitokondriens membran) C)Enzym: acetyl-CoA karboxylas Enzymet hämmas genom att glukagon fosforylerar enzymet. D) Krävs 2 NADPH för att köra fettsyrasyntas och det katalyseras av de multifunktionella enzymet fettsyrasyntas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Glukos-6-fosfat kan sägas utgöra ett viktigt vägskäl i metabolismen eftersom molekylen kan processas i fyra olika riktningar. Vilka? Med andra ord, vilka metabola vägar kan molekylen gå in i eller till vilka viktiga molekyler kan den omvandlas? (4 poäng

A

Substrat i pentosfosfatcykeln Glukoneogenes Glykolysen glukogenesen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

A: Hormoner reglerar metabola processer via i huvudsak tre principiellt olika mekanismer. Vilka? (3 poäng) B: Vilken enskild faktor har störst betydelse för regleringen av insulinfrisättning från pankreas β-celler? (1 poä

A

A) -kontrollera tillgängligheten av substrat - Modulera metabola enzymers aktivitet - Kontrollera mängden av metabolt enzym B) Blodglukos nivån

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

A: Levern är ett centralt organ i metabolismen. Beskriv kortfattat hur metabolismen av kolhydrater ser ut i detta organ vid en situation med låg Insulin/Glukagon-kvot (dvs situationen vid fasta/svält). (2 poäng) B: Nämn en så kallad insulinantagonist. (0.5 poäng) C: Så kallat insulinmedierat glukosupptag sker med hjälp av en specifik glukostransportör. Vilken är glukostransportören och i vilka två vävnader sker denna typ av glukosupptag framförallt? (1.5 poäng)

A

A) Glykolysen kommer hämmas och glukoneogenesen kommer främjas. Glukagon kommer utsöndras från paneras alfaceller och inducera nedbrytning av våra energilager så dem kan användas som substrat i glukoneogenesen. Glykogen kommer också brytas ned till glukos, fett till fettsyror och glycerol. Vi kommer också ha en begränsad mängd på oxaloacetat eftersom glykolysen ej körs. Vilket kommer leda till ett överskott av acetyl-coa då de ej kan gå in i CAC. Ketokroppar kommer då bildas då kroppen använder fett som sin främsta energikälla vid svält. Ketokropparna förser hjärnan med energi då de endast är ketokroppar som kan ta sig över blod-hjärnbarriären.

B) Glukagon

C) GLUT-4 sker i muskelceller och fettceller

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Utgångspunkten för kolesterolsyntes är en enkel molekyl. Vilken? (1p). Statiner tillhör en grupp av mediciner som används för att påverka kolesterolomsättning och därigenom minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Beskriv vad som händer när medicinen tas

A

A) acetyl CoA b) Minskar p-kolesterol genom att inhibera HMG-CoA reduktas genom komparativ inhibering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

I blodet transporteras fria fettsyror bundet till albumin. Varför? (1 p). Alla lipoproteinpartiklar innehåller ett Apolipoprotein. Vilken funktion har Apolipoproteinerna? (1 p). Metabola syndromet är förknippat med låga nivåer av HDL kolesterol. Förklara hur det kan förknippas med ökad risk för hjärt-karlsjukdom (2p).

A

A) albumin är ett transportprotein för fria fettsyror B) Finns för struktur och omsättning C) HDL är kroppens “goda” kolesterol som tillverkas i levern förs ut i kroppen och tar upp överflödigt kolesterol och transporteras tillbaka till levern där de bryts ned. Utan HDL kommer vi mycket överskotts kolesterol samt LDL kolesterol som är de “farliga” kolesterolet som lägger i i blodkärlen och bildar plack.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Sortering av proteiner kan ske cotranslationellt eller posttranslationellt. Vilken av mekanismerna används för proteiner som skall till: Lysosomen, Mitokondrien, Cellmembranet, Kärnan. (4p)

A

Lysosom, cellmembran; Cotranslationellt

Kärnan, mitokondiren; Posttranslationellt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

a) I vilka två organ i kroppen finns majoriteten av glykogenet? (1 p.) b) Vilket enzym bryter ner den linjära delen i glykogen? (1 p.) c) Skriv i tabellen nedan hur glykogenesen (bildande av glykogen) respektive glykogenolysen (nedbrytning av glykogen) regleras, dvs. aktivering eller inhibering, av de olika molekylerna.

A

A) Skelettmuskler och levern

B) Glykogenfosforylas

C)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

a) Vad är pentosfosfatbanans huvudsakliga uppgift, dvs vilka viktiga molekyler bildas? (2 p.)
b) Nämn en metabol sjukdom (en enzymbrist) som gör att pentosfosfatbanan inte fungerar som den skall. (1 p.)
c) Vilka två monosackarider består sukros (eller sackaros) av? (1 p.)

A

A) Bilda NADPH och ribose-5-fosfat B) Glukos-6-fosfatdehydrogenasbrist defekt i G6PD genen

C) Fruktos och glukos

17
Q

Markera i figuren nedan vilket enzym som det är brist av/saknas vid a) Laktosintolerans. (1 p.) b) Galaktosemi (den vanligaste formen). (1 p.) c) är laktosintolerans en allergi? Varför eller varför inte? (2 p.) Klistra in bild

A

A) Laktas B) Galaktos-1-fosfat uridylyltransferas C) Nej de handlar om brist på lastas och laktosen hamnar i tjocktarmen där bakterier bryter ner de istället så de blir smärtor och gaser. Vid allergi ges immunrespons

18
Q

Celler pratar/kommunicerar med varandra, beskriv hur de gör detta med avseende på avstånd från varandra.

A

Signalmolekyler skickas från cell till cell

Autokrint= signalmolekyl når recptor på cell den utsöndrades ifrån

Parakrint = diffusion till närliggande celler

Neurokrint= synaps

endokrint= hormon i blodet

19
Q

Förklara och rita schematiskt upp hur en allosterisk aktivator kan binda in till en enzymdimer och påverka enzymkinetiken. (Enzymdimer = två st identiska proteiner som vardera har enzymatisk förmåga och binder icke-kovalent till varandra.)

A

?

20
Q

Bilden visar schematiskt hur energinivån ändras under en okatalyserad reaktion där substrat (S) omvandlas till produkt (P). a) Hur skulle energinivåerna kunna se ut om ett enzym som katalyserar reaktionen sättas till? Rita i bilden nedan. b) När binder enzymet som bäst till substratet? c) Ge exempel på molekylära interaktioner som är inblandade i enzymkatalys och substratspecificitet. Klistra in bild

A

A) snabbare

B) Så nära övergångstillståndet som möjligt

C) Elektrostatisk katalys

Nukleofil katalys

Kovalent katalys