Tenta 2024 Flashcards
Redogör för oljans funktion i den intraorala röntgenapparaten. Vad fyller den för funktion och vad blir konsekvenserna om olja dränerats (teknik, fysik, strålbiologi, patient)
Oljan kyler, isolerar och filtrera strålningen som bildas. Oljan omger röntgenröret där strålarna bildas. Röntgenröret består av en positiv anod med en reflektor i volfram samt en negativ katod i koppar med en volframplatta (röntgenfokus). Röret är i vakuum för att elektronerna inte ska krocka med luftens partiklar och för att glödtråden inte ska brinna upp. En rörspänning på 75kv anläggs mellan anoden och katoden samt rörström (ma) som får glödtråden att producera ett elektronmoln. Elektronerna som har en negativ laddning drar sig till den positiva anoden där de slår in i volframplattan med en hastig inbromsning. Den snabba inbromsningen av elektroner bildar bromsstrålningen som i sin tur kollimineras genom röntgenfokus ut i riktmedlet och blir en bild. Förutom bromsstrålning bildas värme och lågenergisk strålning som behöver filtreras bort för att inte spridas okontrollerat. Läcker oljan fungerar inte kylning, isolering eller filtrering optimalt. Strålningen filtreras inte när oljan inte fungerar optimalt och lågenergisk strålning som egentligen filtreras bort sprids i rummet. Röntgenapparaten kan bli överhettad och gå sönder. Att filtrering inte fungerar resulterar i att patienten bestrålas av en önödigt hög dos som absorberas i mjukvävnaden och inte ger någon ytterligare diagnostisk information. Det kan få konsekvenser då strålningen är joniserande, vilket innebär att den kan påverka biologiskt genom att interagera med celler och ge DNA-skador som kan resultera i cancer. Skador som kan uppstå inom dental röntgen är så kallade stokastiska, dvs det finns inget gränsvärde för när skador uppstår men risken för att skador ska uppstå ökar med högre dos.
Om röntgenapparaten läcker olja redogör för vidare åtgärder relaterat till gällande föreskrifter (får kolla SSM föreskrifter)
Incidensen ska rapporteras och apparaturen ska tas ur bruk. Enligt SSMFS 2018:5 3 kap paragraf 10 ska en händelse som inträffar vid en medicinsk exponering redovisas i en skriftlig rapport till strålsäkerhetsmyndigheten inom 3 mån från händelsen. Enligt SSMFS 2018:5 5 kap paragraf 5 ska egenskaper som avviker från acceptanskriterna för utrustning som används vid medicinsk exponering rättas till och omedelbart tas ur bruk. Verksamheten ska styras, ledas, utvärderas och utvecklas med stöd av ledningssystem och det ska finnas dokumenterade rutiner kring vilka rutiner som ska vidtas konstaterade avvikelser (SSMFS 2018:2). De åtgärder som behövs för att förhindra att brister i strålskyddet uppträder eller återkommer, ska genomföras så snart som möjligt (2018:2). Innan strålkällan återigen får användas i verksamheten skall kontroll utföras. Kontrollen ska dokumenteras och sparas så länge strålkällan finns i verksamheten (SSMFS 2018:2). Det är RalF som ser till att signaturer och kontroller utförs korrekt. Jag skulle också se till att ha ett kompetensmöte med all personal för att säkerställa att alla är uppdaterade gällande rådande riktlinjer och har rätt kompetens för att arbeta så säkert och strålhygieniskt som möjligt (2018:2 kap 2 paragraf 9).
Din vän som är tandhygienist har egen klinik du är RalF på, hen har fått förslag om att ta emot barnpatienter från en privatklinik där hen ska utföra vanlig undersökning med karies, parod samt bettutvecklingskontroller, samtliga barn i ålder 10-11 år ska ha rtg, samt lägesbestämning av 3or. Din vän vill ha dina synpunkter på detta förslag. Hur förhåller du dig, i egenskap av radiologiskt ledningansvarig vid kliniken, till tandläkarens förslag? Vad meddelar du din vän? Redogör och reflektera.
Kritiskt. RalF ansvarar för berättigandebedömning och optimering (SSMFS 2018:2 3 kap §2). Innan beslut om rtg ska anamnes, klinisk us och tidigare rtg beaktas för att kunna göra en berättigandebedömning i det individuella fallet. Nytta ska överväga risk med exponering och tillföra information för diagnostik, beh, prognos. Att screena patienter för att fastställa deras tandstatus är förbjudet enligt SSMFS 2018:2 3 kap §3. Det är inte kostnadseffektivt eller strålhygieniskt att arbeta på det sättet och vinsten i förhållande till vårdinsatsen är lg då onödiga bilder tas och barnet utsätts för onödig strålning. Att alla barn i 10-11 års ålder ska tas rtg för lägesbestämning av 3or om dessa inte erupterat är förbjudet, detta är screening. Indikation för rtg av 3or som inte har erupterat är att man inte kan palpera dessa buckalt. Min vän kan inte göra en berättigandebedömning för bettutvecklingskontroller då hens kompetens är inom karies och parodontit inte det området enligt SSMFS 2018:5.
Din vän som är tandhygienist har egen klinik du är RalF på, hen har fått förslag om att ta emot barnpatienter från en privatklinik där hen ska utföra vanlig undersökning med karies, parod samt bettutvecklingskontroller, samtliga barn i ålder 10-11 år ska ha rtg, samt lägesbestämning av 3or. Din vän vill ha dina synpunkter på detta förslag.
Du rekommenderar att inte göra detta.
Reflektera kring ett upplägg som är i linje med ditt uppdrag som Ralf och gällande regelverk.
Som RALF måste jag se till att en berättigandebedömning och optimering görs innan exponering. Eftersom min vän inte har rätt kompetens att bedöma om röntgne är indicerat behöver förslaget utformas på ett sätt där det kan utföras av en person med rätt kompetens. Ett alternativ är att hen tar in barnen för us. I de fall där permanenta treor inte erupterat bokas en bettkontroll hos en tandläkare, som gör en berättigandebedömning ifall rtg behöver utföras för lägesbestämning om 3orna inte kan palperas buckalt. SSMFA 2018:5.
Första bilden på skrivbordet. Förklara för din kollega hur bild A är tagen i förhållande till bild B, och hur du kommer fram till denna slutsats
Objekten förhåller sig olika till varandra när betraktningsvinkeln ändras beroende på deras position i relation till detektor och betraktaren (fokus). Fokusnära föremål (buckala) förskjuts mer i strålriktningen än detektornära (palatinala). För att lägesbestämma krävs två bilder tagna ur olika projektioner (15 graders skillnad) med detektorn placerad på samma stället. Man måste även kunna identifiera fasta strukturer och använda dessa som referens. I uk kan foramen mentale (buckal), linea mulohyoidea (lingual), linea oblique (buckal) samt att tandbågen svänger i uk front användas. Avgör först skillnaden mellan bilderna i horisontal- eller vertikalled. Sedan hur bilderna är tagna i förhållande till varandra. Lägesbestäm sedan strukturernna. På bild B täcker linea oblique 2/3 av 48 krona, på bild A har strukturen förflyttats och täcker så gott som hela kronan. Den stora skillnaden är i vertikalled. Eftersom linea obliqe är en känd buckal struktur som har förflyttats uppåt i bild A (buckala strukturer förskjuts i strålriktningen) går det att strålriktningen kommit apikalt ifrån. I bild A ser vi en del av basis och hur kronorna smetats ut, dessutom ser rötterna kortare ut. Med den samlade informationen går det att utläsa att bild A är överaxial i förhållande till B.
Bild 1 på skrivbordet. Förklara varför vald skillnad i projektion ger det bästa utfallet avseende mandibularkanalens förflyttning.
Mandibularkanalen löper horisontellt hade en projektionsskillnad i horisontalled inte gett samma förflyttning av kanalen och det hade varit svårare att lägesbestämma strukturen. I uk används projektionsskillnad i vertikalled med fördel medans i ök går att ändra i horisontalled.
Bild 1 på skrivbordet. Lägesbestäm den angulära bendefekten 47 mesialt. Har den sin utbredning buckalt eller lingualt.
Bendefekten är lingualt åt. I bild B syns en tydlig angulär defekt medan det i hild A är något mer radiopakt ( ena väggen av defekten med). Bild är överaxial i förhållande till bild B och bendefekten har rört sig i motsatt riktning från strålarna och benväggen rört sig med strålarna är väggen buckalt åt= utbredning av defekt lingualt.
Bild 2 på skrivbordet, bild A. Vad anser du om rtg som utfördes med avseende på bildkvalitet och eventuella konsekvenser för diagnostik. Hade du varit nöjd eller hade du önskat ta om någon bild alternativt kompletterat med någon bild
Bildplattans placering är för anterior. För en molar bw ska den distala delen av andra premolaren vara med i bild och i detta fall är det distala 4an vilket resulterar i att viktigt diagnostisk information posteriort missas. Det är inte fp mellan molarerna, strålriktningen i horisontalled är inte optimal= ej ortoradiell, för distalexcentrisk. Centrering av riktmedlet är bra och det går att följa marginala benet. Däremot är inte tuber med i molar bw, vilket jag hade velat se. Utan fp är det svårare att diagnosticera karies approximalt och patologi kan missas. Gäller även områdena distalt. På bild B är det fp, tar ej om denna bild om det finns tidigare rtg med tuber och bilder distalt om 48 finns. Beakta pats anamnes och kliniska fynd för att göra en berättigandebedömning om det är indicerat att komplettera rtg. Dessa uppgifter saknar jag.
Bild 2 på skrivbordet. Bild B. Vad anser du om rtg som utfördes med avseende på bildkvalitet och eventuella konsekvenser för diagnostik. Hade du varit nöjd eller hade du önskat ta om någon bild alternativt kompletterat med någon bild
Bildplattans placering för posteriort placerad. Bilden syftar till att vara en premolar bw och i detta fall syns inte cuspidernas distala del. I uk syns inte hela fyran. fp mellan premolarerna vilket är bra (strålriktning bra i horisontalled). Riktmedlet är centrerat och bilden har inga bländare. Bilden är ljus, felexponerad? Bilden bör vara mer anterior, om tidigare bilder finns att tillgå och inga kliniska fynd dykt upp under undersökningen som ger en indikation att ta en rtg längre fram nöjer mig med denna.
Bild 2 på skrivbordet. Bild C. Vad anser du om rtg som utfördes med avseende på bildkvalitet och eventuella konsekvenser för diagnostik. Hade du varit nöjd eller hade du önskat ta om någon bild alternativt kompletterat med någon bild
Misstänker att bilden syftar till att vara en premolarbw. Placeringen är för posterior, distala delen av cuspiden är ej med ii bilden och inte heller fyran i uk. Inte fp mellan premolarerna, inte ortoradiell. Svårt att följa marginala benet i ök, framförallt posteriort. Liten bländare inferiort, centrering av riktmedlet inte optimal, strålknippe har träffat ovanför detektorn = patient bestrålas onödigt mycket. Har bildplattan roterat ner i bakkant? Konsekvens blir att patologi kan missas när tänder missas och att patienten utvecklar sjukdom.
Bild 3 på skrivbordet bild A. Vad anser du om röntgenundersökningen som utfördes för 1 år sedan, med avseende på bildkvalitet och eventuella konsekvenser för diagnostik? Hade du varit nöjd med undersökningen, eller hade du önskat ta om någon bild eller kompletterande bilder i någon region.
Detektorns placering för anteriort placerad. På en molar bw ska andra premolarens distala del avbildas och i detta fall är även första premolaren avbildad = resulterar i att intressanta strukturer posteriort missas (8an). Fp mellan molarerna = ortoradiell = bra. Går att följa det marginala benet. I horisontalled är riktmedlet inte optimalt inställt då en liten bländare syns posteriort = information gått förlorad
Bild 3 på skrivbordet bild B. Vad anser du om röntgenundersökningen som utfördes för 1 år sedan, med avseende på bildkvalitet och eventuella konsekvenser för diagnostik? Hade du varit nöjd med undersökningen, eller hade du önskat ta om någon bild eller kompletterande bilder i någon region.
Premolar bw: placering av bildplattan för posteriort, ser ej distala cuspiderna. Bilden är inte ortoradiell= ej fp mellan premolarerna. Centrering av riktmedlet är bristfälligt både i horisontal- och vertikalled då bländare syns inferiort och posteriort. Bildplattan tycks ha roterat ned i bakkant. Hade tagit om bilden och placerat bildplattan längre fram, bett patienten att bita på kloss där bilden syftar till att fp, se till att bildplattan parallellt med alla 3 planen (längsaxel, tandbåge, ocklusionsplan) och säkerställd att detektorn ligger stabilt när pat biter ihop. För korrekt centrering av riktmedlet hade jag bett pat att le lite lätt för att se bildplattan.
Bild 3 på skrivbordet bild C. Vad anser du om röntgenundersökningen som utfördes för 1 år sedan, med avseende på bildkvalitet och eventuella konsekvenser för diagnostik? Hade du varit nöjd med undersökningen, eller hade du önskat ta om någon bild eller kompletterande bilder i någon region.
Bildplattans placering något posteriort men anar cuspidens distala del i ök. Bilden är ortoradiell (fp mellan premolarerna). Går ej att följa marginala benkanten posteriort ök. Centreringen inte optimal, bländare både i vertikal- och horisontalled. Bildplattan tycks ha tippat.
Bild 3 på skrivbordet bild D. Vad anser du om röntgenundersökningen som utfördes för 1 år sedan, med avseende på bildkvalitet och eventuella konsekvenser för diagnostik? Hade du varit nöjd med undersökningen, eller hade du önskat ta om någon bild eller kompletterande bilder i någon region.
Detektorn är placerad för anteriort åt, det räcker med att det distala delen av andra premolaren är med i bild. Intressant områden posteriort går förlorade vid en för anterior placering, kan missa patologi. I vertikalled är projektionen underaxial, ser mycket av underkäken men marginala benkanten får ej att följa i ök. Det är fp mellan molarerna vilket är bra= går att diagnosticera karies. Centrering av riktmedlet är bristfällig i vertikalled då stor bländare finns superiort i bild. Riktmedlet behöver höjas i vertikalled för att träffa bildplattan. Vill ha ett omtag med bildplattan placerad längre bak samt för att kunna följe den marginala benkanten.
Bild 4 på skrivbordet bild A. Vad anser du om rtg som din sköterska utfört? Ge sköterskan feedback avseende kvaliteten på utförd undersökning, och om du tycker befogat förklara för sköterskan hur hen ska tänka för optimal bild, Hade du bett din sköterska att ta om någon bild i så fall varför? Önskar du kompletterande rtg med ex intraorala apikalabilder i någon region och i så fall varför?
Placering av bildplatta ok, hade kunnat vara lite mer posteriort för att se distalt om 48. Inte fp mellan molarerna vilket man hade önskat för kariesdiagnostik. Riktmedlet är inte centrerat i horisontalled då bländare syns posteriort i bild. Eftersom ingen tidigare molarbw har lyckats avbilda distalt om 48 försöker vi komplettera det (har pat besv i det området). Hade området varit avbildat sen tidigare att jag nöjt meig med att komplettera en apikal bild regio 17 pga det är fp friprojicerat mellan molarerna i bild B. Ger tipset att placera detektorn parallellt med alla 3 plan och att pat ska bita på hållaren längre bak (6/7). Ett tips kan vara att sätta en tandpetare i approximalrummet för att se hur riktmedlet ska positioneras i horisontalled och be pat le för att centrera riktmedlet. Jag vill även komplettera en apikalbild pga den marginala benkanten inte syns distalt om 17 och det är radiolucent.
Bild 4 på skrivbordet bild B. Vad anser du om rtg som din sköterska utfört? Ge sköterskan feedback avseende kvaliteten på utförd undersökning, och om du tycker befogat förklara för sköterskan hur hen ska tänka för optimal bild, Hade du bett din sköterska att ta om någon bild i så fall varför? Önskar du kompletterande rtg med ex intraorala apikalabilder i någon region och i så fall varför?
Detektorn är placerad för posteriort, cuspidens distala del syns inte vilket hade varit önskvärt. Bilden är orotoradiell då fp ses mellan premolarerna. Däremot är det en bländare inferiort och centreringen är inte optimal i vertikalled. Bildplattan tycks ha roterat ned i bakkant? Eftersom distala 3an inte avbildats under tidigare rtg us vill jag ha ett omtag där den finns med för att utesluta patologi. Jag tipsar sköterskan om att vinkla detektorn över på motsatt sida för att få med 3 distala del och låta patienten bita på hållaren vid premolaren. Riktmedlet var bra i horisontalled, anpassa centreringen så strålknippet träffar detektorn. Be pat att le för att lättare ställa in.
Bild 4 på skrivbordet bild C. Vad anser du om rtg som din sköterska utfört? Ge sköterskan feedback avseende kvaliteten på utförd undersökning, och om du tycker befogat förklara för sköterskan hur hen ska tänka för optimal bild, Hade du bett din sköterska att ta om någon bild i så fall varför? Önskar du kompletterande rtg med ex intraorala apikalabilder i någon region och i så fall varför?
Detektorn är placerad för posteriort, ser inte distala 3an här, bilden är inte ortoradiell, ej friprojicerat mellan premolarer i uk. Det går att följa den marginala benkanten, bra. Bländare inferiort vilket indikerar på att centrering i vertikalled inte är optimal, strålknippet har träffat ovanför bildplattan. Då 3an finns avbildad på tidigare inte allt för gamla bilder, fp väljer jag att inte ta om bilden. Om pat sköter sin munhyg och det utifrån anamnes och klinisk us inte finns någon indikation att ta rtg. Tipsar om samma sak som andra bilderna.
Bild 4 på skrivbordet bild D. Vad anser du om rtg som din sköterska utfört? Ge sköterskan feedback avseende kvaliteten på utförd undersökning, och om du tycker befogat förklara för sköterskan hur hen ska tänka för optimal bild, Hade du bett din sköterska att ta om någon bild i så fall varför? Önskar du kompletterande rtg med ex intraorala apikalabilder i någon region och i så fall varför?
Detektorplacering är god, ser distala delen av andra premolaren och distalt om 8orna (tuber, retromolare). Däremot är strålriktningen i horisontalled inte optimal då den ej är fp mellan molarerna, för distalexcentrisk i detta fall. Det går att följa den marginala benkanten, bra. Gällande centrering syns en bländare posteriort, strålknippet har träffat bildplattan för långt fram och inställning i horisontalled inte optimal. Jag väljer inte att ta om bilden pga det är fp mellan molarerna på tidigare relativt nytagna bilder. Självklart behöver anamnes och klinisk us vägas in innan beslut tas men jag antar att patienten fortfarande sköter sin munhygien och att ingenting ändras. Däremot vill jag komplettera med en apikalbild regio 38 för att utesluta rotresorption på 37 distala rot. Jag ber min sköterska ta en apikalbild i regionen i två projektioner med 15 graders skillnad mellan bilderna. Vi pratar igenom placering av bildplattan och centrering av riktmedlet. I övrigt tipsar jag om tandstickor när det är knepigt att fp.