Avancerade avbildningstekniker Flashcards
Beskriv tomografiska tekniker
Tredimensionellt, har möjlighet att efter us skapa enstaka bilder eller serie av bilder (bildstack) i valfritt snittplan. Snittplan avgörs från vilken riktning en struktur betraktas och delas in efter de grundläggande referensplan som används inom medicin och odontologi: axial-, sagittal- och frontalplan. Vidare finns möjlighet att återge objektets tredimensionella struktur genom 3D renderade bilder.
Hur fungerar datortomografi (CT)
Avbildningsprincipen bygger på ett roterande röntgenrör som avgör hur mycket smalt, solfjäderformat strålknippe. På motsatt sida finns antingen rader av fasta bildmottagare (detektorer) eller detektorer som följer röntgenrörets rotation. Patienten som ska undersökas placeras på en brits som sakta förs in genom en öppning till datortomografin, gantryt. Vid varje förflyttning av britsen roterar röntgenröret och detektor ett varv runt pat. Röntgenstrålningen försvagas (attenuering) i det enstaka skiktet avläses av detektoren. Med hjälp av datorberäkning av de attueneringsvärden som erhålls under ett varv runt patienten kan den exakta positionen av dessa beräknas och återges. Dagens datortomografi är av typen multislice (MSCT), alltså uppbyggd av flera rader detektorer vilket att flera snitt av pat kan göras samtidigt i samma rotation. Avbildning sker samtidigt som britsen rörs sig kontinuerligt, kallas spiral eller helical istället för stegvis. Det gör us kortare, vilket är bra vid akuta beh, livshotande tillstånd.
Hur väljs undersökningsområde vid CT
Storleken på det undersökta området bestäms dels av diametern på den undersökta volymen, scan field of view (SFOV), dels av hur många enstaka snitt som samlas in. Det sistanämnda avgör undersökningsområdets utbredning i axialled och bestäms utifrån positioneringsbilder, scoutbilder, det vill säga projektions som föregår den tomografiska avbildningen. Vanligen utgörs scoutbilderna av en frontal och lateral projektion och utifrån dessa kan operatören sedan placera och välja storlek på undersökningsområdet.
Hur får vi fram bilden vid CT
När alla enstaka snittbilder är insamlade sker en rekonstruktion av rådata och snitten sammanfogas till en sammanhängande volym varvid den presenteras i volymselement (voxlar). Voxeln är en kubisk motsvarighet till pixeln som bygger upp den tvådimensionella röntgenbilden i intraorala detektorer. Diametern av den undersökta volymen kan ändras genom ytterligare rekonstruktion och därigenom utöka eller minska det så kallade display field of view (DFOV). Med hjälp av ett datorprogram kan volymdata reformatteras, alltså omvandlas för att skapa snittserier av objektet i axial-, sagittal- eller frontalpolan och 3D renderade bilder.
Beskriv CBCT
Utveckling av spatial reconstruction. Bygger på samma princip som datortomografi (CT) men den matematiska algoritmen har anpassats för ett konformat strålknippe (pyramid) istället för smalt solfjäderformat. Det divergerande strålknippet och projektionsgeometrin som detta skapar kräver kraftfull databearbetning.